Detta Är Vad du Ska Göra (Och Inte Göra) När En Kompis Spädbarn Dör

Trigger varning: barn förlust

Tidigare idag fick jag ett telefonsamtal från min yngsta syster frågade mig vilka tips hon kan ge till en arbetskamrat vars väns barn var dödfödda denna vecka. Vår förstfödde, Isabella, föddes för sju månader sedan och bara levde 29.5 timmar. Hon föddes fullgången efter en hälsosam graviditet, och vi hade ingen aning om att vi skulle ansluta sig till raden av föräldrar som förlorar sina barn.

Efter att ha pratat med min man och andra föräldrar vars barn dog alldeles för tidigt, jag kom med idéer på saker som hjälper och inte hjälper — sörjande föräldrar.

Säg inte, "Låt mig veta hur jag kan hjälpa till." Jag vet att du menar det, men när min värld faller sönder, jag inte kommit fram till vad jag behöver. Det bästa sättet en vän som hjälpte mig var när hon sa: "vet du vad du ska ha till middag ikväll ?" "Nej." "Okej, jag kommer att vara med vid 6 med middag." Vi behövde middag, men jag kunde inte ha kommit upp med det. Om du kommer till butiken, säg, "Kan jag plocka upp ägg, mjölk, toalett papper, etc. för dig medan jag är i butiken?" Fråga inte vad du kan få, vet jag inte. Men jag kan om det ges flera val.

Om du vill göra något konkret och det behövs, ge oss en måltid eller ställa upp en måltid schema för att hålla oss fed under de första veckorna. När vi var i de omedelbara efterdyningarna av Isabella ' s död, att räkna ut vad man ska äta var längst sak från våra sinnen. Det tog helt enkelt för mycket energi. Vänner från kyrkan, arbeta och studera Bibeln bildas en måltid schema och gav oss mat för en månad. Det var en livräddare. Om vi behöver för att värma upp något, göra riktningar otroligt enkel och innehålla anteckningar om att även till synes självklara saker. Jag slutade baka en gryta med plastfolie fortfarande på det eftersom min hjärna inte fungerar ännu. Så även mark, "ta bort före matlagning" på wrap, bara i fall att.

Vi kommer särskilt behöver du varje dag som markerar en annan månad för att hon inte är här med oss . Isabella föddes den 9 th och varje 9 th i den månad som är brutal . Jag kan inte låta bli att tänka, "Hon skulle vara fem månader idag. Vad skulle få henne att le? Hur många blöjor jag skulle ha förändrats? Vad skulle hon se ut?"

En av min mans goda vänner från college skickar oss en bukett blommor varje månad den 9 th . Fortfarande. Jag ser fram emot att bukett och har varit kända för att flytta runt huset med mig och ta det till mitt kontor. De första månaderna olika vänner skulle få middag över för oss på 9 th . Om du inte kan komma ihåg den dagen, satte en återkommande påminnelse på telefonen för att sms: a mig och låt mig veta att du tänker på mig.

Om vi är nära, se till att mitt hus är välkomnande när jag kommer tillbaka från sjukhuset utan min baby . Fråga mig om en nyckel och se till att mina rätter är klar. Medan du är där, sätta lite blommor i olika rum. Blommor hjälp. Ett snyggt hus hjälper. Grundläggande matvaror i kylskåpet hjälp. Ett vård paket med post-partum trosor, tunga kuddar, vin, bekväma byxor, en rolig film, choklad, och observera att påminna mig om att jag fortfarande är en mamma, även om min dotter är inte längre med mig.

Glöm inte pappa . Om våra män är vänner, uppmuntra din man att gå ut med mig för att ta en öl eller äta lunch. Min man sörjer mycket annorlunda än jag gör, men hans hjärta är sönder också. Ibland måste han prata med andra killar om vad som är på gång.

Om du inte vet vad du ska säga, en bra fras är: "jag är ledsen." Säg inte till mig plattityder. Det är inte skönt att höra, "Allt händer av en anledning" eller "du kan åtminstone mer" eller "Gud behövde en annan ängel." Jag vet att du försöker, men att bara säga, "jag är ledsen. Jag är här för att lyssna närhelst du vill prata."

Aldrig ruta upp barnkammaren eller ta ner spjälsängen utan att fråga först . Jag vet att du vill att påtagligt bidra till och ta bort objekt från förskola som kommer att påminna mig om min dotter verkar som typ gest. Jag kommer aldrig att glömma min dotter och ha hennes kläder tas bort från vyn skulle inte ha varit bra för oss. Vi behövde vara att avveckla förskolan, om vi väljer även att. Jag har en vän med en liknande historia som höll sin sons förskola intakt tills de var tvungna att flytta hus. Andra kan ta dig upp på den erbjuder, men att ge dem en dag eller så för att se till att det är vad de verkligen vill ha. Det finns så många oväntade beslut att göra de första dagarna och vårt slutliga beslut var ofta annorlunda än vår reflexartad reaktion.

Det är okej att ställa frågor till mig om min baby, födelse, och vad som hände. Det finns ingen anledning för min dotters berättelse blivit elefanten i rummet. Jag vet att ni har frågor, det är okej att be. Om jag inte vet eller är inte på en plats att dela med sig, jag kommer att berätta för dig. Det är mycket lättare att gå på och ha normala konversationer om du vet min dotters berättelse.

Om du är gravid, låt mig veta i person (eller via telefon). Jag är i en ålder då alla är med barn. Livet går vidare och jag vet att bra vänner har barn. Men om vi är goda vänner, berätta en-mot-en, och inte via ett Facebook meddelande. Jag är glad för dig och desperat ber att du aldrig känna smärtan av barn förlust.

Dock, om du är gravid eller har ett barn, jag kommer sannolikt att sluta följa dig på Facebook tills smärtan av att se en växande mage och bebis bilder inte slå andan ur mig. Vår vänskap kommer sannolikt att stanna kvar och kanske till och med blir starkare om du är införstådd med att nya graviditeter är svårt för mig och berätta för mig personligen.

Om du kan gå bredvid mig igenom smärtan, jag behöver dig . Rättvis varning – sörjande är otroligt rörigt och ditt hjärta kommer att bryta i den processen. När du förlorar ett barn, sorg bokstavligen förändrar din hjärna. Mitt filter är borta, mitt minne är mindre tillförlitliga, och jag är en annan person än den jag brukade vara. Ibland behöver jag bara krypa in under ett skrivbord eller gömma sig från världen. Ibland, kan jag använda en varm kropp bredvid mig medan jag bryta sönder, ännu en gång. En kompis erbjöd sig att kasta tallrikar med mig när jag blev arg. Jag kan fortfarande ta upp henne på det eftersom, några dagar, jag vill ha sönder saker, höra dem krossa, och se förstörelsen kvar.

Bekräfta enorm förlust , särskilt om vi bara bekanta. Om vi stöter på varandra i butiken eller ute och joggar och jag vet inte om du vet, det är otroligt krångligt för mig. Speciellt när man frågar i en flishugg röst, "Hur mår du?" Om du vet att min dotter dog, låt mig veta att du är ledsen. Om jag vill prata om henne, jag kommer. Om jag inte gör det, jag kommer att flytta samtalet till ett annat ämne. Men min vakt går ner när jag vet att du vet.

Säga mitt barns namn . Jag älskar att höra Isabella namn. Ja, jag kan gråta. Det är ganska vanligt i dessa dagar och hennes namn är alltid en fröjd att höra.

ADVERT

Lägg till din kommentar