Jag Bryr mig inte Om Min Son Går på College

Going av college checklistor har jag avfettat, jag borde göra en hel del mer planering...och oroande. Jag har inte signerat Jakob upp för en HANDLING prep-programmet eller forskat antagning kriterier vid våra statliga universitet. Vi har inte deltog i någon högskola mässor, planerade campus besök, eller forskat stipendier.

För att vara rättvis, chanserna är små att Jakob—ett stabilt mediokra high school student—kommer att tas upp till de bättre universiteten i vårt land, även den offentliga dem, för att inte tala nab någon förtjänst-baserade finansiella stöd.

Men det finns mer att min apati än så: Även om jag tror att högre utbildning är en underbar sak, jag tror också att en hel del av barnen bara inte redo att gå rätt off till college efter high school examen...kanske någonsin.

Jag kan relatera. Jag tillbringade min high school-år upptagen med sociala åtaganden och kreativa fritidsaktiviteter, men när det kom till akademiker...tja, låt oss bara säga att det var en anledning till att jag fick utegångsförbud för halva mitt sista år.

Jag vill fokusera på med laser intensitet under comp eller kören klass, men tycker själv att stirra ut genom fönstret eller goofing under kemi eller trig. Det var inte bara en fråga om dålig studieteknik: jag har helt enkelt inte bryr sig tillräckligt mycket om belöningar för att sätta i arbete, oavsett konsekvenserna.

Fortfarande, när det var dags för alla mina vänner att bege sig iväg till college, jag följde efter, stjärt en kompis till en mellanstor state university. Jag hade mycket roligt, men akademiskt, jag flailed. Jag gjorde det fyra terminer innan du släpper ut, med ett allvar svag GPA, tiotusentals dollar i student-lån att betala tillbaka, och ingen bättre en uppfattning om "vem jag ville bli när jag växte upp" än jag hade vid 16.

Så småningom återvände jag till skolan, nu en mamma och en bona fide vuxen. Denna gång saker var annorlunda: jag fokuserade, "tillämpad mig själv," och fick alla A ' s. Men nu har jag sålt en artikel till en nationell tidning för en trevlig avgift och insåg att jag faktiskt kunde göra Riktiga Pengar som författare, jag började tvivla på om college var rätt väg för mig.

Visst, skolan var att gå bra den här gången, men det var också kostar en massa pengar. Jag hade bevisat att jag kunde vara en professionell författare och tjäna pengar, med eller utan examen. Och som mamma till två små barn med en annan bebis på väg, jag var ganska säker på att jag inte kunde hantera både lansera en frilansande karriär och avsluta min examen.

Så jag hoppade av skolan igen, men den här gången har jag aldrig tittat tillbaka.

Och nu, elva-plus år senare, finner jag mig själv i en besvärlig position för att försöka uppbåda entusiasm om något som jag inte känner mig entusiastisk nog att avsluta själv.

"College är en bluff," sade Jakob nonchalant till mig häromdagen.

"Nej, det finns inte!" Jag reflexively—nästan skuldmedvetet—svarade.

"Oh yeah? Varken du eller Pappa är klar, och du gör det bra."

Han har rätt. Jon slutade ungefär samma mängd högskola när jag gjorde det, men han gör ett bra boende som IT-tech med några certifieringar. Mestadels, men hans karriär är byggd på grus, förmåga att själv undervisa, ha en trevlig personlighet och en lugn förtroende som drar kunder att lita på honom. Jag har varit en heltid författare för att gå på 10 år. Mellan oss två, vi gör ett bra boende: vi är inte rika, men vi har fina saker, och ingen i vår familj går utan.

Jag vet att Jon och jag är anomalier. En college grad gör att de flesta mer traditionellt jobb, och inte alla är gjorda för egenföretagare—något jag säga utan dom, eftersom jag ibland tror att jag måste vara galen för att föredrar denna berg-och-dalbana livsstil.

Hursomhelst, det är ingen överraskning att av våra fem barn, åtminstone en av dem skulle vara som Jon och mig. För oss, det råkar bara vara vårt första barn, en som inte beror på hans egen, är vår marsvin; en vars framgång verkar mest hotade av våra föräldrars learning curve, som är under störst press för att göra familjen stolt.

Gör inga misstag: jag tror absolut att Jakob kommer att göra bra saker och göra oss alla mycket stolt över faktiskt. Men jag tror inte att rätt väg för honom innehåller en rak linje från gymnasiet till högskolan, till karriär. Och allt jag har att göra är att ha en konversation med honom att inse att han kommer att bli bra, på sitt eget okonventionella sätt.

Om fler föräldrar var öppna för den tanken, det skulle spara en hel del unga vuxna massor av sorg, kamp och stress...för att inte tala ofta förkrossande skuld.

På ett sätt, jag har motsatt dilemma i typisk förälder: jag ser skönheten i ett självstyrt arbete och liv, jag är stolt över vad jag har åstadkommit utan examen, och jag är ganska säker på att både min man och jag är mer ekonomiskt framgångsrika än vi skulle ha gjort om vi hade tagit mer traditionella vägar.

Ja, det gör jag ibland oroar sig för vad andra föräldrar tycker om min laissez-faire-attityd mot Jakobs efter-high-school-planer. Men när det gäller rätt till det, min största uppgift som förälder är att uppskatta och försöka förstå varje barn för vem han eller hon är, och för att hjälpa dem in i vuxenlivet på det sätt som är rätt för dem—oavsett om det är den väg som "alla andra" godkänner eller inte.

Vissa, förmodligen de flesta, av våra barn kommer att vilja gå till college . Och även om jag inte exakt förstår lust, det är uppenbarligen bara bra med mig.

Men om Jacob tar ett år eller två eller fem för att få det, eller om han hamnar i sin egen sak och aldrig gör sin väg till en högskoleexamen, om han startar ett företag eller lär sig ett yrke eller blir en konstnär eller författare—bara så länge han arbetar hårt för att få kontakt med världen, och utvidga sina vyer? Tja, det kommer att bli bra— mer än fina också.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar