Slutligen, En Sport För Medelålders

Bo Jackson drog sig tillbaka från den professionella fotbollen efter fyra säsonger med Jakten när han var 28.

Judith reisman pensionerad från Dodgers när han var 30.

Bobby Orr pensionerad från professionell hockey när han var 30.

Björn Borg pensionerad från sin tennis karriär när han var 26.

Shawn Johnson pensionerad från gymnastik när hon var 20.

Då det är en man från australien som heter Cliff Young, som vann sin första ultra-marathon när han var 61.

Det är Ann Trason, som vann Sierra Nevada Uthållighet 52 Mil att Köra när hon var 44.

Det var den 2015 Western States 100, ett lopp där de bästa manliga efterbehandlare var 38, bästa kvinnliga 41.

Det är min kusin Eric, som har varit att öka avståndet han driver tillsammans med varje år som går. Nu, vid 51, han är på gränsen till företaget sin första 50-km-lopp på Superior Vandringsled.

Ja, det är en sport som gynnar grus och uthållighet i mitten av lifers, som belönar de deltagare som fokus, gräva djupt och hänga fan i det. Denna sport är avståndet trail kör.

Bild via Jocelyn Pihlaja

Bevis för att äldre löpare gör bättre är mer än anekdotiska; Nationellt Centrum för Bioteknik Information som utförs en undersökning som motsvarar förhållandet mellan ålder och framgång, att upptäcka att det är långa, tekniska kör evenemang att spela på de styrkor gammal.

För mig, jag kommer aldrig att bli konkurrenskraftiga som en löpare, men på 48 år, jag älskar att få saker mer än att jaga ner ett enda spår som det trådar i skogen eller upp på en bergssida. Ännu mer, jag uppskattar en atletisk strävan att inte bara bygger på en livstid av erfarenheter men också bidrar till min självkännedom.

Uttryckt på ett annat sätt: I min ålder, jag har sett vänner blekna. Jag har förlorat människor jag älskat. Jag har besviken på folk som jag hoppades på att behaga. Och jag har druckit för mycket, klagade på mitt jobb, och ropade in min kudde.

Men.

När jag kastar mig in ett par timmar på en smuts spår och koncentrera sig på varje steg, för att undvika skjuter rötter och uppåtvända stenar, min hjärna växlar till en ny plats, och resten av världen faller bort. Ut det, av mig själv, det finns inga räkningar, inga kostnader former, inte passiv aggressiva drar. Det är fred.

Bild via Jocelyn Pihlaja

Mitt i fred, jag bor inuti mig själv. Jag behöver tänka framåt. Jag tar stock. Jag förundras över en dragonfly. Långt från mitt sinne är sociala medier anmälningar, förälder mickar och fält-resa blanketter. Det är i stället dragonfly, dansa framför en ormbunke, sneda ljuset som upplyser sina vingar. Det är mina fötter, spottar, en framför den andra, som täcker marken, ta mig till platser. Jag är helt inne i mig själv; jag ansvarar endast för mig själv.

Med alla hinder som jag stöter på, jag undermedvetet drar nytta av de lärdomar för livet. Även bättre, när jag tar bort mig själv från en solo run och registrera dig för gemensamt av ett spår loppet, jag vet att jag kommer att köra det eftersom jag är 48 och 48 har jag samlat kunskap som håller mig väl till pass på spåret.

Här är vad jag vet:

1. Det är OK att känna sig nervös . Kvällen innan ett lopp, min hjärna band. Kommer jag att klä sig varmt nog? Ska jag ha en boll mössa? Kommer min kropp meddela: "jag tror inte det"? Spår racing påminner mig som om jag oroa dig, jag bryr mig. Om mina inälvor inte skicka mig några meddelanden av spänning eller ångest, sedan är jag inte riktigt investerat. Jag har ett begränsat antal decennier i mitt liv, jag ska packa dem med situationer som gör mig obekväm. I slutändan, payoff för vittring nerver betydande.

2. Uppmärksamma detaljer . Så jag kör på knotiga stigar, jag klappar mina ögon hårt på alla små sak som kanske är emot mig—för när jag är glömsk, jag blir trippade upp och missar nyanser. Om Jag ser inte de små sakerna, jag är skumma över ytan av livets magi. När jag kör en ras, tiden går annorlunda, för det har jag inte möjlighet att mäta avstånd. Jag kan inte titta på street tecken och räknas block. Jag kan inte se nästa km gäspar framför mig. Vad är mer, andra jag sluta koncentrera oss på detaljer, jag fånga en tå, gå flygande och bita min tunga. Det är viktigt att jag tränar mina ögon på varje slumpartat logga, till hälften begravd boulder och slumpmässiga fågel stommen. i den processen, min hjärna blir meditativt. Oro för studenter, möten, familj, försenade böcker, middag planer, byte av olja, ovikt tvätt, alla faller bort. Det är bara mig, i stunden, på det ställe, sätta ner en fot, sedan den andra, djupt försjunken genom detaljerna.

3. Vistelse med strömmen . När du presenteras med ett hinder som en blöt pöl, jag måste lita på min rytm. Det är störande att kränga till ett stopp, stamma mina fötter och dansar omkring som jag räkna ut vad du ska göra. Inte bara för att få mig att se ut som en 3-åring som måste "göra pinglar," det gör obeslutsamhet i ett ögonblick då åtgärden kallas för, och jag vill inte vara den som person. Jag kan stanna och stirra på den skiten innan angripa det, eller om jag bara kan få ner till företag. Hursomhelst, jag komma förbi det, och jag skulle hellre missta sig på sidan av effektivitet.

Också, domino-effekt av obeslutsamhet saktar alla runt omkring mig och stänger framåt momentum. När jag närmar mig ett hinder på spåret, min inre röst som varnar för att Stanna över tänkande, och bara ta språnget. Den andra foten träffar andra sidan, du kommer att känna som du äger världen. Plus, när du är över det, du kan sträcka ut en hand till den person som står bakom dig."

Bild via Jocelyn Pihlaja

4. Bli smutsig . På en tävling, när jag träffar en särskilt stor lapp av lera, jag insåg att det var ingen väg runt det, så jag störtade in. Jag sjönk, och inom två sekunder, jag var begravd upp till min kalv. Dra i min fot, min sko började lossna, och jag buade på idén om att det blir en botten-feeder medan jag linkade resten av kursen med en fot. Jag fnittrade. Timmar senare, skura den torkade leran utanför mina vader, jag fnittrade igen. Smuts ger glädje.

5. Det handlar inte om att andra människor . Vinnare i sista tävlingen jag körde avslutad kurs i halva tiden det tog för mig. Men, jag var inte kör sitt race, jag var igång min race. Denna strävan var om att vända sig i min bästa prestanda—för att se vad jag kunde, om att viss dag, på att svår kurs. Om vi mäter vår framgång mot andra människor, om vi definierar oss själva i förhållande till andra, då kommer vi aldrig att se oss själva tydligt. Plus, som stackars killen som vann loppet var tvungen att sluta efter bara 44 minuter, och jag hade nästan en timme-och-en-halvan av juice i mig. Som lean, flottan-i-fot kille som satt i gräset, återhämta sig, jag fortsatte att gå och gå. Jag var en kraftpaket i elefantine uthållighet, och som hjälper mig att tro att jag är bra.

6. Förstår att vänner kommer och går . Det är en ebb och flod för att umgås under en tävling. En gång, omgiven av trevliga kvinnor som flåsade jag, jag har lärt mig att Sarah är man 12 år skruvas över henne, men nu är hon dejta en lågstadielärare, som är dramatiskt olika från att dejta en advokat. Jag lärde mig att Sara och Jane är både alkoholister. Jag lärde mig att Sue är en sjuksköterska, och hon vet min kusin. Så Sue tog ut i skogen, och den andra föll tillbaka en bit. I den sista milen, de slet förbi mig. Ja, även när vänner försvinner ur sikte, det finns fortfarande varje chans jag ska köra in i dem igen någon gång på vägen. It ain ' t over 'til det är över.

Bild via Jocelyn Pihlaja

7. Hitta din egen plats och fröjd i frid . Trots det konstanta umgänge, en stor drivkraft bakom min löpning är en önskan att komma bort från andra. Så småningom, trött på att prata under loppet med pratsam kvinnor, jag rusade upp och bort från flocken. Under mitten sträcka, innan de andra återfick marken och passerade mig, jag var själv i skogen, kan inte se några andra löpare. Det var tyst. Det var varmt. Det var lycksalig. Att vara i skogen ensam är en sällsam typ av himlen. Omgivet av lugn, förundrades jag över den skönhet.

8. Glöm inte att titta upp och utövar den stora bilden . Trots att min fokus på varje sten och rot när jag kör, jag också lyfta mitt ansikte för att suga i ära av träden. Jag vänder mina kinder att solen, och som det lyser ansiktet på mig, känner jag att jag lever från min hårbotten till mina tånaglar. Ser mig själv som en liten en del av en större bild som är djup, bekräftar och medryckande.

I hela rikedomen i 48 år, när jag korsar mållinjen av en trail race, jag flinade. Jag skulle inte ha vetat det när jag var 20, men jag vet det nu: När vi utmanar oss själva, kasta oss in i tävlingar, delta i aktiviteter utanför livets dagliga uppgifter, värde oss själva tillräckligt för att utveckla nya förmågor, att utforska världen omkring oss med nyfikenhet och intresse, driva utöver de kända och bekväma, de belöningar som vi skördar är omätbar.

ADVERT

Lägg till din kommentar