Jag är Ledsen, Det är Aspergers syndrom

"Jag är ledsen. Det är Aspergers syndrom."

Det var "hjärtligt" ursäkt att min nästan sju-åriga dotter kom med, efter en rasande härdsmälta i klassrummet dagen innan, under vilken hon verbalt unfriended hennes bästa vän i klassen.

Naturligtvis försöker spela en del av de ansvariga mamma till en dotter med Aspergers, jag försökte styra henne bort från dessa ord, påstår att de låter som en ursäkt. Och, tja... INTE mycket ledsen.

Jag uppmuntrade henne att gräva djupt och hitta sin empati. Empati som, även om det inte alltid är närvarande vid lämpliga tillfällen, jag vet att hon är kapabel till.

"Kanske berätta för henne att du är ledsen och att du inte menar vad du säger, och att hon verkligen ÄR din vän, och att du aldrig kommer att skrika på henne igen..."

"Det är inte en ursäkt," svarade hon, rakt på sak. "Det är sanningen. Och det är vad jag ska säga."

Eftersom jag envisades med att försöka ändra sin idé om en ursäkt, hon kvar till skolan på bussen, fortfarande är orolig, och perseverating på hur hon behövde MIG för att SKRIVA en ursäkt för henne, eftersom hon hatar att skriva och skriver gör hennes hand för trött och trångt, och det som behövs göras NU, och det var bara alltför överväldigande för henne.

Hon förklarade att hon inte skulle prata med sin vän den dagen. Hon skulle inte kunna se på henne. Hon var rädd för henne.

När jag tänkte på mina känslor av misslyckande som en mamma på morgonen, att jag inte kunde få henne att se saker och ting annorlunda, jag insåg att jag försöker för hårt. I mina ansträngningar att lära henne "Theory of Mind," begreppet att andra människor kan tänka och känna annorlunda än henne, jag de värderade sin egen kamp.

Detta händer en hel del. Att vara så hög att fungera som hon är, människor kommer sannolikt alltid att se henne ha mer kontroll över sig själv än att hon faktiskt har. De kommer inte faktor i sensorisk överbelastning, eller svårigheter att förstå sociala situationer, eller fin-och grovmotoriska skicklighet kamper som inte är tillräckligt dålig för att kvalificera henne för arbetsterapi. De kommer att vara bestört över att en så till synes intelligenta barn kan kasta en regressiv utbrott som kan konkurrera med alla barn.

Ibland ser jag det i deras blickar. Hör den i deras röster: En bortskämd brat. Behöver disciplin. Föräldrar ska inte sätta gränser.

Hon ibland liknar en modern Veruca Salt, som hon kräver en ny uppstoppade djur för att ha en katt till uppstoppade djur är lösningen att hennes känslor av överväldiga som hon är innunndated med sensorisk stimulering och social information som är omöjlig att processen i det ögonblicket. Föremålet för besatthet är konkret, enkelt. Är det vettigt. Hon behöver en lösning, och hennes frazzled ung hjärna är ett försök att hitta en enkel en.

Nej, det är inte vettigt för oss. Men att hon, i dessa stunder, ingenting vettigt. Hon behöver något vettigt.

Efter hennes massiva skolan ilska hade lagt sig på den dag då hon var elak mot sin vän, hon ropade på mig från rektorns kontor. "Jag har en hård dag," sade hon. "Hon berättade att hon inte kunde komma till min födelsedagsfest, och jag sa att hon var inte min vän längre, men jag var bara sarkastisk."

"Sötnos, det är inte sarkasm," svarade jag defeatedly. Sarkasm har varit en tvistefråga innan, eftersom det förvirrar henne. I ett försök att förmedla det hon hade att säga något som hon inte menar, hon beskrev det som sarkasm. Jag gjorde en mental anteckning att hitta ett sätt att bättre förklara begreppet sarkasm till henne och sa till henne att hon borde be om ursäkt till sin vän.

Jag var så snabb på att rätta till sina fel. Det faktum att det är oacceptabelt att kasta vredesutbrott i skolan, och ropa på dina vänner. Missbruk av ordet "sarkasm."

I alla verkligheten, jag visste att hon var besviken och förvirrad i det ögonblicket som hennes vän artigt avböjde sin fest bjuder in eftersom hennes familj hade redan planer. Hon misstolkat situationen, och blev så överväldigad av känslor att det inte fanns någon sortering genom att logik. Hennes känslor var för stora, för förvirrande. Hon exploderade. Jag tyckte synd om de oskyldiga offer som var sannolikt försöker bara att låta henne veta om festen hon skulle inte gå på. Jag kände mig ännu mer ledsen för min dotter, som inte kunde tolka detta snarare cut-and-torr sociala scenario genom sin egen känslighet.

Så medan jag är ledsen för den skada mitt barn orsakat en annan liten flicka, och för den hårda tiden som hon ger till de vuxna i hennes liv, och de på skolan, och så mycket som jag vill att hon ska ta ansvar för sina handlingar, inte använda sina underskott som en ursäkt, och bara ställa ut sina styrkor, hon är typ av rätt när hon säger, "Det är Aspergers syndrom." Och hon är ung. Och hon har hög-fungerande autism som inte är uppenbart att den genomsnittliga för-looker.

Ja, hon är vacker, smart och charmig för det mesta. Och ja, hon kommer att kasta helt socialt opassande vredesutbrott ibland, och inte passar in i rutan som hon är tänkt att passa in. Hon kommer eventuellt att bära en löjligt glittrig klänning medan hon gör det.

Det kanske inte ser dem. Men, jag är ledsen. Det är Aspergers syndrom.

Förresten, hennes lärare informerade mig om att hon faktiskt be om ursäkt till sin vän på skolan den dagen. Hon grävde djupt. Hon försökte. Jag är inte säker på hur hon uttryckte sin ursäkt, men det spelar ingen roll. Jag är säker på att hon inte säga det på det sätt jag vill. Hon fann sin egen väg, och jag är oerhört stolt över henne för det.

Relaterade inlägg: Vad Du inte Vet Om att de Vilda, Ostyrigt Barn

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar