Jag Har Postpartum Depression, Och Det Kommer Att Vara OK

När jag fick veta att jag var gravid, det första jag gjorde var att berätta för min man. Den andra saken jag gjorde var att göra en avtalad tid med en socialsekreterare som jag hade sett under min tid i forskarskolan, eftersom jag var på hög risk för postpartum depression och ångest.

Jag hade tidigare accepterat att depression och ångest kommer att bli en ständig kraft att jag skulle behöva hantera i mitt liv. Jag gick igenom perioder av remission, och också perioder av återfall, som om jag hade blivit lite zen. Mitt motto var att, under ett återfall, att jag gav mig själv tillåtelse att trimma min att-göra-listor. Jag låter mig spendera lite mer tid på egen hand. Jag såg till att inte klandra mig själv för återfall. Det var inte en personlig misslyckas med något mer än ett uppblossande av Crohns sjukdom eller diabetes är en personlig misslyckas. Vara snäll mot mig själv hjälpte mig att hålla mitt liv på rälsen.

Men jag kände mig annorlunda om möjligheten av PPD under min graviditet. Jag lärde mig om det mesta genom att läsa, och det enda material jag kunde hitta var studier som visar på negativa utvecklingseffekter på barnet och nyheter artiklar om kvinnor som skadar eller hotade deras barn. Jag var rädd att jag inte skulle bond med min baby, som jag skulle kämpa för att ta hand om henne, att jag inte kunde vara en kompetent förälder.

Nu, min bebis är 9 månader gammal, och ja, jag lever med postpartum depression och ångest, precis som jag hade antas att jag skulle. Det är dock inte nödvändigtvis livet-att förstöra, baby-dvärgväxt, ohejdbar kraft, som jag fruktade. Precis som alla andra släng av depression, det kan hanteras. I denna anda, jag ger mig själv tillåtelse att ha PPD. Jag ger mig själv tillåtelse att:

1. Litar På Min Baby

En erfaren sjuksköterska i postnatal församlingen gav mig kärnfulla råd efter vad som måste ha varit min 10 th resa till omvårdnad station med min dotter i släptåg. Hon var född i andnöd, så jag fick panik varje gång hon hostade, nös eller hiccuped. Panik sparkade in high gear speciellt när hon blev utskriven från NICU och får bo i mitt sjukhus rum. Sjuksköterskan sa till mig, "Lita på din baby. Titta på ditt barns ansikte och kroppsspråk. Om hon ser bra ut, hon är bra." Barn är inte kända för stoicism, trots allt.

2. Ta Dig Tid Att Bond

Det tog tid för oss att lära känna varandra, efter födseln. Vi kände varandra i åtta månader i mammas mage, men som är väldigt annorlunda från att vara två separat förkroppsligade människor. Det är OK att det är en anpassningsperiod. Vi hade till reacquaint oss själva och lära sig detta nya förhållande till varandra. Vi var tvungna att lära sig att krypa, hur man lyssnar, hur man äter, hur man förhoppningsvis tupplur tillsammans, och hur man byter blöja efter blöja. Det är en riktigt bra start. En hel del av bindning är bara repetition av grundläggande vård uppgifter för att lära din baby att deras behov kommer att uppfyllas.

3. Sluta Midnatt Googla (och Prata med Sjuksköterskor Istället)

Det var en natt när min ångest övertygat mig om att mitt barn hade höftledsdysplasi eftersom hennes ben rullar var inte exakt ännu. Det var en natt när jag var övertygad om att hon hade en sinus-infektion, eftersom hon hade en fläck av blåmärken på spetsen av sin näsa. Det var en natt där jag blev irrationellt upptagen med polio. Jag fick lära mig att sätta ner telefonen och sluta Googla saker vid midnatt. Det är verkligen inte hjälpa. I stället ringde jag till min barns läkare eller alla timmar hälsa linje. När jag ringde hälsa linje vid 11 p.m. för att ställa en sjuksköterska om genomsökning i en våt blöja var någon typ av hälsorisk. Hon visste inte ens att skratta åt mig. Hon berättade för mig att de flesta samtal från föräldrar, och jag kände mig mycket bättre.

4. Ta Emot Hjälp Från Vänner

Min depression och ångest försökte få mig att skämmas och att skjuta andra människor bort. Jag är glad att jag inte ge upp. Erbjudandet om hjälp runt min lägenhet var ovärderligt för de första veckorna, när jag var så upptagen vård och blöja föränderliga runt klockan att jag var lycklig att kunna tvätta en maträtt, låt vara att hitta tid att rensa katt lådan och sopa golven. Utbudet av social tid var en integrerad del av min verksamhet. Jag kan inte gå överallt som jag brukade, men goda vänner träffa mig mer än halvvägs. Mina vänner hjälpte mig att städa min lägenhet, och nu ska de hjälpa mig att få ut av det. Att de ens hålla min bebis ibland när vi är ute. Ovärderliga!

5. Att hålla på Lång sikt,

Jag har tröttnat ganska mycket hela tiden varierande grad. Jag har mycket lite aptit några dagar. På de värsta dagarna, jag måste ge mig själv en pep talk för att ens komma upp ur sängen och möta dagen. Men jag vill också påminna mig själv att hålla den på lång sikt. Min dotter får en hel dag av att spela med mig, med leksaker, med mat, med mina glasögon) och de nationella handlingsplanerna. Hon skrattar mycket. Hon pladdrar med den bästa av dem. Hennes favorit instrument är banjo och hennes favorit bok är en rim styrelse bok om en elefant som heter Trumpety Humpety.

Min dotter kommer förhoppningsvis leva för att vara en 102 år gammal. Hon kommer inte ihåg så mycket om detaljerna i dessa tidiga år, så allt jag behöver göra är att ta oss igenom detta med så mycket kärlek, humor och tålamod—för både henne och mig själv—som jag möjligen kan uppbåda för att motverka mörkret.

Jag är glad att jag inte låta min rädsla för PPD och ångest hindrar mig från att bli förälder till min underbara dotter eftersom postpartum depression kommer att passera men vår kärlek till varandra kommer inte. Jag är i behandling, och vi kommer att vara OK!

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar