Jag Kommer Alltid Att Älska Dig Whitney Houston

Tänk om Bruce Springsteen hoppade av till Nordkorea. Om, i morgon, han gick på CNN—eller bara spelade in en video och lade upp det på YouTube—fördömer demokrati, kapitalism och New Jersey, pantsätta sin lojalitet till Kim Jong-un, och säger, "Senare, är förlorare." Vad händer om Chefen bara peaced ut till Pyongyang? Vad skulle hända? En hel generation av Amerikanska män skulle förlora sin skit, det är vad. Nästan varje människa som du vet skulle vara direkt ont, som om han hade plötsligt insett sin barndom innehöll en ohygglig lögn.

Här är det intressant sak: En mycket liknande sak gjorde hända att Amerikanska kvinnor—bara det har varit inga protester, inga kollektiva andan, och jag förstår inte varför. Fortfarande, ganska mycket allt du behöver veta om den generation av kvinnor som är födda mellan 1970 och 1990 kan förklaras av det faktum att den person som hjälpt till att introducera oss till begrepp av den personliga värdigheten och self godkännande genom "The Greatest Love of All", dog av narkotikamissbruk i ett badkar. Kalla det "Houston Fråga."

Okej, jag kanske bara talar för mig själv. För mig, Whitney Houstons liv och arbete är en form av Rosetta Sten som jag kan avkoda alla mina närmast åsikter. Hon var min första: min första smak av konst och min första känsla att bara genom att lyssna till en sång skulle jag vara i närvaro av något . Hon var min första insikt om att, genom att göra konst, har jag också kunde projektet själv genom tid och rum, om än på en betydligt mer blygsam skala. Hon gjorde allt detta för mig när jag var 6 år, alla via pop låtar på marksänd radio. Vilken gåva. Jag kommer alltid att älska henne för det.

Men chansen finns, Houston bidragit till att forma ditt medvetande också. Blunda och minns första gången du hörde "i Wanna Dance With Somebody." Kom ihåg hur det lät, som en fallstudie i sprezzatura ? Hur som med en röst som var så stark och sprudlande det insprängd en känsla av möjlighet som en Care Bear Stare?

Whitney hade arbetat intensivt för att fungera hennes talang upp till den höga poängen. Jag visste det så fort jag försökte att träffa samma noter, crooning i en hårborste i mina föräldrars badrum stående på kanten av badkaret så att jag kunde se mig själv i spegeln. (Till denna dag, jag minns det ser jag gav mig själv när jag insåg min egen röst stank.) Blir bra eller ens bra, insåg jag, måste ta lite att göra.

Senare—tillsammans med alla andra—jag såg Houstons liv börjar att reda ut, ett fenomen som var oundvikligt att klara av tiden för hennes 2005 deltagande på dokusåpan Att Bobby Brown anmärkningsvärt för sin vulgaritet ens av, öh, "normer" i genren. Men jag var inte chockad, inte för ett ögonblick–inte på det faktum att hon hade gift sig med en sleazy, kränkande D-lister, eller att hon hade utvecklat problem med droger.

Blotta faktum att Whitney hade sätta i arbetet att bli bra uppgett att hon förmodligen inte var en normal, glad person. Normala, glada människor cannily klockan mängden ansträngning är inblandade i dessa företag, och sedan rycka på axlarna och gå tillbaka till att göra saker som gör dem lyckliga. Bara djupt obalanserade människor tillåter sig själva att bli besatt av prestanda och produktion och resten av det. Detta är anledningen till att framgångsrika konstnärer, de som gör det för att de högsta nivåerna, så ofta flamma upp. Kostnaden för framgång på denna nivå har sitt eget gift.

Du kan också säga att en låt som "The Greatest Love of All" är så löjligt över toppen på att den kvinna som sjöng det oundvikligen skulle komma till ett dåligt slut. Men sann bekännelse—jag ser inte "Greatest Love of All" som över toppen. Tydligen, eftersom jag växte upp på en diet av Whitney Houston, jag har aldrig utvecklat någon känsla av lägret.

Naturligtvis kan det snart komma en stund när min häftig kärlek till Whitney Houston sammanfaller med hipsters' ironiskt njutning av henne. Jag förväntar mig att det vilken dag som helst nu. Efter allt, 80-talet kultur är en icke förnybara resurser. Som olja, de är inte att göra något mer av det. I själva verket är min yngsta bror Matt–ett college sophomore–blåste mig nyligen när han berättade att han och hans vänner för att spela Houston låtar på deras fester. Matt är mer bro än hipster, så jag förstod att han och hans vänner njuter av hennes inte så mycket ironiskt nog, men i en golden oldies slags sätt. Som fick mig att känna mig glad. Och det fick mig att känna mig gammal också.

Whitney Houston är ett ögonblick i tiden är över. Om du läser detta, du har fortfarande din. Gör det skina.

ADVERT

Lägg till din kommentar