Först på Listan

Jag tjänar min son sin middag, och han ger mig sin signatur bländning: "Mamma! Det är rörande."

Han hatar när hans mat handen på hans tallrik. Allt behöver sin egen snyggt och prydligt utrymme, som om livet och alla dess gastronomiska njutningar bör alltid serveras i en Bento-esque behållaren, så att ketchup aldrig NÅGONSIN vidrör sallad. Aldrig. Men det är inte liv och ibland ketchup kommer att beröra sallad. Bara ibland. "Ta itu med det," jag kanske alltför hastigt kick. "Ibland kan man bara inte kan separera det hela snyggt." Vilket är helt sant om middag och ibland sant om livet.

Under den senaste veckan eller så, allt har verkat kolliderar och touch: stökigt, det obekväma, och det underbara. Livet är ketchup gjorde sin väg över som sallad. Hela familjen samlades från när och fjärran för det Judiska nya året. Min dotter förlorade sin första tand. Vi firade min 37 th födelsedag. Vi fick slutligen till att ge barnet sin hebreiska namn, bara några dagar blyg av sin 8-månaders födelsedag. Och genom alla dessa underbara händelser har jag bara varit väntar, väntar på att telefonen ska ringa, njuta av mig själv, men med en asterisk: Vad händer om?

För två veckor sedan gick jag till min första någonsin baseline mammografi. Som de flesta standarder, jag har noll riskfaktorer för bröstcancer. Jag är 37 år gammal. Jag har någon familjehistoria av bröstcancer. Jag röker inte. Men jag har två mycket viktiga saker att sätta mig vid risk: jag har bröst. Jag har två av dem i själva verket. Och verkligheten av vad som händer här är att om du har bröst, det finns risker.

Alla försäkrade mig om att den plats som dök upp på min mammografi var "bra" utseende men läkarna bekräftade att de inte hade något vetenskapligt för att backa upp detta vänlig atmosfär som de fått från den symmetriska ser inringad plats på bilder. De kunde inte hitta det på ultraljud för att undersöka saken närmare. Och den allmänna visdomen var att bara vänta och se, för att komma tillbaka i sex månader och se om något förändrats. Men de medgav att det kanske inte är vänliga. Att de verkligen visste bara inte. Och jag kunde inte leva sex månader i grå av att inte veta. Jag har bott sex dagar i grått och jag hade ätit min egen vikt i tater tots ut av stress. För en mängd olika hälsoskäl, jag behövde mer information.

För mig, mer information innebar en sterotactic biopsi. Så rätt inför det Judiska nyåret och födelsedag och baby namngivning och bara efter den förlorade tanden, jag låg på ett bord i förra veckan med ett hål skärs ut ur mitt och min högra bröst slinker igenom. Det hela tog ungefär 90 minuter. Mina bröst såg ut som det hade blivit överkörd av en lastbil. Och sedan väntade jag.

Allt detta väntar och undrar för mer information ger dig massor av tid att tänka och det fick mig att undra hur i alla de saker som jag klarar av att göra för alla andra på en viss dag, jag har aldrig i hela mitt 37 år haft tid att kolla mina egna bröst. Processen för att göra detta, av försiktigt eller inte så noga kör mina fingrar i en cirkulär rörelse över varje bröst förmodligen skulle ta cirka 45 sekunder. Kanske 60 om jag försöker att vara särskilt grundlig. Men det fanns alltid en anledning till att jag inte kunde. Jag var tvungen att rusa in i duschen innan barnen visa slutade, jag var tvungen att skicka detta e-post, gör detta till middag, lunch, shoppa, läsa, skriva, andas, se, prata, göra något annat än att prioritera min egen hälsa.

Denna idé är att vända sig i mina tankar i morse när jag drar in pre-school parkering där skaror av bedårande barn klädda i samordnas med regnkläder noga ta sig in i byggnaden. Nyckelpigor, dinosaurier, fjärilar och brandman, alla med sina regnrockar, regna stövlar och paraplyer, alla utvalda för att se till att våra små göra sin väg in i den säkraste, torraste, och tydligen mest fashionabla sätt som möjligt. Jag tittar på mammor som åtföljer dem. De flesta (inte alla) ser ut som mig. De ser våt, dåliga, med barn på sina höfter och flipflops på fötterna och upp till knäna i pölar och inte en regnrock eller ett paraply i sikte. Naturligtvis är detta vettigt, eller hur? Att vi ska stå där helt genomblöt när vi skydda och vårda våra barn? Vid vilken tidpunkt gjorde vi göra det medvetna valet att sätta sina behov helt och hållet över vår egen? Att vården av dem innebär att vi slutar att bry oss?

Vi behöver göra detta. Och inte för våra barns skull heller. Kvinnor är ofta matas ett antal meddelanden till varför de måste prioritera sin egen hälsa, att göra det för sina barn, deras makar och partner och jobb och familjer och en hel lista med personer och motiv, men sanningen är att kvinnor behöver prioritera sin hälsa. Full stopp. Slutet av meningen. Det finns ingen grund eller för. Kvinnor bara för att de för roll, de är viktiga, inte i förhållande till andra människor, platser eller saker, men bara för att de har värdighet och det betyder att de tar hand om sig själva för sig själva. Eftersom ingenting och ingen annans ärenden på listan om de inte börjar här.

Så jag börjar denna 37 th år, jag hoppas att ni kommer att skämma bort mig genom att ge några försenade födelsedag önskar:

  • Ge dig själv ett bröst examen idag. Du behöver inte vara perfekt. Du behöver bara leta efter förändringar. Mammografi är årliga och medan användbar, i allmänhet inte börja förrän du är 40. Händer en hel del innan dess. Och dåliga grejer kan växa snabbt. Det bästa sättet att skydda sig är att kolla själv.
  • Påminn dig själv om att kolla själv. Det finns massor av användbara smart litet program som gör just detta. Dessa inkluderar Håll ett Bröst och Din Man Påminnelse (en omedelbar bröst hälsa classic).
  • Om du är 40 eller äldre, se till att du har fått din mammografi planerat. Om du är under 40, fråga din läkare om risken för att få en "baseline" mammografi.
  • Gör en donation för att hjälpa till att stödja forskningen för ett botemedel. Jag ger pengar här men det finns massor av bra orsaker. Ge vad du kan. Bara ge.
  • Slutligen, dela detta meddelande med någon du känner med brösten. Dela det för att du älskar dem och att du vill att påminna dem om att ingenting annat betyder något om de inte börjar med att prioritera sig själva och sin hälsa. Detta är viktigt för att ingen annan anledning än att de är viktiga. Kvinnor ärendet inte på grund av att de är systrar eller mödrar och hustrur eller döttrar, men bara för att. Det är viktigt. Deras hälsa och att det alltid måste vara det första på att till synes aldrig sinande att-göra-lista.

Så för mig? Efter sex löjligt långa dagar och jag fick ett samtal igår från min läkare: bara en lymphnode och inget att oroa sig för. Jag kommer att vara tillbaka i sex månader för en efterkontroll. Jag känner mig inte som om jag dodged a bullet. Jag känner mig som om någon öppnade mina ögon, och ett paraply och påminde mig om att ta hand om och hålla sig torr. Jag är full av kärlek och hopp och någon form av titan klipp som nu bor i mitt bröst för att markera var den läkare som har varit. Jag är bokstavligen en markant kvinna nu. Men i sanning, det är vi alla.

Så ta en idiot, inte vara en. Ta ansvar för din hälsa idag eftersom du är viktig .

Relaterade inlägg: 8 Saker En Mamma Diagnosen Bröstcancer Bör Veta

ADVERT

Lägg till din kommentar