Hur Bruce Springsteen Förändrade Mitt Liv

Nyligen hade jag min 30 - årsjubileum. Nej, inte för mitt äktenskap–kommer upp på 14 år för att, tack så mycket. Jag talar om det årsdagen av min första konsert. Kommer du ihåg din första konsert? Spänning, nyfikenhet, spänning?

Naturligtvis, om din första konsert var på 80-talet som min var, det belopp som du har betalat för biljetten skulle inte ens köpa en T-shirt i dessa dagar. Du såg band vars musikaliska arv är fortfarande inflytelserik, såsom U2, REM, Guns N' Roses, Polisen eller obskyra individer som Michael Jackson eller Madonna.

Hur som helst, bandet jag såg var redan anses vara klassiska rock på 80-talet och var tidigare med de standarder som tillämpas jag som en tonåring. Men ändå, jag kunde inte ha gjort ett bättre val för min rock 'n' roll inledande.

"Jag fick biljetter till Springsteen-show."

"Vad? Jag trodde att de var slutsålda?"

"De släppte ett parti av biljetter. Min far tog med mig, och jag kunde för att få fyra. Vill du ha en?"

"Ja, hur mycket?"

"Tjugo spänn."

"Um..."

"Come on."

En vecka senare var jag i den bruna platser av 500 nivå av Philadelphia Veterans Stadium av vad som skulle ha varit rätt fält om Slutspel spelar. Tre plus timmar senare, jag gick ut från arenan en förändrad person. Den Springsteen-konsert legend för lång, passionerad, energisk visar var sant. På att augusti natt, jag blev ett fan av alla saker Springsteen och E Street Band. Musiken har varit ständigt närvarande i mitt liv i både stora stunder och små.

Före konserten, min Springsteen kunskap var begränsad till klassiker som fått en hel del radio tiden och "Born in the USA"—som jag vände upp varje gång det kom på bara för att min far kom in i mitt rum. "Du ihåg att stänga ner radion?" skulle han säga. Det var inte en begäran.

Min självpåtagna utbildning på alla saker Bruce—Vem var han? Där gjorde sin passion kommer från?—började dagen efter konserten. Jag behövde mer. Det började med min äldre bror är 8-spår av Born to Run . Av hösten 1985 när jag var i 10 th klass, jag lyssnade på den hela tiden. Jag skulle ligga i sängen, sätta på min stora luddiga hörlurar och lyssna på varje ackord, instrument och stavelse. När de sista tonerna av "Jungleland" bleka ut, jag gjorde samma sak. Mina drömmar var fulla av flykt och triumf.

Jag läste böcker och artiklar om Bruce. Jag lyssnade på intervjuer både gamla och nya. Jag lärde mig av hans arbetarklassen rötter, hans utmaningar med hans föräldrar och hans frälsning genom musik. Medan jag var fascinerad av allt jag lärt mig, att det var genom musiken som jag kände de flesta som är ansluten till Bruce.

Jag ryckte upp den andra Bruce poster och bootlegs också. Jag spelade dem om och om igen tills jag hade varje ord i minnet. Det var en utmanande uppgift i världen innan Google och med några liner notes, men jag ville veta. Om jag hade studerat för SATs med så mycket passion, jag kunde ha höjt mitt betyg ett par hundra poäng. I de låtar jag hört talas om drömmar som eftersträvas, ett behov av att fly och medkänsla för dem som kämpar.

Som faller, jag bar min souvenir-konsert T-shirt till skolan. Det var en outtalad tradition på min skola bära konsert shirt nästa dag i skolan för att visa att du hade gått. Jag var övertygad om att mina nya musikaliska kunskap och erfarenhet skulle göra mig cool. Som Bruce, jag var blyg, lugn typ. Men istället för att plocka upp en gitarr som ett sätt att ta itu med min blyghet som Bruce gjorde, jag memorerade texten. Med så mycket av min uppmärksamhet fokuserad på Bruce och bandet, jag kände mig som en förlängning av dem. Och vem vill inte känna sig som en del av E Street Band? Efter alla, att de inte bara spela musik tillsammans. De var ett brödraskap.

Vi stod sida vid sida, var och en fightin' för andra

Vi sade tills vi dog vi alltid skulle vara blood brothers

Medan du lyssnar till de texter som tog mig timmar av glädje, att de aldrig gjort mig cool. Ett par månader efter konserten, jag jobbade i en affär och såg en söt tjej där. Jag kastade bort en rad från låten "Sandy". Hon var inte imponerad. Hon skulle inte vara den sista.

År 2000 satt jag i en väns bil och hörde "My City of Ruins", för första gången. Det var medryckande och gripande, och jag behövde höra det igen. När Bruce valde att spela det på 9/11 nytta konsert, jag var inte förvånad. Det var en del av mina tankar när jag tittade ner på Fifth Avenue och såg det andra tornet faller. Kan en sång och en stund passar ihop så perfekt?

Samtidigt som jag älskar Springsteen har aldrig göra mig cool, det gjorde till slut att hjälpa mig att få flickan. Det var en blind date, och jag satt tvärs över bordet från en blyg kvinna på en restaurang som talade om Springsteen. Hon hade en affisch på honom i hennes rum när hon växte upp och älskat hans musik. Jag satt kvar och lyssnade. Efter att hon var klar, tillade jag, "jag gillar honom också." Fjorton månader senare var vi gifta. Den första låten som vi dansade till på vårt bröllop—"Om jag Skulle Falla Bakom"—var Bruce ' s.

Vi har sett Bruce och E Street Band ett antal gånger sedan dess, bland annat 2003. Att "vi" var min fru, jag själv och en bulle i ugnen.

Vem visste att en 15-åring är spänningen skulle hålla för en livstid? Tack, Bruce. Tack, E Street Band.

ADVERT

Lägg till din kommentar