Jag Kommer Aldrig Tvinga Mina Barn Att Visa Någon Kärlek

"Ge Farmor en kram hej."

"Är det inte trevligt att Farbror Jimmy fick du en lastbil? Gå och ge honom en kram!"

"Ge mig en puss godnatt."

Detta är fraser vi har alla hört som barn eller ens sagt att våra egna barn. Men varför?

Ibland kan vi inte bara vill ha någon att röra oss. Om vi som vuxna kan ha som självständighet, varför skulle inte barn? Vi säger att barn är människor, och ännu eftersom de är små människor, vi tar bort deras rätt till sin egen kropp. Tvinga mitt barn att visa fysisk kärlek, eller guilting dem i det (även med mig), är inte något som jag någonsin skulle göra. Varför? Eftersom jag respekterar att han är sin egen person.

Att växa upp, min mamma har alltid känt att hon var skyldig min kärlek helt enkelt för att hon var min mor. Om det var en puss eller en kram, eller ibland bara inslagning en arm runt mina axlar. Även nu när jag är vuxen, hon fortfarande typ av handlingar på det sättet. Det är lättare för mig att säga "nej" nu naturligtvis, men jag förstår inte hennes känsla för rätt över min kropp och fysiskt utrymme.

Det har alltid gjort mig så obekväm, jag visste att jag inte skulle införa samma typ av auktoritet på min son. Ja, jag kanske har vuxit honom i min kropp, men när han föddes, och hans kropp blev hans. Ingenting irriterar mig mer än att "jag gav dig liv, det minsta du kan göra är att ge mig en kram" typ av mentalitet. Vill, nej, det är inte hur det fungerar på alla .

Tanken att vi är skyldiga någon tillgivenhet som en form av respekt är inte hälsosamt.

Hans mor, ja, ibland har jag verkligen bara vill känna hans små armar runt min hals. Det är något som är mycket helande om fysisk kärlek från våra barn. En snabb kram eller en puss på kinden. De är bra, ingen tvekan om det. Men i dessa stunder, är jag en paus. Mitt behov av fysisk kärlek inte åsidosätter sin rätt att säga nej. Chanserna är, om jag frågar, kommer han att ge det. Och om han inte gör det, så har jag respekt för sin kroppsliga autonomi och personligt utrymme. Jag kan låta honom veta att jag älskar honom och värdet för honom utan att tvinga oönskade kärlek på honom.

Jag har gjort det fullständigt klart att min son att fysisk kärlek är något du aldrig har att ge. Jag är mycket fysiskt tillgiven, särskilt med honom, men jag frågar alltid om vi kan krama. Om han säger nej, jag lämnar den ensam. När han är klar, han ska be om en kram. Och mer ofta än inte, han kommer att fråga mig så mycket mer än att jag ber honom. Men det är för att han känner sig bekväm i sin egen kropp, och min respekt för sin kropp som sin egen. Ge honom att känsla av självständighet har alltid varit av yttersta vikt för mig.

Jag kan låta honom veta att jag älskar honom och värdet för honom utan att tvinga oönskade kärlek på honom.

Mina föräldrar kommer från den ålder där fysisk kärlek var mer fritt (eller tvingas?) till vuxna. Om du skulle säga tack till mormor, det var alltid åtföljs av en kram. Samma sak med hellos och farväl. Jag har aldrig riktigt förstått varför det var nödvändigt att säga hej till någon och ge dem en kram. Eller varför ett enkelt "tack" kunde inte vara tillräckligt. Varför har jag krama dem också? Jag kunde aldrig riktigt svepa huvudet runt det, men jag visste vad de förväntningar som fanns.

Så jag visste att när jag blev förälder som tvingas fysisk kärlek inte kommer att hända. Naturligtvis, om han vill, det är hans val. Men jag har aldrig varit så "Gå och ge farmor en kram som tack för att du leksaken." Eftersom ord är gott — du behöver inte ha en kram också. Han vet hur man visar kärlek, och han är kapabel att göra så, och jag kommer inte ens försöka skuld eller skam honom i det.

Min son är mer blyg än vad jag var i hans ålder. Jag har alltid haft en stor personlighet och omedelbart koppla till människor. Han är en mycket mer tveksam tar sin tid och avkänning ledtrådar från mig. För någon som är så ung, han är en bra människokännare och han vet när han känner sig bekväm med någon. Med vissa människor, det är omedelbar; med andra, det tar tid.

Vi har nyligen spenderat dagen med några av mina vänner har han varit runt ett par gånger innan. Han har aldrig riktigt pratat med dem (vilket jag inte tvinga honom att göra det heller), men han vet vilka de är. Vid första, han skulle inte ens titta på dem, men sedan efter några timmar förändrades saker och ting. När han kände sig hemma, han höll i min väns hand och gav henne en kram bara för att. Jag har aldrig sade en gång till honom, "ge henne en kram" — han gjorde det helt på egen hand. Eftersom hon fick sin lita på sitt eget sätt, och han ville vara nära henne eftersom han litade på henne.

I motsats till hur jag växte upp, jag har alltid känt att fysisk kärlek är något som måste förtjänas. Jag tänker inte krama om dig bara för att du gjorde något bra. Och det är inte heller mitt barn. Om du väljer att köpa någon present, de är inte skyldig dig något mer än ett tack. Jag bryr mig inte som du är — farmor, farbror, vän, pappa. Ha en familjär relation med någon betyder inte att de har en automatisk rätt till din kropp. Varför är det störande och tänkesätt som är så vanliga?

Samma sak med att säga adjö till någon. När vi har vänner över, jag ber att han åtminstone erkänna att de lämnar. Så att han kan vinka, eller helt enkelt säga det. Men jag har aldrig sagt, "Kram så-och-så hej då." Ibland kommer han av val. Och ibland händer det att han inte vill bli störd, vilket är bra.

Påtvingad fysisk kärlek inte är äkta och det är inte rättvist. Hur kan vi som föräldrar undervisa våra barn om samtycke och kroppslig autonomi, men sedan tvinga dem till att visa fysiska tillgivenhet till människor som de inte vill? Det är ingen mening och skickar dubbla budskap. Konsekvens är det enda sättet de verkligen kommer att förstå viktiga begrepp som samtycke, med respekt för människors gränser och skapa sina egna gränser. De är inte skyldig sin farbror, en kram, eller att deras mormor en puss adjö, period.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar