Hjälp, jag Har ett Svårt Barn!

"Jag vill att Lego set," min 4-åriga son Finn säger. "Jag har tillräckligt med pengar för det."

Finn har ca $2, och jag försiktigt tala om för honom att det inte är nog för hans Lego.

"Men jag vill att Legos ", säger han desperat, och jag hör det på hans röst, den subtila spraka, den stigande ton. Hans ögon blir brett och hans käke knyter hårt i hans skalle. Det som kommer. I toy gången på Mål, det kommer, och det kommer inte sluta.

"Jag – vill – de – Legos!" han skrik-gråter. Han löser sig i högt, spände snyftningar. "Jag vill ha dem," att han sköter mellan fångas andetag. Jag berätta för honom att jag är ledsen. Jag säger till honom, kanske nästa gång. Jag önskar att jag bara kunde köpa dem för honom och stänga honom upp, som så många föräldrar har önskat innan. Eftersom så illa som jag känner för honom, wheeling med all hast till kassan linje, jag känner mig arg med honom. Varför kan han inte kontrollera sig själv? Varför kan han inte acceptera "nej" som mina andra barn?

Finn är vad vi kallar en svårt barn . Han blir lätt överspända; hans känslor hit overdrive och han skriker och klänger eller slå på mig. Han är envis, när han inte vill äta, baby Jesus själv kunde inte övertyga honom om en jordnötssmör smörgås. Han blir upprörd när han inte får det han vill ha (vilket är ofta), och lyder direkt kommandon samt en jäkla katt.

Jag hatade honom för en stund när allt detta började. Jag menar, att du alltid kärlek dina barn, men du kan hata dem på samma gång utan att man älskar går bort. Alla mammor med svåra barn vet detta. En s en förälder som normalt lutar mot attachment parenting metoder, jag är inte stolt över att säga det, men jag förlorade honom. Och med det, jag såg varför aga är dum: De säger att du aldrig spank i ilska. Naturligtvis var jag arg på den tiden jag förlorade honom, eftersom jag inte får träffa mina barn på annat sätt. For the record, det hade inte heller någon effekt.

Men gradvis, vi hittade vad som fungerade. Och medan hans obstinateness gick inte bort, det blev en hanterbar del av våra liv. Jag kunde njuta av min son igen, inte längre bidar min tid i väntan på nästa explosion. Andra människor har barn som genera dem i offentliga och ignorera dem privat. Du är inte ensam. Och det finns sätt att hjälpa till.

Låt honom veta vad som kommer att hända den dagen—och menar det.

Detta verkar helt orelaterade till den ilska han ska kasta i Målet leksak gången, men det är viktigt för honom och ger honom en borgen han kan lita på. Så ofta barnen släpas runt med lite begrepp om vad som kommer att hända härnäst, eller om de ska tas. Eliminera att osäkerhet kan skära ner på antalet freak-outs och defiance. För Finn, det går ungefär så här: "Först ska vi gå till affären och sedan till Målet. Efter att vi kommer hem och har peanut butter and jelly mackor. Din vän kommer att komma över, och du kan spela upp 'til klockan 4. Du kan titta på TV då, och Pappa kommer att besluta vad är för middag." Detta hjälper till att marken honom och ser att han ska äta det peanut butter and jelly sandwich.

Gå med utbrott.

Acceptera att ditt barn kommer att kasta vredesutbrott—i det offentliga. Folk kommer att bedöma ditt föräldraskap. Ibland kommer du att behöva lämna. Ibland kommer du att behöva stanna. Allt detta är OK, mamma (eller pappa).

Ställa frågor.

"Vill du bli upprörd ensam, eller med mig?" Finn kommer i allmänhet att gråta, "du Med!" Då ska jag plocka upp honom och han skrik-gråter i mitt öra för en stund, men han skrik-gråter för kortare tid, eftersom han känner sig trygga och hörda. Det är inte givande hans utbrott. I stället, det är att hjälpa honom hantera sina känslor. Ibland är han för långt borta för att svara på, eller vill vara ensam, och jag säger något i stil med "jag frågar dig igen när du är lugnare." Sedan låter jag utbrott hålla igång. Du känner ditt barn bäst; en del barn kommer att köra hetare och hetare tills de är lättade. Dessa barn behöver tröst omedelbart. En sak Finn ofta säger är "jag kan inte sluta!" och han menar det. De behöver din hjälp för att återställa.

Att röra vid dem.

Underskatta aldrig kraften av beröring. Om du har ett barn som lyssnar på dig ganska mycket aldrig, försök att gå över och att röra vid dem när du gör en förfrågan. Detta är en centrering teknik som hjälper till att säkerställa att de inte kan ignorera dig.

Ge dem val.

Om du vet skor kommer att vara en fråga, fråga vilka par de vill ha, den röda eller den gröna. Fråga om de vill titta på toy gången (de kommer att kräva leksak gången) första eller sista. Du kan kringgå sina triggers detta sätt, och hålla dem från att flippa ut.

Städning gör ont.

Om du är som mig, begäran att rengöra framkallar ett utbrott eller blir ignoreras varenda gång. Gör det ont: jag kan inte hålla vad du inte kan städa. Om du lämnar ditt leksaker, det är ett tecken på att du inte vill ha dem. Detta kommer att leda till den bästa av alla vredesutbrott. Let it ride. Sedan upprepa dig själv. Kasta bort en leksak eller två, eller agera som om du ska till. Då blir de rena. Och du behöver bara göra det en gång. Det låter hemskt, men du kan inte hålla städa upp alla dessa leksaker hela tiden. För posten, städning är användbart om den delas upp i delar ("Clean up the block", inte "Städa ditt rum") och om du gör det tillsammans med dem.

Svårt, envisa barn kan göra dig galen. Men de kan också vara underbar, söt och kärleksfull. Du kommer att känna dig som om du är den enda förälder på jorden som sysslar med detta—vredesutbrott, skrikande, defiance, det vill säga att slå. Men du är inte ensam. Ett svårt barn kräver en hel del från dig, så måste du se till att du tar dig tid för dig själv ännu mer än andra mammor. Komma bort från honom ett tag. Och gör saker tillsammans du både njuta av Finn och jag gillar att mysa upp i soffan tillsammans och titta på Star Wars eller Animaniacs. Hålla kontakten så mycket som du kan. Och kom ihåg: Det kan alltid vara svårt, men att denna del kommer att passera.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar