Hell Yeah! Svordomar Gör Dig Smartare, Mer Attraktiva och Mindre Stressad

När min äldste son var 4, vi var i badrummet tillsammans och han började sjunga till tonerna av "Fem Små Ankor Gick Ut för Att Leka": "Fem små skiter gick ut för att spela, över skiten och långt borta..." kören var bara "shit, shit, shit." Jag bör nämna att detta var en offentlig toalett.

Jag skrattade så svårt att bli arg. Mina barn kommer av det ärligt talat: De tas upp av potta munnar. Du kommer att höra min 9-åriga dotter förmana sin pappa för att svära mer ofta än du kommer att höra mig berätta för dem att tvätta deras munnar med tvål.

Eftersom vi är så dåliga förebilder när det kommer till svordomar, vi gör tolerera lite dåliga språket i vårt hus. Min son är nu 15 och ja, han säger fortfarande skit, och mina andra två har varit kända för att kasta lite trångsynt ord runt så bra.

Som, enligt vetenskapen, är tydligen en bra sak. Studier har visat att svära har många fördelar—både för att ditt psyke och sociala ställning.

Svordomar är bra för smärtlindring.

Studier har visat att människor kunde hålla sin hand i en is hink längre, om de åtföljs av uppgift med några rejäla svär ord.

Svordomar förbättrar gruppdynamik.

Att släppa en välplacerad f-bomb på jobbet som brukade vara ett no-no, men en studie fann att det är bra för gruppen solidaritet.

Svordomar gör dig mer motståndskraftig.

Forskare i England har studerat svära för år (de ska komma hem till mig) och de har funnit att svära gör att mindre ånga och kan hjälpa dig att hantera stress.

Människor som svär är smart.

Dr. Richard Stephens, en lektor från Leeds Universitet och expert på varför människor svär, avfärdar myten om att svära gör du låter dumt: "Stereotypen...att de som svär de har en låg IQ eller är oartikulerade är fel. Det är ett rikt inre språk", sade han.

Svordomar gör dig attraktiv.

Enligt Elite Dagligen, en undersökning visade att både män och kvinnor tycker att det motsatta könet mer attraktiva när de svär. Förbehållet är att den måste stå i ett lämpligt förhållande.

Barn lär sig att svära från sina föräldrar, och också från kamratgruppen och kulturen kring dem. Utvecklande psykologer har funnit att barnen brukar plocka upp tabubelagda ord sina föräldrar, sina kamrater och kulturen runt dem . Men bara för att de vet att dem betyder inte att de kommer att använda dem på samma sätt som vuxna gör. Även om min 9-åriga dotter hör f-bomber (oftast när hennes pappa kör), jag har aldrig hört henne att lägga ner någon.

Vad vi vill lära våra barn är att ord har makt, och sammanhanget är viktigt. Så om Mamma svär det är en sak, men om en lönegrad schooler svär, det är något annat. Jag skulle mycket hellre höra dem att svära på ett lämpligt sätt sedan använda rasistiska eller homofobiska förtal. Och de vet det.

Så även om mina barn är ämnade att följa i min potta mun fotspår, jag är glad att veta att jag faktiskt ställer upp dem väl för livet, och inte hindrar dem.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar