Jag är Själv Bekände "Neat Freak", Men Detta Är Varför jag Lärde mig Att Ändra Mina Vanor

Jag är lite av en snyggt freak. Jag har alltid gillat att ha saker organiserade och i deras ställe. Jag är inte alltför over-the-top om det. Jag kommer inte att sparka ut dig från mitt hus för att inte använda en-och-dalbana, och om du råkar spilla smulor under en måltid, som jag förmodligen inte kommer att sväva över dig med en mopp och en våt trasa (jag ska bara vänta tills du går bort).

Det ger mig en känsla av lugn och ordning när saker och ting är, ja, lugna och ordnade former.

Så, kan ni tänka er att jag inte är ett stort fan av den sjukdom som ibland kommer med att ha ett litet barn hemma.

Spädbarn och småbarn är rörigt. Matdags, bathtime, speltid — oavsett händelse, ett litet barn kan vända ett rum upp och ner på några sekunder.

Under en lång tid, detta störde mig.

Under måltiderna, att jag skulle spendera så mycket tid att plocka upp fallna ärtor och chicken nuggets som jag gjorde faktiskt mata min son.

På speltid, jag skulle trail tätt bakom honom, automatiskt ösa upp vilka leksaker han lämnade strödda bakom sig när han flyttade till en ny aktivitet.

Med andra ord, jag visste inte att helt omfamna det kaos för tillfället och spara de rena upp för senare. Jag försökte att fånga regn som föll.

Jag skulle titta på andra morsan vänner som var mindre besatt av att hålla allt snyggt och prydligt varje sekund av dagen, de som låter sina barn kasta dig in i en tallrik spaghetti och köttbullar utan en backup outfit eller som glatt hjälpte till att riva huset förutom i namn av kul.

Det kändes så befriande, att bara låta de små vara små och inte bekymrar dig över den resulterande röra.

Och genom mina observationer, jag kom till denna insikt: genom att acceptera det naturliga mässar av barndom, jag skulle faktiskt kunna främja min son självständighet och kreativitet.

Genom att kontrollera min instinkt att hoppa i när det blev rörigt, jag skulle vara vårda sin förmåga att fixa saker själv.

Istället för att fokusera på röran, jag skulle kunna fokusera på sin otroliga förmågor — inte för att jag inte uppskattar dem innan. Jag har alltid arbetat för att främja en miljö där han kan utforska och lära sig.

Men i stället för att skapa dubbla psykisk belastning för mig själv genom att försöka att hålla allt perfekt, jag kunde bara vara fullt närvarande i ögonblicket.

Eftersom den insikten, att jag har gjort ett försök att tämja min inre perfektionist.

Istället för att concernedly svävar medan han äter en skål med flingor och tar över när han får mer mjölk på hans t-shirt än i hans mun, och jag låter honom avsluta på egen hand och sedan är det bara att få honom en ny skjorta.

Jag låter leksaker kvar på lekrum golvet lite längre och låt den sanering beteckna övergången till nästa aktivitet.

Jag tittar på honom måla och oroa dig inte om han vänder sig från sida till sida innan färgen torkar. Visst, de sidor som kan hålla ihop, men han är underhållen, engagerad och aktivitet boka var endast $2. Det är inte som att det är en värdefull familj släktklenod som måste bevaras (ännu).

Min son har alltid varit en aktiv, pigg liten kille. Mitt försök att hålla det snyggt och överskådligt knappt fasas honom, jag är säker. Men, flytta mitt fokus bort från röran har hjälpt mig att uppskatta vårt hem och erfarenheter mer.

Mer än att jag hoppas att förändringen har gjort att min son att fortsätta att känna sig fria att spela, utforska och göra mässar att göra barndom minnesvärd.

Jag kommer att vara där tillsammans med honom.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar