Jag Gillar Mitt Barn Bättre När Han är Drogad

Vi stod emot medicinering av Lucas för sin ADHD för tre år. Som många föräldrar före oss, vi tog prova-på-allt-annat-första sträckan, som tjänade ett dubbelt ändamål: för det Första, det fungerade som en defensiv barriär mot dem som kanske i hemlighet anklaga oss för lat för föräldraskap. "Ah, ja, vi håller på att droga våra barn. Men oroa dig inte, vi är inte lata föräldrar. vi har försökt allt annat först ." För det andra, det hindrade oss från att känna sig som skyldig om att droga våra barn eftersom vi gjorde verkligen prova på allt annat först.

Brytpunkten i den stora "ska Vi Medicinera?" - debatten var en förälder-lärare på konferens. Jag satt med min man på en sida av bordet och Lucas är fyra lärare som satt mitt emot oss. En geléliknande klump "Snälla Hjälp Oss att Göra Vårt Jobb" lumbered över bordet, svalde mig upp, ned mig, och shit mig ut på golvet som en rykande hög av oduglighet.

Dessa är de bästa lärarna i staten. De hade provat varje teknik, de visste, och Lucas var fortfarande bara fullborda ca 40 procent av sitt skolarbete. Han var ett vrak i klassrummet, material strödda om, aldrig medveten om vad det var han skulle göra, alltid göra störande ljud och avbrott läraren. Lärarna har tillbringat så mycket tid att omdirigera och försöker nå Lucas som de andra studenternas utbildning hade äventyrats. Efter det mötet gick jag hem och bawled för mina ögon. Vi var tvungna att göra något. "Allt annat" inte fungerar.

Lucas började 10 mg Focalin på en tisdag. Femton minuter började jag märka skillnader. Små saker. Jag gick för att be honom att sätta på sig sina skor, men de var redan på. Jag bad honom att hoppa in i bilen, och han sa "okej" och fick i bilen (?!?!?!?). Under resan till skolan, han stirrade tankfullt ut genom fönstret. Jag tänkte, Åh min Gud, han håller på att bli en zombie ! Jag frågade honom vad han tänkte, och han beskrev för mig en intrikat plan för sin nästa byggnad design på Minecraft . Vem var denne barn tala i punktlistor?

När han kom hem från skolan den dagen, han gick in genom dörren, lade sina skor prydligt i tvättstugan, packas upp sin ryggsäck och lunch box, och skyndade iväg för att göra sina läxor. Hans yngre syster sprang runt och skrek, och han sade, "Kan du vara tyst? Jag försöker att koncentrera sig." Det var första gången jag någonsin hade hört honom säga något sådant. Han var klar med sina läxor på rekordtid och flög ut genom dörren för att spela med grannarna.

© Courtesy Kristen Mae

Onsdag efter skolan ska jag frågade Lucas för att rensa hans papper från bordet i köket. En minut senare, jag vände mig om för att skälla på honom för andra gången och blev överraskad att finna att han redan hade gjort vad jag bett om. Jag kvävdes tillbaka bark och hade en uppenbarelse istället: Lucas är inte den enda som drabbats här. ADHD hade att bära alla av oss, speciellt mig, hans primära vårdgivaren. Jag hade oroat mig för så många år att den konstant negativa feedback Lucas fick i skolan skulle skick honom att tro att allt han kunde förvänta sig från livet var en oändlig ström av människor som tigger honom att betala uppmärksamhet och berättar för honom att hans bäst var inte bra nog. En berättigad oro för säker. Men jag nästan förbisett vad ADHD hade gjort att resten av vår familj. Till mig .

Jag insåg att genom alla dessa år av kämpande för att hantera Lucas ADHD, jag hade också varit luftkonditionerade. Jag skulle blivit ledda till att anta att Lucas skulle aldrig någonsin göra vad han frågade. Att jag var tvungen att ange och upprepa och få honom att rapa upp tillbaka till mig med bibehållen ögonkontakt sedan ber honom att upprepa det för mig en gång och sedan har jag fortfarande behövs för att checka in med honom två minuter senare för att vara säker på att han var följande igenom. Jag hade betingats att tro att mitt barn inte kunde utföra mycket av någonting utan min obevekliga helicoptering; att skrika, eftersom det ibland att det var det enda sätt han skulle höra mig; att shush shush SHUSH!!! eftersom han aldrig stängde upp med galna repetitiva nonsens ljud.

För att sammanfatta: jag hade blivit betingad till att bli irriterad av mitt eget barn. Det galna är att jag inte vet det. Det är bara hur det var. För mig var moderskapet.

Torsdag morgon den veckan börjar medicin: Om disken till skolan, Lucas arbetat med sin multiplikation flashcards i bilen. Han hasade genom dem, läsa dem högt, upprepa var och en tre gånger för att hjälpa sig själv att komma ihåg. Han började snart att eliminera de han kände och ställ dem åt sidan. Han arbetade via kort tills han var säker på att han hade memorerat dem, sedan satte han hela flocken åt sidan och sa: "Mamma, låt mig veta när en minut har gått. Jag kommer att tänka på något annat för en minut, då kommer jag att komma tillbaka och se om min hjärna fortfarande kommer ihåg allt."

En våg av några konstiga nya känslor sköljde över mig och fick mig att rysa. Min son hade bara påminde mig om... mig . Utan att fråga eller uppmuntran, han hade hittat en studieteknik som jag hade också en gång självständigt utarbetat för mig själv. Det jag tänkte var: Åh min Gud, vi är relaterade ! Min son! Det var första gången jag någonsin hade känt denna typ av genetisk förbindelse med honom. Det planat mig platt.

Senare på eftermiddagen åkte jag för att plocka Lucas upp från chess club (shut up, det är cool) och jag sprang in i sin läsning och samhällskunskap lärare. Hon vinkade över mig så att hon kunde berätta för mig hur Lucas hade gjort de senaste dagarna. Hon var så upphetsad som om hon vunnit på lotto, bokstavligen darrade av glädje. "Titta," sa hon. "Titta på detta skriftligt prov. Bara titta på det! Se hur mycket han skrev. Titta på hans handstil. Och läs det. Åh min Gud, bara läs det ! Det ser ut som en vetenskap lärobok!"

Lucas artigt avbryts vårt samtal eftersom han ville att fråga om brandlarmet på taket. Han hade aldrig märkt det förut och hade ungefär åtta miljoner frågor om hur det fungerade, som hävdat att det, om det inte kvittrade om batterierna dog, om den ringa till brandkåren var automatiskt eller om det var någons jobb att ringa, och om så är fallet, vars? Han sköt fråga efter fråga på sin lärare, kisa eftertänksamt och att hålla ögonkontakt med henne som hon besvarade hans frågor. Läraren och jag tittade på varandra med tårar i ögonen.

© Courtesy Kristen Mae

I flera år har jag tänkt på mig själv som en otålig, mycket reaktiv person. En yeller. En snapper. En leksak-kannan-awayer. Jag har tänkt på många gånger, att det kanske är jag bara inte skära ut för moderskapet.

Som har ändrats sedan Lucas började med medicin. Medicin behöver inte bära av till dess att 6 eller 7 p.m., vilket betyder att jag får en lugn, uppmärksam, icke-ticky version av Lucas för två eller tre timmar varje dag efter skolan. Det visar sig, när jag har två barn beter sig som man normalt skulle förvänta sig att barn ska bete sig, jag är en imponerande patienten person. Och det har jag alltid varit. Jag har bara glömt.

Så den tanken jag har haft på sistone, som gör mig riktigt ledsen och förvirrad är denna: jag gillar mina barn bättre när han är drogad. Han är mer sammanhängande, lättare att kommunicera med, mer organiserat i hans uppgifter. Och mer än så, jag gillar mig själv bättre när han är drogad. Jag nästan skrika på alla. Jag kan höra mig själv tänka. Jag är inte frustrerad och kort stubin. Jag gillar dessa saker. Jag gillar det här livet.

Men är de drogade Lucas fortfarande den verkliga Lucas? Gjorde jag medicinera honom för att göra honom mer som mig? Gjorde jag drog honom i överensstämmelse? Har jag gjort detta med honom att göra min livet enklare? Vem är jag verkligen att hjälpa till här?

Jag är fortfarande avhaspling lite, även nu att Lucas har varit på medicin för sex veckor jag har mer perspektiv. Vi har inte varit helande på helgerna, och jag har varit glad att se att jag är betydligt mer för patienten även när han är mindre medicin. Jag tror att med honom på medicin under veckan bojar mig nog så att om vi har några bra stunder av ADHD under helgen jag är mer känslomässigt utrustade för att hantera dem. Och Lucas? Han säger att skolan är kul nu när han inser att han är bra på det. Han berättar att han gillar att lära sig eftersom det får honom att känna sig smart. Han är glad att hans lärare inte om honom hela tiden längre.

Och jag säger till mig själv att medicinen inte gör Lucas en annan person eller en bättre person. Han var redan en bra person, som redan är tillräckligt, innan medicinering. Medicinen inte ändra som han är, det bara rensar bort de överskjutande buller i hans själ och ger honom tillgång till sina tankar. Det låter honom vara som han var tänkt att vara.

Det är vad jag säger till mig själv.

ADVERT

Lägg till din kommentar