Mamma till Mina Drömmar

Den mor som jag drömt om, bodde i en liten låda.

Hennes ständiga leende, bara rätt kläder och snygg hemmafru hår var alla överordnade som jag ville ha. Leriga barn skulle tromp i hennes perfekt inredda, glittrande kök letar efter något att släcka sin desperata känslor av hot och törstig . Denna moder, Jag drömde var min egen, skulle skicka mig ett menande blick innan du ringer till hennes sidekick för att få hjälp. Magiskt, en life-size kanna av Kool-Aid skulle byst igenom väggar, visas bara i tid för barnen att sörpla ner och sluka alla de ville ha innan du kör ut för att leka, lämnar mom tacksam för det hon fick röra att städa upp.

Men jag var inte alltför vanföreställningar. Även om min dröm mamma visat hennes föräldrars perfektion genom att vara på det klara med söta, röda färg nummer 5 hopkok, jag visste att mina förhoppningar skulle inte vara realistiskt. Jag hade en back-up plan. Om hon inte var tillgänglig, att jag skulle nöja Annette Funicello från Skippy jordnötssmör reklamfilmer, eller, i en nypa, även Mrs Brady från the Brady Bunch. Jag var inte kräsen.

Men jag fick inte någon av dessa mödrar. Jag fick min moder.

Ja, min egen mor var smart, hårt arbetande och intressant. Ja, hon hade ett hjärta av guld och offrat mycket för mig. Ja, hon älskade mig villkorslöst (även när jag var en idiot). Och, ja, hon var klok och lärde mig om integritet och styrka i karaktären.

Ingen av dessa saker var problemet. Som barn var dessa inte föräldrarnas element som har sänt mig swooning mot den ljusa ljus av orealistiska mödrar på tv. Problemet var att min egen mamma inte passar in i den snäva sociala konstruktionen av mina grundläggande kultur. Hon passade inte i plast, en-dimensionell syn av kommersiella perfektion. Hon ville inte bära ett förkläde och klicka i rummet på för höga klackar för att leverera varm, hembakade kakor på en flisa fack, som juni Cleaver på att Lämna det till Beaver. I själva verket, min mamma visste inte ens hur man lagar mat. Eller göra hantverk för PTA fund raisers. Eller skvaller med andra mammor. Verkligen, hon visste inte hur man gör något av det här. Istället, hon var en no-bullshit, hårt arbetande ensamstående mamma som inte hade tid för hemarbete frivolities. Hon var för upptagen med att fokusera på den fåniga lilla delar av moderskapet, som att hålla mig säker och hälsosam, och lära mig hur man kan tänka och vara en bra person.

Hur tacksam jag är att min mamma fast med hennes stil, snarare smälter in i min ytliga fantasi, eftersom idag har jag en mamma som jag älskar och beundrar för hennes styrka... och konstigheter. Jag kan ha velat den Kool-Aid mamma, men i verkligheten, jag tror inte att jag skulle ha respekterat henne i morgon.

Kanske jag kan sluta här och hela historien skulle bara vara roligt, men då skulle vi missa det. Vi skulle missa hel del om hur min mamma förväntade sig mer av sig själv som en mor, trots att hon redan utför övermänskliga stunts. Vi skulle missa en del om hur, nu när jag är mamma, jag ser hur galen och orealistiska mina förväntningar på mig själv, och hur nästan varannan mamma jag pratar med känner på samma sätt.

Jag har nyligen frågade min mamma hur hon tyckte om min lilla tjej drömmer om att ha en TV mom. Gjorde det ont att hennes känslor? Hon skrattade uproariously på idén. Indikationer på normalitet jag hade önskat, som matchande handdukar som roteras med årstiderna, eller söt skal-tvålar formade som satt i en uddig skål på handfatet, hade inte ens fallit henne. Hon var för upptagen med känsla otillräcklig i andra områden i sitt liv. Ja, hon hade sina egna fantasier om den mor hon bör vara: bilder som hon aldrig skulle kunna uppnå, oavsett hur hårt hon än försökte. Hon ville vara en änglalika mor, alltid vårda, att acceptera, lugnande och stärkande. Istället var hon människa (och jag var nog en brat.)

När jag blev mamma själv, jag lägger min karriär på håll, fast besluten att vara cookie-att göra, plocka-upp-från-skolan, stay-at-home-mamma jag hade velat ha som barn. Men samtidigt som jag värdesätter varje dag som jag får med vår son, denna uppsättning upp inte vaccinera mig från känslan som jag inte kan leva upp till visionen om övermänskliga mamma/kvinna/professionella jag skapat mitt ideal. Du vet, den som faktiskt inte existerar i verkligheten, eller ens som en fiktiv karaktär på TV.

Så hur gör vi klarar av att göra det här mot oss själva? Varför skapar vi ouppnåelig konstruktioner av vem vi ska vara i vår roll som mödrar? Kan vi inte bara fira att vi visar upp till jobbet om moderskap med bästa avsikter och ofattbara kärlek att ge, och låt allt vi gör och är mer än tillräckligt?

Min mamma ville alltid vara att vårda, att acceptera, lugnande och stärkande. För att göra detta, på något litet sätt, är en vacker gåva som vi kan ge våra barn... men det börjar med att ge det till oss själva först.

Relaterade inlägg: Den Perfekta Mamman

ADVERT

Lägg till din kommentar