Detta Är hur Det är att Vara Förälder Med ADHD

Jag känner att jag ljuger för dig just nu. Jag känner att du inte tror mig. Eftersom även med min läkare diagnos i handen, även med mina två föreskrivna ADHD mediciner som skramlar runt i mitt skåp, jag kan inte tro att Jag har faktiskt ADHD .

Se, jag har tillbringat en livstid med mina föräldrar, vänner, och grannar ringer mig spacey, att säga att jag pratade för mycket, säger jag behövde för att få ihop det, att jag inte hade något sunt förnuft. Mitt hår mörkare ut till brunt, men innan jag kallades en dum blond fler gånger än jag kan räkna.

Jag hade alla symptom i barndomen, men alla tillskrivits dem till personlighet brister. Detta är typiskt för hög-fungerande ADHD-drabbade, särskilt kvinnor. Jag tillbringade det mesta av min tid i klassen dagdrömma, men någon lade märke till det, eftersom jag fick alla En s — men låg beror på att jag gjort slarvfel hela tiden, som att lägga till där jag ska subtrahera eller blanda upp namnen på två tecken.

När jag kom till den punkt att jag inte kunde drömma, skulle jag lärde mig att ta anteckningar, och genom att skriva ner allt, jag kunde fokusera tillräckligt för att lära sig nytt material. Jag var tvungen att skriva ner varje uppdrag och test datum, en vana lärt sig i Katolska middle school. Detta räddade mig i gymnasiet och senare i college. Det kunde inte rädda mig i forskarskolan när arbetsbördan blev för tung. Du kan inte skumma Heideggers Att vara och Tid . Så jag hoppade av.

Och socialt, det fanns uppenbara problem. Jag pratade för mycket. Enligt Nadeau Kathleen, chef för Chesapeake Center för ADHD , "Flickor med ADHD ofta problem med att avkoda den myriad av sociala nyanser av girl-världen: vad man ska ha, vad de ska säga, hur man pratar, när man ska vara skönt, när man ska vara elak." Jag kunde inte passa in och blev ett mål för mean girls (och boys) som lett till en spiral av depression som började på 7 år och fortsatte i två decennier.

Detta är också — tyvärr — gemensam för kvinnor med ADHD. Enligt CHADD "Jämfört med kvinnor utan ADHD, kvinnor som diagnostiseras med ADHD i vuxen ålder är mer benägna att ha depressiva symptom, är mer stressade och oroliga ." De har också lägre självkänsla.

Innan jag blev behandlad, min hög-fungerande ADHD innebar att jag fick skit gjort — typ. Jag var alltid mamma glömmer att förnya skötväskan med blöjor, våtservetter, eller en extra paci. Min van var ett rullande soptipp, ett förråd av snabbmat detritus, barnens kläder för barn, leksaker, parasoller och pacis och hattar och kappor och pennor och förlorade böcker bibliotek som omfattas i äppeljuice. Jag skulle spendera två timmar med att städa det, få detaljerad, och svär att jag aldrig skulle låta det bli stökigt igen. Två veckor senare, vi skulle rulla upp till en playdate och en Zaxby cup skulle ramla ur.

Och mitt hus . Sweet baby Buddha, mitt hus. Jag hade högar av (ren) tvätt korgar i köket, högar av böcker bredvid överfylld hyllor, döda växter på bordet, döda blommor på sidan bordet, rörigt badrum räknare, ett handfat (och mot) full av disk, damm överallt. Min carport var en mardröm av saker som att gå in i vinden, barnens leksaker, cyklar och kajaker och alla deras diverse utstyrsel av hjälmar och kuddar och flytvästar och sockor och handskar. Mitt matsal var en no-fly zone. Jag kunde inte ha besökare. (Detta skulle ha lösts tidigare, eller kanske fällt en Kom-till-Jesus civilstånd konversation, utom min man även har ADHD.)

Men jag var, på ett sätt, så tillsammans . Jag fick mitt skrivande gjort varenda morgon, börjar vid 6 på morgonen, innan barnen vaknade. Vi gjorde homeschool i ett ämne för att aldrig varierad, med start klockan 9 på morgonen jag alltid klädd och tillämpas makeup — ingen yoga byxor för denna dam. Smink var mitt ögonblick av Zen. Så i princip, jag såg bara ut som en total slusk som inte kunde hålla ihop det hela. Det är vad högfungerande ADHD är. Du har allt och inget tillsammans alla på en gång.

Sedan finns det de sociala frågorna. Du har dubbel-bok själv för playdates och lektioner. Du glömma allas namn, och sina barns namn, och hur gamla de är, och vad ni talade om senast. Detta är mycket pinsamt. Du kan inte komma ihåg födelsedagar och även när Facebook påminner dig om, att du inte skicka ett kort eller en present. Detta gör att du ser ut som en tanklös asshole. Du känner som en tanklös asshole också.

Det är också troligt att de pengar som skrämmer dig. Jag kunde inte öppna e-post utan en (lagligt föreskrivna) Xanax för då skulle jag se räkningar. Jag kunde inte titta på kontroll av kontoutdrag och deponering kontroller skickade mig till en frenesi av rädsla. Pengar i grund och botten skrämde skiten ur mig, och jag bad bara mitt bankkort fungerade varje gång jag dras det genom kassan på Mål.

Men medicin har visat en hel del av detta runt. Detta är något som skär genom min bedragare syndrom och låter mig vet att jag inte fejkar. Jag kanske har varit mycket framgångsrika på vissa områden, men strunt i andra, och medicinering har slutat att. Medicinering (för mig, Adderall) inte gör mig hög eller ge mig dimmig känslor. Det gör mig produktiv. Det gör mig komma ihåg saker . Jag har den normala mänskliga impulsen att plocka upp saker när jag kommer in i rummet eller ta skräp ur min bil när jag parkerar.

Jag är fortfarande inte stellar på att komma ihåg namn och datum, men jag mindes vad som räddade mig i gymnasiet och köpte en planerare. Insidan kan se ut som en tinfoil hat väggen, vad med alla pilar och linjer och cross-outs och omskrivningar, men det fungerar. Jag sällan dubbel-boka nu. Min tvätt blir gjort när det är smutsigt. Droger har gett mitt nya liv: en av renlighet och ordning.

Självklart, droger är inte för alla. Men högfungerande ADHD är svårt. Om du gör det, men knappt, eller du gör väl, men kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan, och du uppfyller kriterierna för ADHD det är värt en utvärdering.

Du är inte spacey. Du är inte dum. Du är inte alla dessa röster från din barndom. Du har en hjärna skillnad. Och det är värt att göra något nu eftersom ADHD är mycket ärftligt — jag har minst två munchkins gunga samma ouppmärksam version som min man och jag har. Du behöver alla dina resurser för att hjälpa dem. Och som kan innehålla en bra terapeut, en ADHD coach, eller medicinering, eller alla av ovanstående.

Men inte svettas eftersom du kommer att ta sig an detta rakt på sak. Du som redan vet vad du ska göra eftersom du har gjort det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar