Jag Hade En Hysterektomi På 25, Och Detta Är Hur Det Förändrat Mig

Jag började min tid när jag var 11 år gammal. När jag var 12 år, min mamma har hört med en barnläkare som rekommenderas preventivmedel för att min tid var tunga och mina kramper var försvagande. Jag försökte att hoppa över min tid helt och hållet genom att ta kontinuerliga preventivmedel vid 14, men min tid skulle det ändå dyka upp på de mest obekväma tider. Jag inte kommer ihåg en gång när min perioder var inte smärtsamt. Men läkarna verkade aldrig i fråga. Det var allt jag visste. Det var min normala.

När jag var 20 och jag såg en ny OB-GYN. Hon var ung. Jag var mer öppen med henne. Konversationen gick något så här: "Om du bara har sex med kvinnor, varför är du på preventivmedel?" Jag berättade för henne om min historia med tunga och smärtsamma perioder. "Har du funderat på att Mirena HORMONSPIRAL?" Hon sätta en i en vecka senare. Den Mirena HORMONSPIRAL ganska mycket slutat min period med undantag för slumpmässiga blödning var några månader. Livet fortsatte.

En februari morgon, jag gick till en Ren Barre klass per vanligt. Jag lämnade känsla som att något blev av med min kropp, men jag gick över gatan för att träffa en vän för ett Söndag kul dag supig brunch i alla fall. En mimosa i, jag visste att något var fel. "Jag tror att jag behöver åka till sjukhuset."

När jag gick genom akutmottagningen dörrar, jag gick dubbelvikt. Den triage-sjuksköterska tog mitt ID, och berättade för mig att få en plats. Jag kastade mig på golvet eftersom det var kallt och aldrig ihåg bakterier — jag hade ont. Flera personer gick upp till triage-och utflyktsdisk. "Någon måste hjälpa denna flicka just nu."

Det var tydligt att jag var i nöd. En sjuksköterska tog 5 mg morfin, drog i min ärm upp, och höll fast mig med nålen utan att ens fråga om jag ville ha något smärtstillande medicin. Det gjorde ingenting. Hon kom tillbaka igen med 1 mg Dilaudid, och den här gången gav mig bilden i min rumpa kinden. Det gjorde ingenting. Hon började på IV och kom tillbaka med 2 mg Dilaudid. Äntligen. Jag kunde andas.

Vi började med en CT-scan. Vi flyttade till ett ultraljud. Jag hade en cysta. "Jag har alltid cystor på äggstockarna."

Vi flyttade till en transvaginalt ultraljud. Jag kastade upp från trycket. Min vagina började att blöda. OB-GYN på-samtal kom till mig och sade, "Om du är i denna mycket smärta, vi ska göra en förberedande operation och minst — ta en titt i din mage." Jag instämde.

Jag var på ELLER bord som ett par timmar senare.

Min mamma och syster stod över mig när jag vaknade upp efter anestesi-och sjukvården. "Hur mår du? Läkaren ringde från ELLER — höger äggstock var vriden i sammanväxningar. Du förlorade äggstocken till vridning, och hon hade endometrios."

Endometrios är en sjukdom där celler liknande de som finns i slemhinnan i livmodern är felplacerade under en kvinnas hela buken. Dessa celler förvandlas till skador som öppna sår och blöder under en menstruationscykel. Det finns ingen plats för blodet att gå, så det stannar sätta orsakar inflammation och sammanväxningar (ärrvävnad). Sammanväxningar orsaka dina organ för att hålla ihop. Endometrios är kända för att orsaka invalidiserande smärta i vissa kvinnor.

Allt är meningsfullt. Jag hade år av symtom som pekar mot endometrios men läkarna aldrig lyssnat eller tittat på hela bilden.

Jag lämnade sjukhuset, men min smärta aldrig bättre. Några månader senare, en annan OB-GYN utfört en excision kirurgi på endometrios. Jag skulle senare lära sig att operation inte var lyckat. Smärtan fortsatte. Mellan februari och December, jag hade fyra operationer och tillbringade 63 nätter upptagna till sjukhuset.

Jag var fast besluten att nästa år skulle bli bättre. Efter tre ER besök i fem dagar i Mars, jag e-post en av mina OB-GYNs. "Något måste göras. Jag behöver träffa en läkare som kan hjälpa mig så fort som möjligt." Han e-postade mig tillbaka nästan direkt, "jag tror inte mina kirurgiska färdigheter som är tillräckligt avancerad för att hjälpa dig, men låt mig tänka på det här."

Ett par timmar senare, han e-postade mig namnet på en annan läkare som han personligen nått ut till och förklarade mitt ärende. Han gick med på att se mig. Jag tog sitt första möte.

Denna läkare spenderat nästan två timmar med mig. Vi gick igenom allt. Han ställde mer frågor än någon annan läkare gjorde. Han frågade hur min endometrios påverkat mitt liv. Jag grät. "Det förstör allt." Han frågade mig frågor om min tid. "Nonstop blodproppar." Han frågade mig om mitt sexliv. "Mina blad ser ut som en scen från Gone Girl med någon penetrerande sex. Orgasmer kan vara smärtsamt. Det är hemskt."

Han var den första läkaren med att säga, "jag tror att det är något större som händer här, kanske adenomyosis, kanske svår sammanväxningar. Fortsatt smärta bortom din tid, blodproppar och blödningar från sex få mig att tro något annat är fel." Han frågade mig vad jag ville. "Jag är redo att lägga sjukdomen bakom mig." Han sade, "jag tror inte att det är orimligt för dig att gå vidare med en hysterektomi vid denna punkt. Tror på det. E-post till mig."

Jag ville inte göra det till hissen innan jag började gråta igen. Jag kände en hysterektomi var mitt nästa steg. Det var inte någon tänkande att göra. Jag textade min syster och min bästa vän. De var vänliga, generösa med sina ord, och berättade att de stöds oavsett vilket beslut jag gjort för mig själv.

Men de var de enda.

"Vad du än gör, inte har en hysterektomi."

"Du är 25. Du kommer att ångra det här."

"En hysterektomi är min största sorg!"

"Sex är hemskt för mig eftersom min hysterektomi! Gör det inte."

"Du bör ha ett barn innan."

"Du är för ung för att fatta ett beslut som detta!"

"En hysterektomi var det värsta beslut jag gjort i mitt liv."

"En hysterektomi förändrade allt för mig och inte på ett bra sätt!"

En kvinna, som uppenbart berättade för mig att jag var dum.

Min mamma sade, "jag tror inte att du bör göra detta, men jag vet att du kommer, eftersom du alltid har gjort dina egna beslut. Jag kommer att stötta dig oavsett vad."

Min mamma hade rätt. Jag väntade ett par dagar, men planerad kirurgi.

Fram till min operation, som jag läste för många berättelser från andra kvinnor som genomgått hysterektomi. Berättelser om sina tack-brev till sin uteruses. Medan de var och en hade något mycket fel med deras uteruses, skulle de fortfarande kunna skriva söta odes att tacka sina uteruses för att ge dem deras barn. Den yngsta var 37 år gammal, och födde naturligt.

Att jag inte har några barn. Jag var 25. Min livmoder har aldrig gjort mig en tjänst. Min livmoder aldrig samarbetat med mig. Allt jag kunde tänka på var saker min livmoder fucked up och sätt min livmoder höll mig tillbaka.

Jag kände mig lugn morgon, min hysterektomi. Narkosläkaren sa till mig, "En hysterektomi? Du är 25. Varför har du en hysterektomi?" Jag berättade för henne. "En hysterektomi verkar meningslöst", sade hon. Jag ville slå henne i ansiktet. "Jag tycker bra om mina beslut."

En liten stund senare, min kirurg stoppas av. Han tog tag i min hand och sade: "Om din livmoder ser bra ut, jag kommer att lämna det." Han klämde min hand hårdare. Jag visste just då var det noll chans att min livmoder skulle göra det av denna operation. Vi kramades. Jag tackade honom. Någon gjorde ett skämt om HPV. Vi skrattade.

Vi började IV smärtstillande medicin och en av narkosläkaren invånare gav mig ett gott bens cocktail genom min IV. Saker och ting började bli varm och bekväm. Två slag OB-GYN invånare förde mig tillbaka till ELLER. De ville inte lämna min sida. De berättade för mig om sina män. Jag berättade för dem att jag var bög. Jag klättrade upp på bordet, och det var det. Jag vaknade nästan sex timmar senare talar samma två OB-GYN invånare som om ingenting hänt.

Under loppet av de närmaste dagarna, min kirurg stannade flera gånger för att förklara att min livmoder var smält till både min bukväggen och tarmar allt medan han fortfarande dras till den högra sidan av min kropp med sammanväxningar. Han sa att han var tvungen att kalla in en GI-kirurg för att hjälpa till med dissektion av min livmoder eftersom det var för mycket för honom att hantera på egen hand. Han förklarade att min livmoder kände hård som en sten och normal uteruses inte känner på det sättet.

Han fann myom i min livmoder och mer endometrios i hela mitt bukhålan, och han berättade för mig att han kan visuellt se hur spänd min bäckenbotten var från år av smärta . Han kunde spara mina kvarvarande äggstock. Han berättade för mig att min livmoder skulle aldrig ha gjort en graviditet sikt. "Ingenting var normalt om din livmoder."

Han tog bilder. "Detta är din livmoder är anslutna till din tarm. Vet du hur du sa du kände dig som ditt inre dra? Tja, de var. En hysterektomi var det enda vi kunde ha gjort för att frigöra din livmoder från dina tarmar. Jag vet att du känner dig som skit just nu, men hysterektomi var en bra idé. Du kommer att må så mycket bättre."

"Jag vet att du känner dig som skit just nu, men hysterektomi var en bra idé. Du kommer att må så mycket bättre."

Det var allt jag behövde höra. Min hysterektomi har sedan dess blivit mer än bara en bra idé. Jag vill inte vakna upp i smärta och gå till sängs med smärtan längre. Mina lakan inte ser ut som en scen från Gone Girl längre. Jag känner inte för att min bytet är rippning längre. Jag är inte utmattad hela dagen, varje dag längre.

Min hysterektomi är uppe på min topp 10-lista över "bästa livsval" bredvid saker som att gå på en kvinnornas högskola och bor utomlands, i Sydafrika för ett år. Min hysterektomi gav mer för mig än att det tog bort. Jag kanske inte har min livmoder, livmoderhals, eller rör längre, men jag har min hälsa och det är nästan allt för mig. Min livmoder kan aldrig hålla mig tillbaka igen.

Jag finner mig själv säga till varje kvinna jag möter om min hysterektomi. Kvinnorna bredvid mig i väntrummet hos min följa upp OB-GYN möten, min baristor, mina grannar, kvinnorna bakom mig i kassan linje vid jordbrukarna marknaden — en kvinna är rättvist spel. Det är viktigt för mig att kvinnor som vet att en annan kvinna hade en hysterektomi och det var det bästa valet för henne. Det är viktigt för mig att kvinnor känner en hysterektomi hänt i mitt liv och alla dessa hemska saker jag fick höra skulle händer inte hända. Det är viktigt för mig att kvinnor hör en positiv upplevelse om en hysterektomi.

Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och jag bodde att berätta om det. Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och jag kan fortfarande leva ett fullt liv. Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och jag kan fortfarande bli mamma genom adoption och att barnet kommer att vara mindre gruva bara för att de inte kom från min livmoder. Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och mitt sexliv är inte förstört och orgasmer är fortfarande en sak. Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och jag är fortfarande precis lika mycket av en kvinna som jag var innan. Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och jag ångrar det inte.

Jag vill att alla ska veta att jag hade en hysterektomi, och det förändrade mig. Mitt liv är bättre för det.

ADVERT

Lägg till din kommentar