Jag Hade En Ätstörning, Även Om Jag Aldrig Var Underviktig

Jag var i mina tidiga 20-talet när min besatthet med att vara smal började.

Min lägsta, jag var 112 pund. På min 5-fot-2-tums ram, som inte betraktas som undervikt. I själva verket människor som gratulerat mig på min storlek, att säga att jag såg frisk och fit. Jag trodde på dem. Jag hade alltid varit kurvig med stora bröst, men kanske var jag faktiskt tänkt att vara spinkig. Kanske skulle jag bara aldrig tränat tillräckligt, ätit frisk nog. Kanske storlek 0 jeans, som jag passar i för första gången i mitt liv, var mitt öde att alla tillsammans.

Men vad ingen visste att jag inte äter frukost eller lunch längre. Jag utövade första sak på morgonen — jag var livrädd för att hoppa över det — och sedan försökte jag min damndest att inte äta något förrän 2 p.m., när allt jag åt var en hög-protein/låg-carb muffin från hälsokostaffär. Det var degiga och rund, men "frisk" och protein avvärjt min hunger till middag, när jag skulle äta vad jag glad så länge det var low-carb/high-protein, oftast grönsaker, och ryms på en plåt.

Vad ingen visste var att jag ofta kände mig yr och svag och som ett par gånger hade jag nästan svimmade. Jag var helt upptagen och besatt av mat (detta händer när du svälter dig själv), fantiserar hela dagen om vad jag ska äta när jag äntligen ätit, och flippar ut om jag inte får äta vad jag ville, när jag ville och hur jag ville.

En dag, efter att ha varit krasslig ett par dagar, att jag faktiskt klarade sig. Jag gick tillbaka från badrummet, och min man hörde ett högt duns. Jag skulle mörklagda och sjunkit, och trots att jag kom till och var okej, det var ett wake-up call för mig att jag hade tagit saker och ting för långt att min kropp var svag och undernärd. Jag behövde cut the crap och bara äta .

Jag ville inte berätta för någon för något av detta. Men jag gjorde vad jag behövde göra och började äta mer regelbundna måltider, känsla deprimerad när siffrorna på vågen kröp upp till min "kurvigare" vikt. Och även när jag var friskare, jag har fortfarande åt och utövas i en styv, tvångsmässiga sätt för några år kom fram till min fixering vid tunnhet gradvis löses upp.

Jag förstår att jag inte var lycklig i många avseenden. Allt som behövdes var en svimning episod för att få ihop mig. Och bortom svaghet och tvångsmässiga tankar, mitt liv var aldrig riktigt i fara, vilket är fallet för många som slåss ätstörningar. Även om jag var i terapi på den tiden, jag var aldrig diagnostiserats med en ätstörning — bara en ångest .

Det är först nu, nästan 20 år senare, att jag ser hur nära kanten att jag var. Under det senaste decenniet av moderskap, jag har kunnat hitta någon fred med min kropp och med att äta. Och jag kan jag se hur sjuk jag var då — att min fixering vid mat var känslomässigt ohälsosamt — och om jag hade tagit det vidare, skulle ha haft en reell påverkan på min fysiska hälsa.

Även om jag aldrig fått en formell diagnos, efter lite forskning har jag nyligen snubblade på en diagnos som skulle passa en person som mig — någon som aldrig var underviktiga och som inte uppvisar klassiska tecken av kända ätstörningar som anorexia eller bulimi, men som inte hade några symptom av anorexi samt tvångstankar kring mat.

Det är en sjukdom som kallas "andra specificerade utfodring eating disorder" (OSFED), som National Eating Disorders Association (NEDA) definierar som "en utfodring eller ätstörning som orsakar signifikant lidande eller försämrad, men inte uppfyller kriterierna för en annan utfodring eller ätstörning." Enligt NEDA, någon med OSFED kan ha vissa egenskaper av anorexi eller bulimi, men inte tillräckligt egenskaper sjukdomar diagnostiseras med dem.

För att diagnostiseras med OSFED, du behöver inte vara underviktig. Du kan vara en helt normal vikt, i själva verket.

Och det visar sig att en sjukdom som OSFED är mycket vanligare än du kanske tror. Som BuzzFeed rapporter minst 1 av 20 personer som uppvisar tecken på sjukdom. Detta är ännu högre än antalet personer som får diagnosen anorexi, som är 1 på 200, enligt BuzzFeed .

Som mig, många lider av en ätstörning som OSFED går odiagnostiserad eftersom de inte är underviktiga och eftersom symtomen är mildare än någon som är drabbat av en stor ätstörningar . Men, som Jennifer J. Thomas, PhD., co-direktör för Ätstörningar-Kliniska och forskningsprogram vid Massachusetts General Hospital förklarar att BuzzFeed människor som har OSFED lida lika intensivt. "Oavsett diagnos, den nivå av smärta och ångest är den samma, säger Thomas", och hjälp finns att få oavsett vilken siffra på skalan."

Ja, hjälp är tillgängliga. Även om jag aldrig diagnostiserats med en ätstörning, jag tror verkligen att om det inte hade varit för den behandling jag fick vid tiden för min ångest, min dust med en ätstörning skulle ha blivit mycket värre.

Jag kommer att berätta detta: Om du ens har en aning om att du har en ohälsosam relation med mat eller äta — om du är besatt av din vikt eller inte kan slappna av kring frågor om mat eller äta — du söka hjälp. Låt inte antalet på skalan blinda dig till det faktum att din relation med mat ur handen, om du söker i ditt hjärta, kommer du förmodligen vet svaret.

Och jag kommer att berätta något helt annat: På den andra sidan av oordnade äta är något som verkligen magisk: förmåga att äta vad du vill utan skuld, skam, eller andra gissa. Det är förmågan att känna sig bekväm i din hud, känna näring, verkligen näring, inifrån och ut. Och det är något som alla borde få uppleva.

Om du är orolig att du kan ha en ätstörning, vänligen nå ut genom att kontakta National Eating Disorders Association (NEDA) hjälplinjen . NEDA har också ytterligare resurser som anges för lokal hjälp .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar