Jag Hatade Alltid Sport Tills Mitt Barn Började Spela

För tre år sedan, när min då 6-årige son berättade för mig att han ville spela fotboll, jag kände mig överväldigad. Jag hade antas att denna dag skulle komma. Alla hans vänner var inblandade i sport och så var deras fäder. Jag var oftast odd man out. Till skillnad från en hel del män, jag har bara aldrig varit så intresserad av att spela eller titta på sport. Det finns flera skäl för detta. Jag inte har en bra hand-öga-koordination till exempel. Jag är också kort och tjock och inte riktigt byggd för snabbhet.

Men jag tror att den främsta anledningen är för att min far lämnade när jag var ung. De flesta pojkar i skolan pratade om sina föräldrar och hur de hade visat dem detta eller att med bollen. Jag minns att jag lyssnar på dem berätta om dessa stunder och känner vänster ut. Sport alltid påminde mig om vad jag inte har en far att spela boll med.

Men jag förstår hur viktig idrotten är för de flesta män, och jag kan ärligt säga att eftersom jag inte få sporter, jag har haft svårt att göra manliga vänner. Detta är särskilt komplicerat när man tänker på att jag arbetar för en Division i friidrott program. Jag är killen som berättar för de tävlande att göra sin hemläxa. Jag föll i arbetet, naturligtvis.

Lång historia kort, min relation till sport är komplicerat, så när min son, Tristan, och frågade om han kunde spela fotboll, jag var tvungen att driva mina egna känslor åt sidan och inse att jag inte vill ha honom att känna sig som en outsider — som jag ofta gjorde. Jag ville ha med honom att passa in. Jag tror att många föräldrar befinner sig i en dragkamp mellan vad de inte tycker om (eller kanske rädsla) och vad deras barn är intresserade av. Ibland är det så enkelt som ditt barn att titta på YouTube-videor för att köra dig galen. Ibland ser det mer ut som ett musikinstrument som är all-out irriterande. Och ibland är det mer komplicerat, som att arbeta igenom något med din son som påminner dig så mycket av ditt oroliga uppväxt.

Jag har hört detta från många föräldrar som togs upp utan föräldrar. De kämpar för att gå vissa platser eller göra saker med sina barn, eftersom det bara är för smärtsamt, men i slutändan är det vad bryta den onda cirkeln egentligen ser ut.

Jag skrev Tristan upp för fotboll, samtidigt som man i hemlighet hoppas att han skulle hata det och aldrig spela igen.

Jag hade fel.

Inte nog med att han älskar att spela fotboll han ville också att jag skulle spela med honom. Som första sommaren, Tristan och jag tillbringade en hel del tid på en gräsbevuxen gräsplätt intill vår lägenhet, att sparka en boll runt. Jag visste inte någonting om att spela fotboll än jag kunde inte använda mina händer. Lyckligtvis, även om inte heller han.

På så många sätt kändes det som vi fick lära oss tillsammans, och för första gången tänker jag inte på min frånvarande fader när du spelar sport. Jag tänkte bara om min son. Jag tänkte om oss två att vara tillsammans, att lära sig något nytt.

Jag gjorde det till en vana att delta i alla av hans övningar och spel för två anledningar: 1) jag ville vara stödjande, och 2) jag ville prova på att lära sig några saker så jag skulle kunna vara mer engagerade när de spelar med Tristan.

En kväll, Tristan och jag var på en park ner på gatan från vårt hem. Vi var går bollen fram och tillbaka. Tristan var kort och tjock med en surrade i huvudet. Han såg mycket som jag gjorde i hans ålder. Jag har märkt att innan han sparkade, han har alltid stannat bollen, tog två steg tillbaka, och sprang sedan fram för att sparka den. Jag sa till honom att inte — som i stället, han ska köra på bollen och sparka mitten av steglängd. Detta var inte något jag visste från att spela fotboll i år eller något, det bara verkade uppenbart för mig.

Vi jobbade på det för en timme eller så tills han fick det, och när han gjorde det, såg han upp på mig som om jag var ett geni, som jag måste veta allt om fotboll. Han tittade på mig som att jag alltid ville titta på min egen far, och jag tror att alla som växte upp utan en aktiv förälder i deras liv vet exakt vad jag talar om.

Ibland känns det som att det är denna skugga av en förälder i ditt förflutna som du önskar skulle det bara ha varit fylld av en verklig person. Men det galna är, i den stunden med min son, jag har fyllt det tomrummet för honom, och det kändes som att jag ger honom något som jag alltid längtade efter som barn.

Under sitt nästa spel, använde han sparkar strategi som vi hade arbetat på att göra sitt första mål. Jag svällde av stolthet. Det första Tristan gjorde efter att ha gjort det första målet var att titta på mig och le när han sprang över fältet, och det kändes som om han sade: "Se, Pappa? Vi klarade det!"

Tristan är nu 9. Han har spelat tre säsonger i fotboll och tillbringade en säsong att spela basket. Jag har tvingats lära sig att dribbla. Och jag har tvingats lära sig att ta ett skott. De flesta söndagar är vi på gården, spela basket. Bara två av oss, skrattar och fotografering och har den bästa tiden i våra liv. I dessa stunder, jag får möjlighet att ha dessa far-son stunder som jag alltid längtade efter som barn.

Det känns som en andra chans.

Jag tvivlar på att Tristan vet något av detta. Jag har aldrig berättat för honom hur mycket jag hatade sport som växer upp. Och jag vet att det bara är en tidsfråga innan han kommer att vara mycket bättre än mig på att spela boll, fotboll och basket. Men just nu, han verkar tro att jag är den största spelaren någonsin. Han säger aldrig det. Han ser upp till mig som jag snubblar runt på vår uppfart. Och på så många sätt, jag ser upp till honom för att ge mig möjlighet att känna en anslutning som jag aldrig hade.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar