Den Varma Röran Av Matlagning Med Tweens (Och Varför det är Värt Det)

Förra helgen var jag rusar runt och försökte klippa gräset, dusch, dammsuga och laga mat till en fest. Bara då, min 8-åriga dotter bad mig att göra henne till en grillad ost smörgås till lunch. "Kan du inte göra det, älskling?" Svarade jag. "Men Mamma," bad hon, "jag vill ha du för att göra det."

Naturligtvis gör hon. Jag vill att folk ska göra mig smörgåsar också. Men hon behöver lite träning, för ett par år sedan upptäckte jag att mina två äldre barn, då 8 och 6, visste inte hur man smör, rostat bröd. Jag menar, vad? Jag är en sån mamma som har sina barn göra sina egna läxor, lägga bort sina egna kläder, och bara allmänt försöka lista ut saker på egen hand. De är ganska självständiga och kapabla, du vet? Utom för att utföra en uppgift — att sprida smör, om du kommer ihåg — jag är ganska säker på att schimpanser skulle kunna göra om de sätter sitt sinne för det.

Det är den sak, är det inte? Den vill ha för att göra det. Exempel: grillad ost. "Hur är du att komma igång? Jag kommer att vara här om du behöver hjälp." Jag fortsatte städa golvet i köket. Okontrollerbart, hon gnällde, "Men jag vet inte hur." Um, jag tror inte hon vet, men fina. Djupt andetag. "Vad tror du att det första steget är?" Jag ska bespara er alla men höjdpunkterna i nästa 10 minuter, som inleddes med ett perfekt ljus barn som varit aktuella för hundratals grillad ostmacka preparat hävdar envist, som om hon inte kunde föreställa sig vad det första steget att göra en grillad ost skulle vara även om hon var tvungen att gissa. Nej, hon kunde inte ens ta ett knivhugg i det. Så långt som hon var orolig för, det kanske inte ens handlar om att få bröd och ost ur kylskåpet.

Lyssna, jag är inte gjord av tålamod, och detta var, helt ärligt, skitsnack. Att lära barn att laga mat är en av de saker som är awesome när de vet hur man gör det, men, ärligt talat, ibland undervisning det är gropar. Eller kanske problemet är att undervisa när det finns en sida skålen mellan attityd och envishet. Det är gulligt när de är 3 år gamla och "hjälpa" dig att laga mat, vill säga, dumpning halv burk strössel på vissa cookies för att du som redan gjorts, och då kan du lägga en bild på din söta bindning stund på Facebook. Det är inte så söta när de kommer att vara stora, smarta människor som plötsligt låtsas vara hjälplös, speciellt när vi misstänker att vi får vara en del av anledningen till att de fortfarande hjälplösa. Oof.

Nu när mina barn är 6, 8 och 10, skit blir verkliga i köket. Trots grillad ost händelse, de är oftast ganska villiga att göra sin del. Ända sedan den Stora Smör-Spridning Händelse av 2014, vi medvetet arbetar på kök färdigheter spis, knivar, mätning av koppar, alla av det. Ett barn hade definitivt några mycket (mycket!) våt havregryn eftersom hon tolkat anvisningarna i "en kopp vatten" som "fyll ett högt dricksglas och dumpa allt i grytan". Ett annat barn försökt att blanda upp banana muffins smeten i den minsta skålen, vilket resulterade i höga vulkanen smet ut från skålen. Morötter har varit skalade så kraftigt att de har skalats ner till blott smala strimlor av morot.

Så, det är inte perfekt. Men även om det inte är exakt Junior MasterChef på mitt hus, mina barn faktiskt lär sig från allt detta trial and error, och det bästa är hur stolt och kan de känner. Den 6-åriga ivrigt insisterar på flouring, ägg-doppning, och panering alla rå kyckling för mig att laga mat (um, det är klart du kan!) och den 10-åriga nästa projekt kommer att vara rykande musslor, något vi kommer att få lära dig att göra för första gången tillsammans. Och den 8-åring som var illa till med grillad ost? Hon gjorde det i slutet av kursen, och hon är nu också huset mästare i att göra god ost ägg.

Ibland kan vi bara inte har tid för alla små kök katastrofer, och jag kör showen. Ibland de inte vill laga mat — vilket jag naturligtvis helt få — och det är verkligen OKEJ. (Och ibland laga middag ensam med en drink och en podcast är bara lättare, du vet?)

Mer och mer ofta, men de planen i och lära, och jag är glad, trots att det är lite av en het röra. För egentligen, vem bryr sig i slutändan? Är inte det vad familjen livet är ändå? Gillar att laga mat, det är ett virrvarr av misstag, ofullkomliga människor snubblar tillsammans och räkna ut saker och ting som de går.

Plus, det finns allvarliga förmåner. I morse var jag som serveras kanel russin French toast, som gjordes som en gemensam satsning av 6 - och 8-åringar medan jag läste vid köksbordet. Det var gott, i varje mening av ordet.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar