Hur jag Klarar av att Älska en Ex-Make Som Hatar Mig

Den senaste venom min ex-man spottade via e-post var: "jag kommer inte att slösa bort en minut av mitt liv åt att försöka förklara något för dig." Detta kom efter att jag frågade enkla och rimliga frågor om split av vårt ekonomiska liv. Du ser, han är en finansiell rådgivare. Detta är hans område av expertis, och dåraktigt eller troget, jag lät honom ha kontroll över det sedan innan vi ens var gifta. Pengar har alltid varit högt på listan över saker som han älskar.

Och så här är jag vid 37 och jag har inte gjort min egna skatter i 12 år. Jag visste inte ens hur mycket pengar vi hade, eller om det var belägen, tills jag bestämt mig för att lämna detta äktenskap. Jag har alltid respekterat pengar, men det var aldrig med på listan över saker jag älskade.

Och nu, efter order har meddelats av en domare förfarande är en långdragen och kostsam rättegång, vi är äntligen separera den sista delen av vår intrasslad, papper liv. Logiskt, det finns saker jag fortfarande måste veta, detaljer att reda ut, och precis som allt annat fram till denna punkt, han vägrar att vara en katalysator för att flytta framåt, fortfarande fast i ett behov av att straffa, att hata, att utdöma hämnd.

Och ändå, han är pappa till de två personer som jag älskar mest i denna värld, och han kommer att vara tills den dag jag dör. De älskar honom, och så även jag måste hitta ett sätt att inte hata honom.

Det enda sättet som jag vet hur man gör detta är för att påminna mig själv om sin mänsklighet. Vissa dagar, när giftet rinner och min dotter berättar för mig att hon inte längre vill ha en kattunge eftersom pappa säger att jag kommer inte att ta hand om det, den ansträngning det krävs för att påminna mig själv om sin mänsklighet känns som slogging genom kvicksand. Även så, jag tar ett djupt andetag och tvinga mig själv till att ära och respektera denna person som inte respekterar mig, som, jag har ingen tvekan om, skulle leende på lärande jag hade en dödlig sjukdom och finna glädje i att någon olycka som kan drabba mig.

Detta är det mest utmanande jag någonsin har haft att göra. Det sträcker sig min förmåga till medkänsla och sedan tvingar mig att sträcka vidare, djupare, ner till botten av allt jag har tills för några dagar, jag är alla, men tom.

Det kräver en daglig praxis av att minnas över och över och över att han är bara en människa. Han är felbar. Han är blind på så många sätt – precis som vi alla är från tid till tid till det som verkligen är viktigt här i livet. Och det är en annan sak som jag måste öva dagligen: att påminna mig själv om och om igen vad som verkligen är viktigt här i livet.

Och så har jag kommit att inse att hans hat mot mig är faktiskt en välsignelse. Jag får komma ihåg om och om igen vad jag älskar, vad förtjänar min kärlek, och den makt som kärlek innehåller.

Dessa barn, de lärde mig vad kärlek är och vad det inte är. Den kärlek jag känner för dem, det som ödmjukar mig, det minskar mig att mitt element. Det känns som de bilder du ser av galaxer långt, långt bort, ofattbart expansiv, mystiskt vackert, mystiskt bekant. Denna kärlek är elegant och enkel, och intrikat lager, och har ingen begriplig yttre kanten. Det innehåller alla delar av universum.

Det är den starkaste sak vet jag och det är vad jag har kommit att förstå som det viktigaste i detta liv. Och sanningen är, precis som stjärnor det har enorm makt. Det kommer att ge dig styrka att göra det otänkbara. Det kommer även få dig att be för dina fiender. Och så vet jag. Och så vet jag.

Relaterade inlägg: En Öppen Ursäkt Till Mina Barn På Frågan Om Min Skilsmässa

ADVERT

Lägg till din kommentar