Jag Gillar inte Min Hud

Vi reste till Etiopien i December 2009 och återvände med vår son EJ på juldagen. Den här lilla killen har helt förändrat mitt liv och hur jag ser saker och ting. Det finns ingen som får mig att skratta hårdare, håller mig på tårna, och utmanar mig mer ofta.

Några av de bästa samtalen äger rum mellan 7:30 och 7:50 am varje morgon. EJ använder vår bil till skolan att uttrycka åsikter, ställa frågor och berätta historier. Jag lär mig en hel del i tjugo minuter.

Men denna morgon samtalet var något jag inte förväntar sig ska hända så snart. Det kastade bort mig, gjort mig ledsen, och förde mig tillbaka till verkligheten.

Jag hade tagit EJ till hudläkare dagen innan. Han går varje år till har hans eksem har checkat ut och in några av pigmentering markerar han har. Det är rutin och tar bara några minuter. Jag berättade för honom att hans hud blir lite utslag ibland när det är torrt, precis som Mamma får, och att vi bara behöver läkare för att kolla upp det. Hon berättade för honom att han såg bra ut!

Så denna morgon blev jag förvånad när jag hörde från baksätet:

"Mamma, varför fick jag gå till hudläkare i går?"

"Bara för att kontrollera din eksem. Massor av människor får det. Men du såg bra ut. Vi behöver bara hålla upp med grädde!"

"Jag gillar inte min hud."

"Vad?"

"Det är för mörkt."

Mitt hjärta bokstavligen sjönk. Jag ville att dra över. Dessa är ord som jag fruktade att höra men visste att det eventuellt skulle komma någon gång. Jag trodde inte att han skulle vara bara blyg av fyra.

"EJ, jag älskar din hud. Du har vackra bruna hud."

"Jag gillar inte brun hud. Jag vill inte det."

"Massor av dina vänner har brun hud." (Att jag sedan listat dem i panik)

"Ja de gör."

"Vilken typ av hud du vill?" Jag visste svaret.

"Hud som din."

Detta var för mycket för mig. Med mig i bilen kl 7:30. Jag var illa till, ledsen, och överrumplas. Jag ville aldrig ha honom att känna på detta sätt. Detta var en hel del för honom. Klart han hade utfört detta runt med honom. Jag trodde att vi hade gjort rätt saker för att förhindra detta. Men ännu en gång, jag vet så lite och jag är så naiva. Det finns inget sätt att förhindra detta samtal och det visste jag.

"EJ, kan du ha vacker hy. Vi har alla olika färg på huden. Alla av oss. Om vi inte, tänk hur tråkigt det skulle vi alla ser. Du älskade att lära sig om regnbågar detta år i skolan och alla färger. Människor är som regnbågar, alla olika färger men alla är vackra. Jag vill att du ska inse att din bruna hud är lika vacker som Mamma även om det är inte samma sak. Om det inte är för mörkt eller för ljus."

"OK".

Vi drog till skolan och han frågade om han var på väg till Pre-K för dagen.

Detta samtal är långt ifrån över. Detta samtal är bara början. Jag heter Mike på mitt sätt att arbeta för att sammanfatta och jag kunde höra i hans röst samma sorg och insikt om att denna dag har kommit. Jag gick sedan och samtalade med en kollega till mig som gav mig en förståelse örat och några bra visdom. Jag var mycket tacksam för hennes perspektiv och vägledning.

Jag verkligen önskar att vi inte behövde ta itu med dessa frågor med EJ. Inte för oss. Inte för att det är svårt för oss att prata om eller berör oss att göra en del arbete, prata med andra och en hel del läsning. Men eftersom jag kan se den smärta och förvirring som det orsakar min lilla kille. Och jag skulle göra allt i världen för att förhindra det. Men återigen, jag kan inte.

Jag skulle älska råd, läsa förslag, berättelser från dem som har långt mer vishet och erfarenhet än mig. Jag skulle gärna lite vägledning och uppmuntran för att vi vidtar rätt åtgärder och att säga rätt saker. Mer än något jag önskar att jag kunde veta säkert att vi kan garantera att alla framtida smärta, förvirring och vilka frågor som kan hållas till ett minimum. Att vi skulle veta att han kommer alltid att älska sig själv och vem han är, även om han skiljer sig från Mamma och Pappa. Det bästa vi kan göra på denna punkt är att visa honom de många, många, många skäl till att vi älskar honom och göra vår del för att hjälpa honom att forma sin egen identitet och själv-kärlek.

Ikväll ska jag bad EJ om han ville läsa hans Etiopien bok. Vi tittade på bilder av hans födelse familj. "Din födelse mamma och pappa har brun hud precis som du! Och deras hud är vacker!"

Han log och nickade, "Japp!"

ADVERT

Lägg till din kommentar