Hur Mor-Dotter-Relationer Utvecklas På Ett Unikt Sätt

"Jag hörde något så sant idag, Mamma", säger hon till mig, som sitter på botten av trappan, att knyta sina Converse innan du kör iväg för att vara barnvakt. "När du är smart nog att erkänna att dina föräldrar har rätt, du har barn som tror att du har fel."

Jag pausa, spola tillbaka och spela upp denna guldklimp av visdom, hennes leende ansikte och väntar på min fuddled medelålders hjärna att förstå.

"Okej," säger jag min tonåriga bärare av visdom, "så om jag säger att jag fortfarande inte har kommit till ett stadium där jag tror att mina föräldrar var rätt, betyder det att du inte tror att jag har fel?"

Hon skrattar, kastanj ögon skiner, kanske inte förväntar sig att svara. Men jag är orolig när hon bekräftar vad jag har varit tvungen att sakta internalisera under de senaste månaderna—att min flicka, som för bara några dagar sedan trodde jag var källan till all kunskap, fästningen av moderskap, gudinnan av kvinnosläktet, tycker jag är fel.

"Vill berätta för mig om det?" Jag frågar, men hon krymper från att yttra sin oenighet högt och bedriver med livet nonchalant. Jag sprack öppen, dock, och läcker.

Hon är redan 14, denna planta av en kvinna som just har passerat mig i höjd och blommar med ungdomlig lyster precis som jag är blekning. Hittills har jag sparat det mesta av den smärtsamma uttryck för bedömning, ilska och separation som mödrar till flickor i tonåren erfarenhet: för bara några smällde i dörrar, inte alltför täta ögon rullar, mycket få arga "absolutes" —"kan Du aldrig..." eller "Du som alltid...." Jag har varit wishfully tänker att detta är ett bevis på att känsliga och avslappnad mothering kan övervinna den spirande av att mor-dotter-grej, som spänning, som kritik, som växer isär.

Jag har stått emot många av de fällor. Jag försöker inte att kväva hennes självständighet eller mögel henne till en bättre version av mig. Jag behöver inte inkräkta på hennes plats eller kritisera hennes val av kläder, frisyr eller vänner. Jag litar på henne, och hon oftast lönar mig med gott uppförande, men ändå, banden mellan oss är ansträngd.

Jag får det. Det är något som sker mellan mödrar och deras tonåriga döttrar som verkar vara unikt feminina och oundvikligt.

Min 16-åriga son växte upp, insåg att jag var, i själva verket, ofullkomliga, krönte sig själv till innehavare av all sanning och kunskap, och gick sedan på hans glada sätt med nary ett morra till singe mina morrhår. Hon är annorlunda. Hon bedömer mina kläder, mitt hår, min kropp, varje ord som kommer ur min mun och allt som händer i den. Hon märker hur jag spenderar min tid. Hon tittar på min samspel med sin far, och hon har mycket att säga.

Jag, å andra sidan, blir mer fascinerad av henne för varje dag som går. Hon spirar technicolor blommande rankor genom den spetsiga rötter i tonåren, som var starkt tips på vad en fantastisk kvinna kommer hon att vara. Jag berätta för henne så ofta, men fan club går ett sätt.

Jag räknar inte med att vara hennes idol för alltid. Jag vet om separation, och jag är så glad att hon är där hon måste vara, men jag skulle åtminstone som ett erkännande av rosa, gulliga girl-power sak vi hade pågått under flera år.

Vi var budettes, matlagning upp en söt rosa cupcake stormen tillsammans, tillverka gratulationskort, tag att läsa Diary of a Wimpy Kid och mooning över Taylor Swift.

Nu är jag mamman som inte får det, oavsett om det är att gissa vad "BRB" står för ( strax tillbaka om du är borta som jag) eller att veta om det är Rihanna eller Sia vem som sjunger. Jag är den mamma som hatar att skrika av Dans Moms och inte få den punkten Snapchat, eller varför hon behöver 50 olika nyanser av nagellack.

"Jag trodde aldrig att det skulle hända oss," jag vill säga, som dazed hälften av ett lyckligt par som har förlorat sin väg och fann sig i skilsmässa domstolar.

I något skede, förhoppningsvis, kommer hon att komma tillbaka till mig. Hon ska förstå att hon kan vara sin egen person, men ändå min dotter. Hon ska acceptera att jag inte är perfekt, men kan vara en källa till råd och tröst om det behövs. Hon ska lära sig att hon alltid kan lita på mig för att få hjälp utan att det inkräktar på hennes självständighet.

I nästa kurva av vår relation, jag hoppas att hon kommer att få känna och älska mig som person och inte bara som en mamma—precis som jag kommer att känna och älska henne som en ung kvinna och inte bara som min dotter.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar