Hur Har Jag Hjälpt Mina Barn Att Förstå Och Hantera Döden

Innan min mans mor gick på vid en ålder av 72, hon samlade sin familj och vänner i hennes vardagsrum som hon kröp i hennes rosa väst, hennes kropp kyld. "Det här är en sådan gåva att säga adjö till alla er," sade hon, när hennes ögon gick från ansikte till ansikte. En gåva? Tänkte jag. Du är döende.

Månader senare, som min sorg lagt sig, förstod jag. På hennes begravning, hennes liv hade kommit tillsammans som en serie fotografier—barndom vänner, vänner från high school, college vänner och hennes kolleger pensionärer hon hade träffat samtidigt som övervintrar i Tucson, Arizona. Hon förstod att alla våra berättelser har en början, en mitt och ett slut, och hon skulle tas om hand för att investera i hennes berättelse båge. Död inte var något att vara rädd, det var helt enkelt slut på hennes liv här på jorden.

Jag misstänker att hennes tro kommer alltid att vara mycket starkare än mig. Men hennes ord samtidigt dör förs på en sådan uppskattning för sitt liv och visdom som jag inte längre rädd för döden som jag hade. Att dö var en naturlig process, hennes kropp ner i ett förutsägbart sätt. Och som den sista av hennes sinne lagt upp, den vackraste delen av hennes liv—hennes arv av sex vuxna barn—omgiven henne.

Genom att samla in i hennes vardagsrum, vi kan ha gett henne en present i sista farväl, men hon gav oss en gåva för. Eftersom hon inte frukta hennes död, jag visste inte att rädda hennes död. Nu är döden inte känns som en stor okänd. Och det är en gåva som jag vill föra vidare till våra barn.

För ungefär en månad sedan vår familj står inför ett svårt val: Vår hund, efter en rutinmässig operation, utvecklat en förträngning i hennes matstrupe så svår att hon inte kunde äta eller dricka. Hon kastade upp på vår gårdsplan. Hon munkavle medan de äter gräs för att försöka lösa hennes mage. För tusentals dollar, och vi kunde lugna henne med att genomföra en endoskopi, följt av en eller flera ballong dilations med inga garantier, sa kirurgen, eller, med tanke på att vår hund var förbi sin livslängd, kan vi få henne att sova.

Innan min mans mamma dog, jag skulle ha kämpat för våra husdjurs liv. Men genom hennes ögon, jag förstår att det är dags att släppa taget. Som min far-i-lag, en veterinär, förklaras det, "Ofta, kunder ber mig att göra vad jag kan för att rädda djurets liv. Då de kommer tillbaka sex månader senare, är rasande på sina husdjur, eftersom det inte längre kan kontrollera sin urinblåsa. Låt gå medan minnen är bra." Det var inte rättvist att förlänga hennes liv, och den smärta och stress som skulle komma med det, eftersom vi var inte redo att släppa taget.

Vår äldsta valde att ansluta sig till oss medan vi sätta vår hund att sova. Han höll hennes huvud och sade till henne tills hon gått på. Medan den i smärta var han också kunna hitta fred. Här är hur vi förberett våra barn för hennes död.

Erkänna Sina Rädslor

Min man och jag lyssnade på deras problem, att lära sig deras uppfattningar och tankar de kämpade med. Som gjorde det lättare för oss att ta itu med sina rädslor—varje barn på olika utvecklingsstadier, hade olika sådana—i stället för att utsätta dem till oss.

Lär Dina Barn Att Livet Är en Cykel

När min svärmor dog, vi pratade om hennes liv. Hennes död var ett ögonblick; det inte definiera den glädje hon gett oss, men var helt enkelt en övergång som förde henne full cirkel, som de fjärilar de hade lärt sig om i skolan.

Döden Behöver Inte Ta På Smärta

Vi ingår våra barn i vår diskussion om huruvida eller inte att sätta vår hund att sova. Vi pratade om hur hennes artros kropp skapat smärta, hur befria henne från detta organ skulle ta bort hennes smärta.

Tala Om Passerar

De behövde utlopp för sin sorg. Våra barn bränd lera paw prints av vår hund att bevara sina minnen av henne.

Öva Tacksamhet

Sorg uppgångar och nedgångar. Vi delar minnen av både våra mor-in-law och vår hund vid matbordet för att se till att samtalet fortsätter att flöda. Vi kommer ihåg vad vi är tacksamma för: den glädje som de förde in i våra liv.

ADVERT

Lägg till din kommentar