Om Du Håller Betyg i Kärlek, Du Förmodligen Kommer att Förlora

Jag påminner mig själv, "Ingen beräkning," när jag hör mig själv börja pruta eller handel, eller hålla betyg—och jag bröt det budet för inte så länge sedan. Tidigare på dagen hade jag varit på en panel på en konferens på Harvard Business School, och jag hade precis kommit hem efter en fyra timmars tågresa från Boston. Min äldre dotter hade gått till en födelsedagsfest, och varken min man eller jag behövde för att gå ut i den kalla natten och hämta henne. Frågan om vem som skulle göra vandringen hängde i luften. Min man sa motvilligt, "jag ska gå och plocka upp henne."

Genom vilket tyder på att min man "bör" göra denna uppgift, jag var undergräver hans generositet.

Det är där jag bröt mitt bud. Jag önskar att jag hade sagt: "Åh, tack så mycket! Efter lång tågresa, jag känner inte för att gå ut igen. Jag uppskattar det verkligen."

Men istället sa jag defensivt, "Vad har du gjort under de senaste tre timmar?" Innebörd: Du har bara varit avkopplande för flera timmar, så egentligen, bör du göra det. Det är poängen-att hålla: Jag gjorde detta, så nu du har att göra det. (Eller, som du fick för att göra detta, så nu får jag göra det.)

Han sade, "jag har tagit hand om allt här. Du har suttit på ett tåg."

Lyckligtvis insåg jag mitt misstag innan samtalet att urarta till en kamp om vem som hade haft en mindre påfrestande eftermiddagen och därför "bör" göra denna syssla. Jag insåg att genom att föreslå att min man "bör" göra denna uppgift, jag var undergräver hans generositet. Jag hade vänt sitt erbjudande till en skyldighet i stället för att behandla det som en omtänksam gest som han hade gjort för min egen skull. Jag åberopar beräkning—trots att han redan hade frivilligt! Jag gick tillbaka så gott jag kunde, det är mycket mer behagligt att känna sig tacksam för en fin gest än att kivas om betyg.

Det är sant att varje relation innebär en viss beräkning, skulle det inte vara rimligt för en person att göra allt och den andra personen att göra ingenting . I min relation, men saker och ting tenderar att balansera ut jämnt, och stämningen är mycket lyckligare när jag inte hålla betyg—när jag inte beräkna och bara försöka göra det kärleksfulla sak.

För att läsa mer av Gretchen Rubin, besök hennes webbplats .

ADVERT

Lägg till din kommentar