Hej Barn, jag har fått Nog Av Din Första Världen Gnäll

Vår familj bodde i ett stort hem i en önskvärd indelning i Chicago förorter. Liksom många Amerikanska hushåll, vi hade en nyare kylskåp med filtrerat vatten dispenser i dörren.

En dag när jag var och hämtade ett glas vatten, jag började klaga: "Jösses, det här är så långsamt . Det tar 30 sekunder att fylla ett glas vatten."

Innan de sista orden lämnat min mun, skam och ridiculousness av vad jag sade sköljde över mig. Vad fan tänkte jag på? Var jag verkligen kommer att stå där klaga att de till synes oändligt utbud av kallt, rent, filtrerat vatten som mirakulöst kommer i mitt kylskåp dörren genom att trycka på en knapp var på väg ut för långsamt ?

Jag var besviken över mig själv. Efter alla, det var jag som hade lärt mina barn att vara tacksam för grunderna som mat och vatten. Det var jag som lärde dem att hundratals miljoner människor i världen som inte ens har tillgång till rent vatten, mycket mindre har rent, filtrerat vatten strömmar in i deras hem dag och natt.

Men ändå, här var jag, gnälla om hur trögt det var.

Vi som bor i den Första Världen är inte alltid medvetna om hur dumma vi låter när vi klagar. I själva verket, jag tror inte många av oss känner när vi klagar på allt. Jag fångade mig den tiden, men jag är säker på att jag är skyldig till att tjafsa om saker som jag inte har någon verksamhet tjafsa om på en regelbunden basis.

Jag vet att mina barn är skyldig, och jag är säker på att min man och jag är delvis att skylla. Om vi försöker att föregå med gott exempel, uppenbarligen vi glida ibland.

Men det är också det hav vi simmar i. Våra barn växer upp i en bekväm, medelklassen, American life. Vi har ett stort skafferi, en pålitlig bil, tillräckligt med pengar för att fixa våra ugnen om det går ut, och mer elektroniska prylar än vad vi egentligen behöver. Vi är inte rika av Amerikanska normer — vi butik på sparsamhet butiker och titta på våra slantar, men vi är ganska rika genom globala standarder. Vi har inget utrymme för att klaga, verkligen.

Så när mina barn gnälla på grund av att deras syskon fick mer tid för skärmen, eller på grund av att vi sprang ut sin favorit flingor, eller för att vi tvingar dem att gå längre än de vill, jag har svårt att inte tappa sansen. Jag trodde aldrig att jag skulle falla in i den stereotypa "vet du inte att det finns svältande barn i världen?!" föreläsningar, men det gör jag. Eftersom det är barn svälter i världen. Det finns barn utsätts för människohandel, barn bombas, barn tillbringa hela sin barndom bara kämpar för att överleva. Jag klarar inte av att höra mina barn magont för att de inte får titta på den film de ville när det finns barn som skulle ge vad som helst för att byta plats med dem.

Så jag kallar dem på det när det händer. Jag förklara att de av oss som råkade vara född i ett land där man alltid kan hitta drickbart vatten på en offentlig plats har något utrymme att klaga när våra lyx är inte tillräckligt bra. Jag berättar sakligt att jag helt enkelt inte lyssna till eller tolerera första i världen att gnälla.

Vi talar mycket om vikten av att öva tacksamhet och förnöjsamhet, och erbjuder hjälp till dem som inte är lika lyckligt lottade som vi är. Och jag förklarar att även deras far och jag kan ibland falla in i vanan av att klaga, och vi hoppas att de ska ringa oss om det när vi gör det också. Jag kommer inte att tillåta mina barn att vältra sig i sin inbillade, privilegierade elände helt enkelt eftersom jag inte vill framstå som en hycklare. I vår familj, vi alla håller varandra ansvariga. Jag behöver deras hjälp så mycket som de behöver mig.

Medvetenhet fungerar. Sedan den dagen jag fångade mig gnäll om den långsamma vattenautomat, jag har aldrig klagat på vatten igen. De av oss i de utvecklade länderna behöver denna typ av wake-up call en gång i en stund, och våra barn behöver för att bli påmind om hur privilegierade de är så bra.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar