Hur jag Slutade Hata Beatles

Jag hatade alltid Beatles.

Som ett barn på 70-talet och 80-talet, hörde jag mina föräldrar och radio-Dj: s och andra diverse invånare i den vuxna världen talar om den gamla debatten: vilka band är bättre—clean-cut good-boy Beatles eller bad-boy rock-and-roll outlaws, Rolling Stones? Jag visste inte mycket som Stenar antingen—båda banden var bara okej. Om mina föräldrar körde bilpool, du var mer benägna att höra "Sympati för Djävulen" i bilen, om min bästa väns mamma var på hjulet, vi skulle lyssna till 45 hela minuter av sin kassett "i Want to Hold Your Hand", upprepade om och om igen, nickar tillsammans på vinyl bänk på baksidan av kombi.

Problemet med både Beatles och Stones är deras var musik från Land Åringar. Det var musik föräldrar lyssnade och fick upphetsad om, den musik de rhapsodized över att spela under deras första kyssar. Hur skulle hävda passionerat om vem som var dreamier, Paul eller John—eller var det Micke? Min ärta barnets hjärna hittat Beatles lättköpt och jangly, men åtminstone jag kan förstå deras texter. "Jag ska berätta något som jag tror att du kommer att förstå," lovade Beatles, medan Mick morrade "glad att träffa dig, hoppas du gissa mitt namn." Varför måste jag gissa det? Du är Mick Jagger, och du är en mycket tunn Gumby-esque man vars skede upptåg jag är för grön för att uppskatta.

Min musik var Tears for Fears' "Alla Vill till att Härska över Världen." Det var the Human League och Depeche Mode och Madonnan och de andra banden de spelade på skoldanser. Genom college, jag fortsatte att komma upp tom när mina vänner skulle återuppliva the Beatles vs Stones smackdown efter ett par öl. Jag kände mig otillräcklig i min uppskattning för rock musik. Varför kunde jag inte uppskatta det band som alla jag respekterade överens om hvilka "kvalitet" musik? Jag kände mig som en filisté, som älskar TV Guide men har inte läst Dickens.

Anledningen, tror jag, för jag hade en sådan motvilja till två band som världen enades om definitionen ljudet av 20-talet är att jag hade inget sammanhang för dem. Det var inte förrän en pojkvän köpte mig en CD med Abbey Road på används för record store och vi lyssnade på den på en road trip för att jag kände mig som the Beatles hörde till mig, att jag kunde höra "Här Kommer Solen" som något annat än en kvarleva som vi sjöng i förskolan. Nu hade jag skyltar som passerar på jag-95, min pojkvän hand att trycka på ratten som han körde och jag, tittar ut genom fönstret, att hänge sig åt extatisk fantasi att jag skulle kunna vara den "lilla darling" som sången sjungs. Det var inte förrän flera år senare, när jag tillbringade en säsong som bor på vägen från Villefranche-sur-Mer, Riviera staden där Stenarna registreras Exile on Main Street att jag kunde "få" överklagande av Mick och Keith och deras oemotståndliga riff.

Jag behövde mina egna minnen, mitt eget sammanhang i vilket vax drömmande över the Beatles och Rolling Stones för att besluta om att jag är varken i det ena "lägret." Nu när jag är gammal nog att förstå att falsk polaritet projiceras på två band är just det—falska—jag är bekväm med att böja ut av diskussionen om vem som är bättre. Jag är lättad över att kunna uppskatta dem båda för deras skull och att jag inte på något sätt bruten och immun mot lockelser av de största gudarna i rock pantheon.

Och, sanningen att säga, jag föredrar Dylan ändå.

ADVERT

Lägg till din kommentar