Min Dotter Behöver inte "håll käften", Och Inte Ni Heller

En gammal vän och jag försökte fånga upp den andra dagen när mindre än fem minuter in i vårt samtal, hon pausade, skrattade och sade: "Gosse, att hon inte hålla käften, inte hon?"

Kristus Trodde jag. Inte igen. Inte denna gång.

Du ser, detta är inte första gången som jag har frågat denna fråga. I själva verket, jag har hört flera varianter av det under loppet av min dotters kort livslängd ("Har hon någonsin lugna ner?" "Har hon någonsin sakta ner?" "Har hon någonsin sluta prata?" och min personliga favorit, "Gud, hon är så högt") men det är för att min dotter är 3 . Tre jävla år gammal och som så många barn i hennes ålder, hon är vänlig. Hon är utåtriktad. Hon är entusiastisk, nyfiken och insiktsfulla, och ja, hon är pratsam.

Hon är särskilt pratsam när jag är på telefonen, när hon inte har min fulla och odelade uppmärksamhet.

Naturligtvis, jag skulle älska ett par minuter av tystnad. Jag skulle älska att ha en ostörd konversation, och jag drömmer om att ligga på min säng, sparkar upp mina klackar och prata ( bara talar ) samtidigt på telefonen. Men jag vill inte sagt tystnad för att komma till en kostnad. Jag vill inte sagt tystnad för att komma till min dotters bekostnad, och jag är säker som skit vill inte att hon ska "hålla käften."

Inte nu.

Inte någonsin.

Eftersom det är inget fel med att "vara hög." Det är inget fel med iver och uttrycksfullhet. Det är inget fel med entusiasm och nyfikenhet, och det är inget fel med henne.

Det var inte en jävla sak fel med vad hon gjorde.

Gör inga misstag: jag vill inte låta henne prata över andra eller genom andra. Att hon inte skrika på biblioteket, och hon vet bättre än att skrika genom en film. Tja, åtminstone, att hon förstår vad som är och inte är lämplig. Men igen, hon är 3.

Men som innebär att hon ska sluta sjunga? Sluta spela? Att hon ska sluta prata i sin egen jävla hem bara för att jag är upptagen? Bara för att jag är på telefonen? Ja, nej. Fuck nej, för att säga "håll käften" är inte bara oförskämt, det är okunniga. Det är stötande. Det är nedlåtande. Och det är farligt.

Om hon hör dessa ord och likasinnade meddelanden nog, att hon kan känna sig som en börda eller en bry sig om. Hon kan känna sig hämmade i att tala sitt sinne. Mycket som jag gjorde. Mycket som jag gör fortfarande.

Gör inga misstag: jag växte upp i ett lyckligt hem. Ett kärleksfullt hem. En bild-perfekta kärnfamiljen sorta hem. Mina föräldrar brydde sig om mig och vårdas mig så gott de kunde, och att de sällan berättade för mig att "hålla käften", men jag visste tidigt att jag var "för mycket." Jag dansade för mycket. Jag sjöng för mycket. Jag pratade för mycket. Jag klättrade upp för högt. Jag sprang för långt, och jag var för högt, för hyper, för galet, och för känsliga.

Jag behövde lugna ner, lugna ner, lugna ner och slå sig ner. Jag behövde andas, slappna av, vila och koppla av. Och det gjorde jag.

Över tid, förväntningar tystade mig. Samhället förtäring mig, och jag blev den tjejen jag "borde vara". En söt och kärleksfulla little people-pleaser som sällan stod upp och aldrig talade hennes sinne .

Men jag vet nu att jag inte behöver "hålla käften." (Jag behöver inte "shut up.") Du ska inte "hålla käften" och min dotter bättre att inte "håll käften," eftersom hennes ord fråga. Hennes tankar fråga. Hennes känslor saken. Även den historien hon bara tillbringat de senaste 15 minuter att berätta för mig — ni vet, den om Darth Vader och Cinderella rida en kyckling? Ja, det jävla frågor.

Och så gör du.

Så gör din röst.

Så att du, till mitt yngre jag, och till min söta lilla flicka, jag säger detta: att Vara fet. Att vara modig. Stå stark, och ta ingen skit. Prata så högt (och stolt) som du vill eftersom du inte är vidrig. Du är inte irriterande. Dina ord inte är tomma och meningslösa, och du inte bry sig. Du är inte för mycket.

Istället har du rätt och passionerad. Du är hård, innerliga och intensiva, och du är precis som du ska vara.

Du är exakt som du behöver för att vara.

ADVERT

Lägg till din kommentar