Hur Min 3-Åriga Dotter Lärde Mig Att Sluta Oroande Och Omfamna Ganska

När hon var ungefär två och en halv, min dotter Alicia började regelbundet att säga — eller mer ofta, skriker — "jag måste vara vacker," som en förklaring till varför hon var tvungen att bära en rosa tröja eller en klänning, och aldrig byxor. Min instinkt var att borst och berätta för henne att hon inte behövde vara vacker och att hon inte skulle kunna klättra på lekplatsen, som om hon bar en klänning. "Jag vill inte klättra. Jag måste vara VACKER!"

Jag trodde att hon hade blivit indoktrinerade av den välmenande främlingar på gatan som alltid har sagt saker som: "Du har en rosa klänning! Så söt!" och jag kände mig som strypa dem för att inte bara lära min dotter att sträva efter att vara ganska över allt annat, men också för att införa henne till en livstid för att utsättas för oönskade kommentarer om hennes utseende — upptakten till sexuella trakasserier — varje gång hon lämnar huset.

Alicia krav på ett ganska intensifieras, jag insåg att det var inte så enkelt som hjärntvätt, men som egentligen var en viktig del av vem hon är och hur hon uttrycker sitt kön. Jag insåg att min roll som en feministisk mamma var inte ska handla om att hjälpa henne rad mot strömmen av rosa som bombarderar våra små flickor från den dag de föds. I stället var det kommer att innebära att stödja och omfamna hennes kärlek till allt girly samtidigt som de fortsätter att kritisera många, många hemska aspekter av kön marknadsföring till barn — en lika svår uppgift, och en som har tvingat mig att undersöka min egen djupt rotade problem med kvinnlighet.

Jag växte upp i Skottland på 80-talet, och även om mina föräldrar inte medvetet identifierar sig som feminister, ett visst märke av andra vågens feminism genomsyrat särskilda medelklassens kultur som vi tillhörde: tomboys beröm och girly girls var såg ned på. Jag längtade efter att få vara som tjejerna i skolan som bar rosa kläder och hade Min Lilla Ponny, men jag visste att jag var tänkt att vara en annan, "bättre" än dem. Min helg vänner — barnen av mina föräldrars vänner — stolt avvisade alla saker girly och jag gick med på det, att göra narr av TV-annonser för flickors leksaker och låtsas blå var min favorit färg. Under tiden, i skolan, jag gick runt och säger till tjejerna i min klass som deras klänningar och örhängen var "dum" och "dum" — ord som jag hade lärt mig att umgås med alla saker girly. (Inte undra på att jag var aldrig den mest populära tjejen i klassen!)

Medan detta kan vara ett extremt fall för en cisgender flicka, de flesta av oss är uppvuxen med en viss mängd femmephobia. Även små flickor som uppmanas att bära rosa och leka med "girl toys" snart växa upp och lära sig att de får mindre respekt och antas vara mindre intelligent om de bär högklackat, urringade toppar, eller "för mycket" smink. Med ett intresse för mode är fortfarande ses som oseriöst. Dessa dagar, naturligtvis, jag känner igen allt detta för kvinnohatare skit det är. Åtminstone jag trodde att jag gjorde det, tills jag fann mig själv att dölja min dotters tutu eftersom jag fick så krypt ut av alla "söta prinsessa" kommentarer hon fått från främlingar på gatan när hon bar den i det offentliga.

Det var då jag insåg att jag behövde ta ett stort steg tillbaka och på allvar in min attityd. Tutu var inte problemet. Vacker var inte problemet heller, eftersom det är inget fel med att vilja vara vacker. Problemet är naturligtvis att det finns mycket fel med att vilja vara vacker när i stort innebär tunn, vit, blond, blåögd, och för cisgender tjejer, eller när du bara vill vara vacker på grund av att andra säger att du ska. Dessutom, medan de flesta små flickor är hela tiden berättade hur vackra de är, de som inte uppfyller en viss smala skönhetsideal är snart undantagna från den vackra klubb.

Men vad jag hade inte riktigt funderat på var att min dotter var inte talar om detta förvrängda samhälleliga uppfattning om ganska. Ganska, till henne, har ingenting att göra med inneboende attraktionskraft och allt som har att göra med dekoration: klänningar, kjolar, smycken, glittrande band hår, vackra färger. När hon säger "Mamma, du är inte vacker idag", säger hon betyder bara att jag måste ha ljusare färger. När hon säger "Pappa, du är alltid unprettiest," hon bara betyder att han måste sätta på en klänning en gång i ett tag. När hon säger "jag är den vackraste," hon är inte riktigt skryt, hon som anger ett faktum baserat på vem som bär den mest halsband. Och när hon säger "Alla är ganska Alicia i-land," jag önskar att vi alla bodde i Alicia-land och hade en sådan befriade förståelse för söt. (OK, så hon fortfarande rynkar pannan på mitt insisterande på att att alla inte vill vara vacker, men vi kommer få det.)

Naturligtvis finns det fortfarande en hel del arbete att göra. Min dotter kommer snart att lära sig att vissa organ anses vara naturligt vackra och inte andra, och att vissa människor är tänkt att försöka vara söt och vissa inte, och jag vet att det kommer att bli en lång, mödosam kamp för att fn-lär smygande definition av vackra som finns runt om oss. Men nu vill jag hålla på den lektion hon har lärt mig: att pretty är något vi gör, inte något vi är, och det är inget dumt, dumt, eller oseriöst om det. Också, tutu är aldrig problemet.

Det här inlägget publicerades först på Ravishly .

Det här inlägget publicerades först på Ravishly . Också från Ravishly: För Kärleken Till Gud, Sluta Fråga För Nya Mammor Dessa Frågor • 6 Pare nting Skuld Resor 3 Sätt Att Bli En Bättre Förälder Just Nu

ADVERT

Lägg till din kommentar