Min Son Sög På Fingrarna Tills Han Var 10

Min yngsta son började suga hans fingrar så snart som han hade samordning för att få dem i munnen. Innan att han skulle suga på hans hand, precis nedanför tummen lämnar den torr, rå och spruckna. Det var uppenbarligen något som var mycket viktigt för honom — jag hade aldrig sett ett barn kämpa så hårt för att få ut en hand till sin mun. Han var ofta frustrerad och gråta om han inte kunde få ett bra grepp om det.

Vid första, han sög in tre fingrar på en gång och jag var tacksam — det lugnade ner honom direkt och gjorde mitt liv lättare, särskilt eftersom jag hade två småbarn som springer runt på samma gång. Om han var upprörd, det lugnade honom. Om han var glad, det hjälpte honom att hala in det lite och verkade för att hjälpa honom att skapa någon form av självkontroll, särskilt om han ville röra vid något som han inte var tänkt till.

Suga hans fingrar hjälpte honom att somna och efter att man har två äldre barn som var beroende av sina nappar, bekvämligheten var fantastisk. Borta var de dagar barnen flippar ut eftersom alla nappar var förlorat. Det faktum att min yngsta kan en egen lugna och lagt sig för att sova med sin lilla trollstavar som var knutna till hans hand var en lättnad.

Jag tänkte att han slutar att suga dem när han blev äldre, säg runt fyra eller fem, men det är inte vad som hände. När han kom in på dagis, hans lärare sade att han aldrig sugs denna fingrar i skolan, men så snart som han hoppade i bilen efter en lång dag kan han koppla in dem rätt in i hans trut och de skulle bo på det sättet endast tas bort när han var att äta eller prata. Det fanns gånger han försökte även, både därför att han älskade sina siffror så mycket.

Eftersom åren gick, så gjorde min oro. När han var 6 år, jag frågade hans barnläkare om det var okej att han var fortfarande suga hans fingrar. "Han är fortfarande ung, sade hon, "Hans mun är fortfarande utgör och det är helt normalt att ha ett finger-sucker vid denna ålder. Oroa dig inte".

Sedan nästa år gått med någon förändring. Han visste inte ens att skära ner på det belopp som han sög på dem och brydde sig inte om var han sedd offentligt med sina fingrar i hans mun.

När han fyllde åtta och växte ungefär tre inches, jag började oroa sig för. Han såg så gammal och fortfarande sugande dessa jävla fingrar. Det var som driver mig bonkers. Jag började för att försöka få honom att sluta med mutor och andra godsaker. Ingenting fungerade ändå.

Jag blev frustrerad och frågade barnläkare igen att år — han var på väg på nio och jag trodde att detta var alldeles för gamla, och undrade om jag gjorde något fel.

"Har den gnagande, påminnelser, eller behandlar arbetat alls?" frågade hon när jag satt på hennes kontor och han var ute och läsa en bok med hans pappa.

"Nej, sa jag. "Ingenting fungerar."

"Sluta då," svarade hon. "Prata om det kan få honom att känna sig som om han gör något fel och kan skapa oro kring situationen. Han kommer att sluta förr eller senare och det kommer allt att bli bra. Sluta prata om det alla tillsammans och se vad som händer."

Det var verkligen svårt för mig, men jag gjorde det. Folk frågade mig varför han fortfarande sög på hans fingrar hela tiden . De frågade mig om jag var orolig. De sa att jag skulle doppa fingrarna på brutto mat, som var stum eftersom han var gammal nog att tvätta händerna för att få bort det. De berättade för mig att han inte var "normal" och jag skall straffa honom för att få honom att sluta.

Det fick mig att tänka tillbaka till när jag var liten och jag hade en tandläkare skrika i mitt ansikte eftersom jag sög på mina fingrar. Jag var sju och som förstenad att gå och se honom igen så jag slutade. Han var fortfarande en dildo på mitt nästa besök så, verkligen, jag har haft mina fingrar för en stund längre för efter det började jag bita på mina naglar och de såg hemskt för år.

Jag höll min tunga med min son när han fyllde 10 och var fortfarande suga bort som om han hade klubbor för fingrarna. Jag ville inte vara som asshole tandläkaren och jag älskade vår barnläkare, hon var alltid lugn och gav mig bra råd och hon hjälpte mig att inse att jag ville få honom att sluta för sociala skäl, eftersom hans hälsa inte äventyras på något sätt.

Om du inte har ett finger eller tummen sucker, rekommenderar jag att prata med en ortodontist eller tandläkare som du litar på (som jag gjorde) för att se till att allt är rätt med ditt barns mun eftersom utökade tummen eller ett finger att suga potentiellt kan (inte alltid) leder till tandvård frågor.

Mitt största bekymmer var att hans finger att suga kan skada hans självkänsla, eller han gjorde det för att hantera ångest.

Men så, en dag, han bara stannade. Det var som om en strömbrytare i honom avstängd och att han inte vill göra det längre.

Min son sög på hans fingrar under ett decennium. För många av dessa år, jag var orolig, tänkte att jag kanske hade avvant honom för tidigt, eller inte ger honom tillräckligt med uppmärksamhet, eller kanske att jag hade svikit honom genom att inte gunga honom att sova tillräckligt och nu var han beroende av att suga fingrarna att själv lugna och skulle behöva göra det för resten av sitt liv.

Men jag hade fel. Han är fin. Hans tänder och mun är bra. Han kan behöva tandställning någon gång, men för nu, ortodontist är bara att hålla ett öga på saker och ting. Hans storebror och syster behövde tandställning också, och de hade bara en napp förrän runt tre eller så.

Min son fortfarande kan somna på egen hand. Han har inte en beroendeframkallande personlighet (så långt), och han är lycklig och välanpassad — det tog inte stunt något. Visar sig att förlängas tummen eller ett finger att suga är inte helt ovanligt heller.

Lisa J. berättade för oss att hennes dotter sög på fingrarna under en mycket lång tid och var den enda av hennes barn som inte behöver tandställning. Rhonda T., en mamma till tre, sa att hon hade en tummen-sucker som hade underbara tänder, medan hennes andra två barn, som aldrig sugen på något och behövde tandställning i nästan två år.

I vissa fall, sugande på tummen faktiskt hjälpt ett barns mun och tänder utvecklas. Jennifer H. sa att hennes ortodontist sa till henne att det sprids ut hennes barns smak.

Och medan de flesta barn så småningom göra stopp, och vissa inte och det är bara bra. Kaity M. säger 34, hon suger sin tumme. (Side note: hon har aldrig behövt tandställning.)

Så, om du har ett barn och du börjar undra om de kanske borde ha gett upp sitt finger att suga av nu, hålla tätt och inte tjata eller skam dem om det.

De kommer att göra det när de är bra och redo. Också, de kommer att bli bra.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar