Har Prata Med Min Son

I 10+ år sedan vi tog vårt äldsta barn hem från sjukhuset, jag har letat efter den bruksanvisning, utan lycka. Jag är ganska säker på att vi har gjort ok så långt, men jag är inte riktigt bra med bara winging saker. Som miljarder andra föräldrar, jag spenderar min tid på att oroa om jag gör rätt beslut och att säga rätt saker när det kommer till mina barn.

Så när min son kom till mig och frågade efter en bok om "att växa upp och grejer," jag borde förmodligen ha rådgjort med en professionell (dvs Googlade skiten ur ämnet för ett par veckor). Istället tittade jag på Amazon, hittade en bok som fått bra recensioner, och beställde det. Jag tänkte att han och min man skulle läsa den, har några manly far-son prata, och vi skulle alla leva lyckliga någonsin efter.

När boken äntligen kommit, min son tog sig upp på övervåningen med det och kom tillbaka tio minuter senare, försöker att agera nonchalant.

"Så...", ropade jag ut till honom, "har du läst boken?"

"Uh huh," han mumlade.

"Verkligen? Hela boken?"

"Öh va."

Det är där jag borde ha slutat. Jag borde veta bättre. Du vet de människor som kan lämna en skorv ensam? Eller inte dra den lösa tråden på ett hem? Jag är inte en av dem. Nope, jag kunde bara inte stoppa mig själv innan orden som flög ur min mun.

"Så, har du några frågor?"

Han ser ner i golvet. "Um, ja."

Åh shit.

Jag är helt och fullständigt oförberedd för att Prata. Jag har inte rätt ord. Jag har inte övat på. Jag har inte den mognad som att sitta rakt i ansiktet och prata om sex med min nio år gamla. Viktigast av allt, jag har inte haft någon vin.

Jag kan inte punt. Jag kan inte säga att "du vill inte prata med Pappa?" eller säger "hur vi pratar nästa morgon kväll, jag är upptagen med att lära sig hur man gör Harry Potter-bento lådor på Pinterest och hur man upcycle cd-fodral i cerat färgpaletter." För hur jag hanterar det här samtalet kommer att få bestående konsekvenser. Om jag tvekar eller prova att skicka iväg honom till min man, han kan hamna i vissa terapeut office år från nu, berätta för dem om hur jag honom ärrad för livet genom att undvika ämnet.

Jag gnäller ut "okej, låt oss gå upp till ditt rum och prata," och när vi går upp på övervåningen, min hjärna börjar racing med egna frågor. Hur ska jag göra detta rätt? Får jag bara läsa boken för honom? Vad händer om jag börjar skratta?

Vi sitta ner i hans rum. Jag försöker se avslappnad och självsäker. Jag svettas som en mofo.

Vi läser boken tillsammans, till att börja med kapitlet om manliga anatomin. Vi tittar på bilder av kroppar förändras. Jag försöker att hålla min röst ännu, låtsas att "allt är NORMALT!!", även när han ber mig förklara varför de spermier som i tecknad film har skrikit "Yahoo! Hurra!" i sina resor.

Vi flyttar till kvinnliga anatomin. Han har frågor om varje enskild del av en vagina.

"Vad är det där för?" frågar han och pekar.

Jag kisar och studerar bilden.

Han är skeptisk. "Du vet du inte det? Hur vet du inte?"

"Ja, det är klart jag vet! Det är ...um....Åh rätt! Det är för att kissa."

Jag borde ha läst den här boken i god tid i förväg. Jag är officiellt en skam för mitt kön.

Sedan kom en period prata. Rekvisita till boken för att vara helt ärlig med sina söta bilder på en tampong och en pad. Ingenting förberett mig, men för min sons reaktion.

"Du får välja de dagar du har mens? Eftersom det inte är rättvist om flickor måste ha det i skolan."

Min. Hjärtat. I en miljon år, jag kunde inte ha förutsett att en.

Äntligen fick vi till det kapitel som handlar om sex. Genom att nu, jag droppade svett.

Jag tog några djupa andetag och förklarade.

Han stirrade på mig. Och så blinkade. Och blinkade igen.

Det var som att sitta mittemot Dora Utforskaren.

Det var då jag insåg hur det var nog den galnaste sak han någonsin hade hört i hans nio år på denna planet (andra än när jag förklarade hur vi brukade ha till uppringt internet via en telefonlinje, som lämnade honom mållös för en hel timme).

"Hmh" var allt han sade.

Sedan vände han sig på sidan och flyttas på. Enkla.

I slutet av boken hade ett kapitel om "ok inslag." Vi pratade om hur hans kropp var hans egendom, precis som alla andra organ är deras egna. Jag berättade för honom att allt vi pratade bara om händer mellan två människor som samtycke. Att detta var det viktigaste han hade att komma ihåg om våra tala, och han lovade mig att han aldrig skulle bryta den regeln.

"Jag fick det av Mamma."

Och det är historien om hur jag pratade med min son om sex.

Jag var så rädd för att jävlas, jag missade nästan att ta reda på mitt barn har mer empati än jag någonsin insett, och att jag gör ett ganska bra jobb även när jag är oförberedd. Jag missade nästan att dela ett tal med honom om att han skulle komma ihåg för resten av sitt liv, och att oavsett hur obekvämt det var att veta att han hört talas om det från någon som älskar honom och vill se till att han har rätt information gjorde det hela värt det.

För om jag tillbringade mina barns barndom för att försöka vara perfekt, jag missar alla magi.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar