Jag Har inga Barn och jag är Inte Själviska (Eller Sorgligt)

När barn-fria kvinnor som skriver om vårt liv, den lede är nästan alltid en variant på", Men jag ÄLSKAR VERKLIGEN barn! Jag är inte en dålig person, okej? Hata inte mig snälla."

Jag kommer inte att avvika från det mönstret mycket här, mest för att det är sant—jag gräva barn, en hel del. Nya och små spädbarn, feisty småbarn, frågan är besatt av elementary school kids, angsty tonåringar—de är alla mina söta, roliga jam. Jag är inte ledsen att jag inte har barn i min hand, men jag är ledsen att kvinnor som mig måste vara så allmänt defensiv om våra reproduktiva status—ofta innan samtalet ens har börjat.

Det beror på att vi vet hur det går: När vi meddela att vi inte har några planer på att föda, att någon kommer att ringa oss själviska, och det kommer inte ta lång tid. I min tidiga 30-talet, när det gick upp för mig att jag skulle förmodligen inte ha biologiska barn (tack, allestädes närvarande, juridiska födelsekontroll) en manlig vän var den första att tala om för mig att jag var självisk. Han hade varit på äktenskap spår eftersom vi var i vår tidiga 20-talet, och nu hade två barn. Jag blev chockad, och onödigt att säga, det var i början av upplösningen av vår 20-åriga vänskap.

© Hulton Archive/Getty
Varför Känner Vi Defensiv

Barn-fria kvinnor får defensiv när män säger att vi är själviska, eftersom vi vet vad de egentligen menar. Inte så subtila slutsatsen är att vi är bara inte tillräckligt feminin. Att vi inte är känslomässigt och/eller mödrar, vilket är ett annat sätt att säga att vi är monster—som vi egentligen inte kvinnor alls.

Vad som ofta lämnas ut av samtalet är hur osjälviskt barn-fria kvinnor har frihet att vara—ta hand om vänner, vänners barn, åldrande föräldrar, och djur, och omsorgsverksamheten våra samhällen, både lokalt och globalt. Utan barn, Jag får vara aktivist —om vi mäter bidrag till samhället, jag tror att jag kommer få en ganska bra betyg.

När en man kallar ett barn-fri kvinna själviska, hans kritik är på samma gång begränsande och förminskande; han är i princip säger att vi har ett syfte här, och vi är inte fullgör den. Hur vågar vi ha sex enbart för nöjes skull? Uber-liberala män har föreslagit att detta också—man behöver inte vara en Beyonce-hating Mike Huckabee typ att gå med i högen på. Även Påven Francis, allas favorit progressiva påven, nyligen vägde in , hamnar i "childfree kvinnor är själviska" - lägret.

Det är det Bästa Som Någonsin Hänt Dig, Men Inte Mig

Och sedan finns det kvinnor. Vänner med barn, mina närmaste och käraste, fortfarande ibland ser på mig med sorgsna ögon, vilket tyder på att jag verkligen ska bara försöka, eftersom det är det bästa som någonsin hänt dem—och jag är säker på att det är. Men det är inte mitt bästa—jag har andra rekord. I hjärtat av detta, misstänker jag, är en projektion om unlived liv.

Det är inte som om jag fortfarande kommer ut fem dagar i veckan som jag gjorde när jag var i min 20-talet, men oavsett hur många gånger jag förklara att mitt liv är ganska stadgad, moms verkar tro att jag alltid är ute på da club eller ta en ny älskare. Vanligtvis är jag hemma strömma Netflix efter en lång arbetsdag, precis som alla andra. Men några kvinnliga vänner med barn illa vill att jag ska gå med i deras klubb, och ibland undrar jag om det beror på att de är omedvetet avundsjuk på min (imaginära) part livsstil. Eller för att de vill ha mig att uppleva ett år av sömnlösa nätter och ömma bröstvårtor, bara så att jag kan känna deras smärta.

Jag Kommer inte Att Ge Födelse, Men jag Kan Fortfarande Ha Barn

Jag ska förtydliga: jag intar en något skev ställning i sfären av barn-gratis. Jag kan ändå anta någon gång, om omständigheter (och ekonomi) tillåter. Jag är också helt öppen för att vara en styvmor. Men jag svor av biologiska moderskapet nära ett decennium sedan, främst på grund av oro för klimatförändringar och överbefolkning. Jag är helt kapabel att våldsamt kärleksfulla små, bräckliga varelser, även om de inte har utfärdats från min egen rygg. Så antagandet, var det prisvärt, skulle vara en no-brainer för mig. Ärligt talat, jag skulle nog foster om jag inte bor i en lägenhet.

Men vet du vad? Om moderskap är inte min väg, jag kommer inte att bli förkrossad. Jag är ärligt talat cool antingen om resultatet. Jag ligger inte i sängen på natten oroa mig för att mina shriveling äggstockarna eller förlorade möjligheter. Jag är hela och mitt liv är fullt.

Om jag får bli mamma en dag, jag hoppas att jag kan behålla min identitet som kvinna, en författare, en älskare, och en människa. Moderskapet är djupt fetishized i vår kultur, och även om mammor förtjänar stor rekvisita för det hårda arbete de gör, jag vill att de ska veta att de är skiktade, komplicerade människor—inte bara mammor .

Första gången jag skrev om att vara barnfri ett par år sedan, som utlöste det en helt oväntade bakslag. "Min Livmoder Är Stängt För Företag och jag ångrar Inget" motiverat nära 500 kommentarer på Huffington Post, många av dem onda troll kalla mig självisk som min vän hade. Det var ett resultatet: De inlägget blev närmare 6 000 likes på Facebook, vilket tyder på att det talade för att ett stort antal barn-fria kvinnor där ute, som letar efter en ny berättelse.

Fyra år senare, det är klart att vi har mer arbete att göra för att ställa in barn-fria från domen. Jag tror att det börjar med det sätt som mammor och pappor är att höja deras tjejer just nu. Inte alla tjejer kommer att växa upp till att bli mödrar, så kanske vi kan låta dem veta att barn-fri är ett alternativ—en som är lika bra som någon annan.

Att skapa utrymme för barn-gratis kräver lite självrannsakan, en bit av idisslande på egna val som görs och inte görs. Det ska börja tidigt i tonåren och 20-årsåldern. Men även djupt in i vårt 30-talet och 40-talet, oavsett om vi upp till sex på morgonen eftersom vi dansa hela natten eller ammande, men vi måste ändå respektera varandras klubbar.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar