Upprymd Och Livrädd: Födelse Och Den Första Förlossningen Stunder

Mitt andra barn kom snabbt och aggressivt. Bara ett par timmar efter den första aning av en sammandragning, min man hade redan skyndade mig till sjukhuset. Jag var vanka i korridoren, per min sjuksköterska order. Hon sa att hon ville ha mig för att gå en timme eller två innan hon kollade på mig igen.

Till min förfäran, att jag bara var dilaterad till 2 cm när jag kom första gången, och hon ville se framsteg innan du bekräftar om hon skulle låta mig stanna eller skicka hem mig. Tydligen, hon trodde mig inte när jag berättade för henne att på en skala från 1 till 10, där min smärta var en solid 9. Hon berättade för mig att min värkarna var fortfarande sex minuter ifrån varandra, men jag svär hennes maskinen var trasig. Det jag kände var intensiv och nästan outhärdlig smärta varje minut eller två.

Jag kunde inte gå. Jag gjorde min man hjälpa mig tillbaka till mitt rum nästan omedelbart. Det var inte förrän min sjuksköterska hörde att jag skrek ut i smärta från ner i korridoren att hon kom rusande. Jag var inte bara en mes. Hon såg blod på golvet och ringde genast i backup som hon kollade mina framsteg igen. Jag var vidgade och 9 centimeter och redan känner en lust att driva.

Det hände allt så snabbt. Av den tid som läkaren visade upp, det var bara en fråga om minuter innan min bebis i min famn. Han var frisk och blomstrande och riktiga.

De lade honom på mitt bröst, och jag kände tyngden. Jag kände tyngden av detta nya liv, ett ansvar nu för evigt min. Jag kände tyngden av min tomma mage, nu slapp under babe på mitt bröst. Jag kände tyngden av den kärlek jag kände för mina barn, som jag redan visste så väl och ändå var mötet för första gången.

Jag grät. Jag blev emotionell och utmattad. Det kändes som att jag hade bara springa ett maraton, adrenalinet från att korsa mållinjen fortfarande svallande genom en kropp jag inte känner igen.

När de hjulförsedda mig in i vårt nya rum, mina ben är för svag och tung att stå på, adrenalinet hade gett vika för utmattning. Solen gick upp. Det var en ny dag och jag hade gett upphov till nytt liv. Mitt gamla liv var borta, mitt nya liv som stirrar mig i ansiktet genom ögonen på den här lilla baby.

De tog honom ur mina armar, lindade honom upp, och började mäta och prod och peta honom. Min intensiva känslor av innehav i hans frånvaro var överväldigande. Jag kunde knappt stå ut med att ha honom tas bort, för att inte tala höra hans rop. Jag visste just då, jag skulle skydda honom tills den dag jag dog.

Min sköterska hjälpte mig att använda badrummet. Jag kände mig så kopplas bort från min kropp. Det var rå och konstigt. Min sträckte utbuktande mage, nu alldeles ledig, var fortfarande plågas av phantom sparkar under de få stunder av vila. Mina ögon var blodsprängda och jag var läcker från båda sidor. Det var som att se mig själv från någon annan, en främling framför mig.

När jag ammade mina barn för första gången kände jag en kraftig värk i kvardröjande sammandragningar, som påminde mig om smärtan jag hade överlevt bara timmar tidigare. Jag hade ännu inte glömt. I stället blev jag förvånad över vad jag fick utstå. Jag var förvånad över att det här barnet var nu i mina armar efter alla dessa månader av väntan. Jag var förvånad över att jag hade överlevt förlossningen. Jag var lättad att det var över, men mycket medveten om de utmaningar som ligger framför mig. Jag var upprymd och livrädd.

Det finns ingen annan upplevelse i livet som jag kan jämföra den här gången. Den först om några dagar, och även veckor postpartum är till skillnad från alla andra. De är skrämmande och vacker. De är starkare och förlamande. De är överväldigande och så väldigt enkelt. Det känns som om din värld faller isär när det egentligen bara faller på plats.

Varje dag blir lite enklare. Varje dag, jag tar ett djupt andetag och jag tar nästa steg, smide fram i detta smärtsamt vackra nya liv.

ADVERT

Lägg till din kommentar