Förklara Jul till Min Halv-Judiska Barn

Jag har funderat en hel del om Jesus på sistone.

Kanske detta är märkligt, med tanke på att jag är jude. Men, eftersom min man är Katolik, Jesus börjar bli mer av en faktor i min familjs liv – speciellt den här tiden på året. Plötsligt, mitt 5-åriga börjar ställa frågor om Gud, Himlen och sin plats i det hela. Och med Julen kommer, frågor om Jesus kan inte vara långt bakom.

När det kommer till religion, låt oss bara säga att hon är lite förvirrad. Jag insåg precis hur förvirrad när vi hade den här konversationen:

Dotter: Du vet den där killen som räddade världen? Umm...Gud? Mamma: Ja? Dotter: ja, varför har Jultomten—jag menar Gud—sätta Disney World i Florida? Och varför kan inte Santa—jag menar att Gud gör hela världen Florida?

Var ska jag ens börja?

Klart, vi har försummat sin religiösa utbildning. I ärlighetens namn, vi har undviker ämnet. Ingen av oss är vad jag skulle kalla "öva" och vi har nöjt sig med att sätta upp denna konversation till en senare dag. Vissa saker har varit relativt lätt att förklara. Som Moses. Vi har helt enkelt fastnat vår dotter framför Disney ' s Prins av Egypten, gav henne lite popcorn, och låt upplysning utvecklas. Hon verkade bra med allt – utom, kanske, för slaveri, underkuvande av kvinnor, och hela "slog de förstfödda" sak. Inte för att jag kan skylla på henne.

Men Jesus är annorlunda. Detta kommer att vara första gången som vi har att förklara för henne att Mamma och Pappa inte är överens om, att vi har två olika föreställningar med inte mycket medelväg. Och, för att ytterligare blåsa hennes 5-åriga sinne, vi kommer att förklara att ingen av oss är nödvändigtvis fel. Jag hade alltid planerat att förklara de två religionerna, och tillåta henne att dra sina egna slutsatser. Men samtidigt som det är logiskt för, säg, en 15 år gammal, jag är inte säker förväntar mig att en 5-åring att bilda sig en uppfattning om huruvida människan har stött på messias är rimligt.

Som min dotter är i en "Mamma fas," hon kommer förmodligen sida med mig på detta. Gamla Testamentet en, Nya Testamentet noll. Naturligtvis, när hon går in i hennes rebelliska tonåren, hon kommer att få tillbaka på Mamma genom att gå med Judarna för Jesus, eller, ännu mer chockerande, och förklarade att hon inte gillar verkligen gefilte fisch. För nu – precis som med andra djupa mysterier i livet – föreställningar om Gud och Kristendom är något vi kommer införa gradvis, och så enkelt som möjligt. Efter alla, i en känsla, Julen är verkligen en födelsedagsfest. Och vad 5-åriga älskar inte en födelsedagsfest? Speciellt en där hon får behålla alla julklappar?

Förhoppningsvis så snubblar vi igenom grunderna i Judisk-Kristen teologi, min dotter kommer inte att bli överväldigad av vår brist på klara, definitiva svar. Hon kommer att acceptera att vissa frågor har inga svar, på samma sätt som hon blint accepterar att läsk är dåligt för henne, även om Mamma praktiskt taget mainlines Diet Dr. Pepper. Som tankeväckande och kontemplativ som hon är, hon är fortfarande fem. Oavsett hur adeptly vi förklara betydelsen av Julen, det är fortfarande först och främst kommer att vara "Anna och Elsa Gift Dag" i hennes värld.

Och egentligen, så länge som hon inte förväntar sig att Jesus att förvandla Jorden till en jätte, Orlando-inspirerat tema park, jag tror att vi har gjort vårt jobb.

För nu.

Relaterade inlägg: Min Interreligiösa Äktenskap

ADVERT

Lägg till din kommentar