Fem Skäl Till Varför Vi Älskar Att Klaga

I morgon, någon kommer att fråga mig om den senaste resan tog jag för att besöka min syster och hennes sex månader gamla tvilling pojkar i Houston, och jag kommer att säga, "Oh min gud, vilken mardröm," och jag kommer att fortsätta att förklara i olidlig och något överdriven detalj hur jag var tvungen att kolla min carry-on väska på den första delen av flygningen, och därmed förlora kritiska tillgång till en tröja och ett par gamla sneakers, (om än kort) och hur flygbolaget sedan förlorade mitt bagage (även kort) vid ankomsten. Istället för vaxning poetisk om den enorma glädje det var att hålla min bebis i ett avsnitt i mina armar, och återknyta kontakten med min familj, som jag kommer att beskriva hur man på väg hem, mitt flyg var inställt och jag var tvungen att spendera en ansträngande natt på Holiday Inn Express. Utan en bar, ännu!

Inledningsvis kommer jag artigt avstå från att nämna namnet på flygbolaget, men när den trycks, kommer att erkänna att det var US Airways och snabbt relatera det senaste avslöjandet att nästan alla jag känner som har flugit med dem under de senaste tre åren har haft problem (som jag fortsätter att relatera till detta faktum, att antalet människor som drabbas och antal år kommer att växa). Jag kommer att skaka på huvudet och sucka vid urusla tillstånd av kundservice i varje bransch i dessa dagar. Slutligen, efter att ha avslutat en praktiskt taget oändlig litania av missnöjet och missnöje, klagomål och kritik, jag kommer att rulla mig i ögonen och säga: "Men, annat än ATT jag verkligen hade en trevlig tid."

Varför känner jag behovet av att fokusera på det negativa? Vilka tillstånd behöver jag lider av som hindrar mig från att bara beskriva alla de underbara saker som hänt på min resa snarare än att fokusera intensivt och beskrivande på det hemska? Jag vet att jag inte är ensam när jag säger att för någon konstig anledning, jag älskar att klaga. Jag har ett par teorier om varför människor, och speciellt vi kvinnor känner sig tvingade att starta i den deprimerande och sorglig snarare än glad och nöjd:

1. Det är Bättre att Berätta en Historia. Det är mycket lättare att berätta en engagerande historia om ett drama eller en komedi än en av väl, contentedness. Jag älskar att berätta en bra historia och underhållande publik – hur ska jag kunna spinna ett garn på hur fn-anmärkningsvärt trevlig att något var? Inget vill höra den tråkiga sh*t. Men att relatera en skakande berättelse om försenade flyg, tornado varningar och barnet kräks, och du har fått en förtrollad grupp av lyssnare. Kasta i sig lite mat förgiftning och en run-in med polisen och du kan få en bok affär.

2. Ingen Gillar en Bragger. "Låt mig tala om för dig vilken FANTASTISK tid hade jag med mina underbara systrar och min perfekta brorsöner. Alla var så väluppfostrade, maten var to die for och jag hade stort hår varje dag." Rullande ögonen ännu? Självklart är jag överdriver för den skull humor (igen), men hur irriterande är det att lyssna på någon som stoltserar med om en fantastisk helg eller en otrolig konsert eller riva-gratis första dagen i skolan, samtidigt som du försöker komma ihåg senaste gången du hade en stund för dig själv i badrum eller din hand var inte klibbig med någon annans mat/kräkas/bajs/fill-in-the-blank. "Måste vara trevlig," du viskar till dig själv, som du mentalt ta bort barnet i detta kontaktsökande show-off från din kid ' s nästa födelsedag bjuda in listan. Du kanske inte har läst "Hur du Vinner Vänner och Påverkar Människor," men det kommer inte komma som någon överraskning att skryta är inte sättet att göra det. Vi vill roa eller medömkan från vår publik, aldrig irritation.

3. Men Alla Älskar en Martyr. Tanken på att förklara på ett eget lidande som ett sätt att bevisa att en s moraliska värde är lika gammal som Bibeln (Historien om Jobb, någon?) och kanske en strimma av denna strategi väver sin väg igenom när vi sörjer våra prövningar och vedermödor. Vi försöker att få kontakt med människor i stället för att stöta bort. "Hej, jag visste att jag precis spenderat två veckor på semester i Hawaii," vi vill säga: "Men, istället för att vara svartsjuk av mig, du ska må dåligt för mig eftersom mitt lei var för kort och ananas inte är mogen nog – det var riktigt hemskt." Naturligtvis, det taktik kan ibland slå tillbaka – oavsett hur många gånger Kelly LeBrock sa till mig att inte hata henne för att hon var vacker, jag gjorde ändå.

4. Det är Kulturella. Få en grupp kvinnor tillsammans och du kommer att höra en hel del klagande, förklara och självkritik. I stället för att acceptera komplimanger, vi känner behov av att passera dem ("Du tycker att jag ser bra ut? Nej, jag ser hemsk ut. Men DU ser bra ut!'), tona ner våra prestationer, ("Åh, ja, det är inte som det var Nobelpriset för Fred; endast Kemi!") och börjar de flesta meningar med "jag är Ledsen, men faktiskt..." Tyvärr, jag tror att vi är ännu mer bekväm med att kommunicera på detta sätt, så att vi inte ses som något som rimmar med "witch", men jag hoppas att alla dessa tjejer som kämpar för rätten att gå topless på offentliga kommer att bidra till att ändra det sätt på kvinnors prestationer och attityder ses i detta land.

5. Det är Genetiska. Jag kommer från en lång linje av klagandena. Nästan alla äldre släkting som jag vet tar 'Hur mår du?" som en inbjudan att rabbla de negativa resultaten av alla läkarbesök som de har haft under de senaste sex månaderna. Jag har varit till familj evenemang under vilken alla försök till varandra om hur dåligt de har det. ("Du tror att din klimatet är dåligt? Mina tulpaner ser ut som skit i år!") Jag tror också, när vi blir äldre, vi känner mer rätt att kvetch, särskilt högt. Vi har förtjänat det!

Kanske det är verkligen vad den behöver för att klaga handlar om – det är ett sätt att säga, "oavsett vad Moder Natur (eller US Airways) kastar min väg, jag överlevde och jag är fortfarande här. Och, jag kommer att berätta ALLT om det."

ADVERT

Lägg till din kommentar