10 Girl Power Låtar Från 80-talet Som Inspirerar Oss Att Sparka Röv

En av mina favorit genrer av musik att lyssna på är " musik av 80-talet—delvis är det nostalgi, men också eftersom det finns så många låtar med precis rätt blandning av melodram, hjärtat, och badassery att motivera mig, om jag är klara sig igenom det dagliga sysslor eller ut och springa. Vissa låtar är mer att ge än andra, och de är nästan alla av kvinnor. Detta är ingen tillfällighet. Dessa var de artister jag lyssnat på mest när jag var liten. De inspirerade mig sedan och fortfarande inspirerar mig idag.

Här är min playlist:

1. Diana Ross, "jag Kommer Ut"

Den här låten kom ut 1980, och du kan fortfarande höra ett disco inflytande i det. Förutom att vara en låt om att visa upp och vara ditt autentiska själv, det är tänkt att handla om Ross paus från Motown records (och Berry Gordy, specifikt, med vilken hon hade en på-och-off romantik för år). Det handlar om Ross ändra sin image och omfamna sin nya självständighet, något som vi alla kan relatera till. Senare blev det något av en nationalsång för gay pride, som också är super cool.

2. Pat Benatar, "Love is a Battlefield'

Låten är ljud och text ("Vi är starka / Ingen kan tala om för oss att vi har fel") är kick-ass nog. Men videon verkligen tar låten till nya höjder. För det första finns det Benatar är sjuder stirrar, tung eyeliner, och punk-rock hår. Men min favorit del är när den där kvinnan i baren trakasseras, och Benatar och hennes band av kvinnor som kommer till hennes undsättning—dans, rasande, och att skrämma skiten ur trakasseraren.

3. Joan Jett, 'Dåligt Rykte'

Verkligen, det finns ingen så tuff som Joan Jett. Jag skulle vara hårt pressade att nämna någon i rock idag som inger respekt samtidigt som skrämde livet ur dig, och letar varmt som helst att starta upp. "Dåligt Rykte" är den ultimata "jag bryr mig inte ett dugg om vad du tycker om mig" - låten. Det handlar om att vara dig själv, gör din grej, och aldrig lämna status quo.

4. Donna Summer, Hon Jobbar Hårt för Pengarna"

Jag tycker att Donna Summer som mest ett '70s disco diva, men hon helt utslagen ut i parken med "Hon Arbetar Hårt för Pengarna" i 80-talet. Jag älskar att servitrisen i videon ser riktigt: trött, strung out, orolig—det finns ingenting glamoröst, totalt äkthet. Och du bättre behandla henne rätt.

5. Irene Cara, 'Flashdance...Vilken Känsla'

När den här låten kommer upp på min spellista, oavsett vad jag gör, jag gör det snabbare. Det finns inget liknande. Och naturligtvis, jag kan inte hjälpa men bilden Jennifer Beals hoppa runt med henne i vått hår och off-the-axeln tröja (naturligtvis, som alla själva dansen var gjort av henne dubbel). Jag inspireras utan att behöva göra mycket alls förutom att trycka på play.

6. Tina Turner, "Vi Behöver inte en Annan Hjälte"

Den här låten skrevs till filmen Mad Max Bortom Thunderdome Mel Gibson, men det är allt som Tina Turner. Hon sjunger sin själ i ett slags wake-up call för samhället och världen. "Vi behöver inte en annan hjälte"; vi behöver i stället för "kärlek och medkänsla." Vi behöver en verklig förändring. Vi kan inte vänta. Definitivt badass, och för evigt relevant.

7. Cyndi Lauper, 'Flickor Vill Bara Ha Kul"

Detta är definitivt mer lättsam än de andra, men humor är lika nödvändigt som allt annat i livet. Den här låten är så mycket om "att arbeta hårt för pengarna" som Donna Summer ' s låt är, men det handlar också om att göra tid för dig själv i slutet av ditt långa dagar. Det handlar om egenvård samt vikten av vänskap. Jag kan få bakom det. Och Cyndi Lauper ? Fortfarande en av de coolaste, quirkiest konstnärer där ute.

8. Laura Branigan, 'Gloria'

"Gloria" fastnar mitt huvud dagar för varje gång jag lyssnar på den, och även om jag kan verkligen inte sjunga, jag har inget annat val än att göra så när den här låten kommer på. Texten sjungs till "Gloria", som verkar vara en kvinna som är utsatta på något sätt (inte säker på vad de "röster i huvudet" är signalering här) och fastnat i ett ganska skit älskar frågor. Låten är en uppmaning till henne att stå upp för sig själv och ställa några mycket nödvändiga gränser. Varje gång Laura Branigan bälten ut, "Du behöver inte svara," jag är som, "Hell yeah. Du helt inte."

9. Hjärtat, 'Aldrig'

Hjärtat är den ultimata girl band. Jag menar, titta bara på deras hår och makeup. De har massor av fantastiska träffar, men "Aldrig" är det som får dig i tarmen. Det gör att man vill ta ansvar och få saker gjort ("Något du vill ha, kan vi få det att hända / Stå upp och vänder / Aldrig låta dem skjuta ner oss"). Jag tror att jag ska bara skriva ut texter och läser dem varje jävla dag.

10. Madonna, 'Papa Don 'Predika'

Jag var den största Madonna fläkt i världen, och jag kan inte lyssna på den här låten eller titta på videon utan att få alla kvävd. Hennes barn, hennes pappa, hennes pojkvän—hela blandas upp känslor...ah! Men låten är riktigt om att bryta sig fri. Det handlar om en kvinna göra val (oavsett om de är riktiga eller inte), att stå upp för sig själv, och individuating från hennes föräldrar. Videon visar vad som kan vara Madonnas bästa skådespeleri, och definitivt en av hennes bästa ser ut—älskar hår, jeans, skinn, päls ensemble.

Ordet "feminist" var inte något som vi använde på 80-talet för att brand dessa kvinnor rockers, men så vitt jag är orolig, de var helt feminister. De var kvinnor rädda för att tala (sjunga, faktiskt!) deras sanningar. De behöver inte dölja sin makt. Och de inspirerade en hel generation av flickorna att växa upp och göra samma sak.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar