Det Är En Känslomässig Toll Till Amning, Och Detta Är Varför

Igår, när jag körde hem från jobbet fick jag ett sms från min man Josh, som var hemma och titta på vår sju månader gamla dotter, SJ.

"Hur länge tills du får hem? Hade ett problem med mjölk."

Mitt hjärta sjönk i gropen på min mage, och jag genast panik. Jag kallade honom tillbaka direkt och frågade, "Vad menar du problem med mjölk?!"

Tydligen hade han tagit en påse fryst bröstmjölk i den nya frysboxen i vårt garage, och när värmde, det luktade funky. Han tog ut en annan väska, och sedan en annan, som gav samma resultat. Jag bekräftat när jag kom hem att varje väska, drog från olika månader, verkade sur. (Ja, jag smakade det. Komma över det.)

Resten av kvällen gick i ett töcken, jag kände mig som i en dimma när jag väntade på några fler väskor för att tina över natten. Jag granskat om och om igen i mitt huvud de saker som kan ha gått fel. Att vi inte har några långa strömavbrott, inte heller hade jag lämna min mjölk reda på att skämma bort innan frysning. Märker till min förfäran, Josh frågade mig om jag var okej, och jag ryckte på axlarna. Jag försökte ett par gånger att artikulera myriad av känslor som jag upplever. Och det var då som jag insåg att jag sörjer.

Jag sörjer den potentiella förlusten av ca 500 gram (det är ca 20 dagar med mjölk) som jag skulle noggrant och medvetet sparat under de senaste 6 månaderna. När jag sa det högt, det verkade nästan dumt. Vem sörjer över MJÖLK?!

Men jag var inte nödvändigtvis sörjande förlusten av mjölk — jag har inget emot formel och skulle ge det till min bebis i ett hjärtslag om hon var hungrig. Jag tänkte om de otaliga timmar jag tillbringat en pumpa på jobbet i en kall, stark, fönsterlösa rum. Det vardagliga nattliga rutin av tvätt pumpen delar och flaskor. SÅ MÅNGA FLASKOR. Märkning av baggies. Placering av frysboxen, bara för mjölken. De sjukdomar, komplikationer, och personliga uppoffringar — allt för att hålla min bebis full och trött och glad.

Låt mig förklara. Jag är "lycklig" nog att ha ett överutbud vilket betyder att jag kan producera mer än tillräckligt med mjölk för min baby. Ibland alldeles för mycket. Vilket är anledningen till att jag har kunnat spara ihop 500 gram mjölk i frysen. En del mammor jag känner skulle döda för att ha detta "problem", och jag inser att detta varenda dag. Men överutbud är inte utan sina egna komplikationer.

I somras, efter flera dagar av att vakna upp smärtsamt full av mjölk — i våta lakan från mjölk som läcker under natten — jag utvecklade en täppa i mitt vänstra bröst som inte skulle bryta sig fri. Jag tillbringade timmar i duschen, massera hård klump med fingrarna och även med en elektrisk tandborste! Jag tog kosttillskott, vårdade på alla fyra, pumpas, och används för uppvärmning kuddar. Så småningom, den hårda klumpen blev varm och röd, så jag besökte läkaren som ordinerade ett antibiotikum för mastit en bröst-infektion.

En vecka senare, har jag feber och revisited läkaren, som forslas bort mig för ett ultraljud. Jag fick diagnosen med en böld, och skickas till ett bröst kirurg samma dag. Lyckligtvis, läkaren kunde aspirera abscess med en mycket stor nål i stället för att utföra operationen. Han diagnostiserade det som staph, och med ett hårdare antibiotikum, jag var fri från symptom inom ett par veckor.

Hela denna pärs varade i ungefär sex veckor, och jag var lycklig nog att kunna sjuksköterska SJ hela. Samtidigt blir jag orolig och avog över vår amning relation, och om det skulle upphöra på grund av att denna allvarliga komplikation. Jag red en känslomässig berg-och dalbana, liknande erfarenhet i kväll, undrar om jag kan fortsätta att ge näring som fortfarande bundna oss tillsammans månader efter det att SJ var född.

Min historia är inte unik. Jag är lycklig nog att ha flera vänner med små bebisar, och vi har alla delat med oss av våra historier och kamper. En vän pumpar för timmar varje natt medan barnet sover för att se till att hon har tillräckligt med mjölk för dagis nästa dag. En annan kämpar med bebis matallergier och måste följa en strikt diet själv, så hennes dotter inte kommer att ha en reaktion. En vän uteslutande pumpar, bara så att hennes barn kan dricka hennes mjölk på något sätt, form, eller form. Och vissa kan det inte amma alls, utan avsaknaden av obeveklig försöker.

Vi använder nippel sköldar, speciella kuddar, kompletterande vård-system, lanolin, bröst kuddar, amnings-bh, sjukhus klass pumpar, amning rum, och stödgrupper. Vi bakar amning cookies och brownies och äter havregrynsgröt varje dag, även när vi är sjuka av det, med löfte om att öka mjölk produktion. Vi uthärda de första veckorna, när det matas varannan timme känns som små rakblad långsamt slita sönder våra bröstvårtor. Vi får upp flera gånger under natten, varje natt, när resten av huset sover.

Allt medan vi soldat på, mestadels tyst, som vi bär den tunga vikten av att hålla en annan människa vid liv — vårt viktigaste ansvar som mödrar. Vi dölja den känslomässiga bördan av bröstmjölk under våra trötta leenden, precis som vi obehagligt dölja våra spädbarn under vård omfattar i det offentliga.

Som det visar sig, SJ drack tinas upp mjölk i dag. Med hjälp från en fantastisk online community som jag tillhör, har jag dragit slutsatsen att jag sannolikt har hög lipas nivåer i min mjölk, ett ofarligt tillstånd som orsakar mjölk för att smaka mer funkiga vid kallare temperaturer. Så länge hon fortsätter att dricka det, vi är i klartext.

Men den tillfälliga sorg i går kväll fortfarande dröjer sig kvar hos mig, vilket fick mig att inse hur känslomässigt och personligt investerade jag i denna amning resa. Förutom det faktum att jag spenderat otaliga timmar med att producera, pumpa, och lagra all mjölk i frysen för SJ: s framtida konsumtion, jag är helt förstummad över våra speciellt band som bildas av den enkla handlingen av omvårdnad. Jag är tacksam och tacksam varje dag att jag kan amma min dotter, även med kamp och komplikationer som kommer tillsammans med den.

Och för alla andra mammor där ute som kämpar med den känslomässiga bördan av bröstmjölk — oavsett om du har för mycket, inte har tillräckligt med, eller väljer att inte amma alls — jag ser dig och jag känner igen mig själv i dig. Du gör det bästa du kan varje dag, och som alltid kommer att vara tillräckligt.

ADVERT

Lägg till din kommentar