Vad Ikea Och Utbildningssystemet Har Gemensamt

Om du är någonting som jag, du har förmodligen en kärlek/hat förhållande med Ikea. Jag älskar att gå genom deras butik, att sätta våra barn i barnomsorgen, och att se alla de möjligheter (och billiga priser) av sina möbler.

Även om deras vagnar tur som de har ett sinne för sin egen, jag håller fortfarande på att komma tillbaka igen och igen med min fru för att få saker och ting för vårt hus (och särskilt för våra fyra barn' rum).

Förra veckan åkte vi till Ikea eftersom min yngsta var vrida 2 år gammal, och hon bad om en "stor flicka" bed för henne.

Säker nog, Ikea hade vad vi ville och vi tog ut och lastade fyra stora lådor i vår bil. Hela vägen hem, mina tankar var om hur länge det skulle ta att sätta ihop. Det var lördag, och det var college fotboll att titta på, saker att göra runt huset, och att en part för att bli redo för nästa dag.

Jag fick själv alla upp för en del arbete, tid och lossas alla fyra rutorna i hennes rum. De delar som fanns överallt, men Ikea gjorde ett bra jobb med att organisera dem, färgkodning för dem, och ge mig en uppsättning tydliga anvisningar om hur man ska bygga upp sängen.

A. J. Juliani

A. J. Juliani

Ett par timmar senare, min uppgift var klar! Jag följde stegen, tog min tid, och — voila! — vi hade en stor flicka sängen redo.

Medan jag höll på att sätta en Ikea säng tillsammans och följande steg, jag kunde inte låta bli att tänka att detta är vad många av våra elever måste känna sig som.

De ges ofta för "stora uppgifter" för att slutföra i skolan. Dessa uppgifter kan vara att skriva ett papper, forskning uppsats, bok-projektet, ordet problem, eller lab.

I varje fall, uppgift måste verka som att det kommer att ta evigheter för eleven att slutföra. Men sedan, vi bryter ner det steg-för-steg. Vi ger eleverna den exakta anvisningar och modeller för hur att avsluta arbetet. Redogör vi för en rubrik och projekt riktlinjer att hålla den studerande arbetar i ett bra tempo och uppmana dem att ta det steg för steg tills den är klar "rätt" sätt.

Även om detta kan verka som en bra sak, skulle jag hävda att det är en av de största problem vi har i vårt utbildningssystem just nu. Det är svårt att främja kreativitet och innovation när barnen är alltid uppmanas att följa de regler och genomföra åtgärder.

Här finns fyra stora hämtställen jag hade från Ikea uppleva och vad våra utbildningssystem har gemensamt:

1. Ikea är lätt. Men jag visste inte att lära sig någonting.

Ikea gör det enkelt att bygga en säng, bord, stol, eller något annat du kanske behöver i ditt hus. Jag har själv byggt en underhållningsenhet, byrå med åtta lådor, soffbord, två sängar, ett skrivbord, en soffa och två stolar från Ikea.

Ändå förstod jag inte att lära sig någonting. Jag kan inte ens kalla det för att "bygga" eftersom det var mer som att följa stegen i ett Lego set än att lära sig att skapa något.

Hur många gånger har våra barn finish och skapa något i skolan, men inte lära sig något eftersom de är följande föreskrivna åtgärder och riktlinjer?

2. Ikea är om överensstämmelse. Tillfredsställelse är bara att få det gjort/efterbehandling.

Det enda jag fick från den processen är att jag verkligen bättre uppmärksamma anvisningarna eller längs vägen jag ska röra produkten och måste gå tillbaka och börja om igen. Om jag inte var kompatibel, jag skulle få straffas eftersom det bara var en rätt sätt att bygga detta bed.

Efter sängen var klar, jag ska erkänna, jag kände att jag hade en känsla av tillfredsställelse. Det var dock i att ha en färdig produkt som var tillräckligt bra för min dotter att använda. Ju mer jag tänkte på det, desto mer insåg jag att processen hade lurat mig att tro att jag gör, men egentligen var jag bara följande. Min självkänsla var knuten till hur väl jag kunde följa anvisningar, inte hur väl jag skulle kunna göra något.

3. Ikea är bekvämt. Det är inte kreativ.

Du vet vad som var bra med denna process från Ikea? Att det inte tar för mycket tid. Det var mycket bekvämt att köra till affären, plocka ut en artikel som vi ville, skjut in bak i bilen, ta med den till min dotters rum, och ha det klart på en timme eller två.

Det var mycket praktiskt.

Men det var inte kreativ . Jag kom ihåg att ge eleverna i mitt klassrum ett projekt där de var tvungna att designa en hemsida för ett av de böcker vi läser. Det enda problemet var att jag gav dem den exakta webbplats byggmästare att använda. Jag berättade för dem som mall för att välja. Jag visade dem ett exempel som hade den webbplats som på ett mycket specifikt sätt. Jag gav dem en rubrik som anger vad innehållet ska vara där på hemsidan. Jag hade faktiskt poäng för hur många bilder, video och media poster som bör finnas på hemsidan. Jag delade tre alternativ för färgpaletter.

När mina elever vände på dessa webbplatser, de såg alla samma. Visst, de hade gjort en hemsida. Men det var inte något kreativt om det. Det var ett bekvämt sätt för dem att dela information i en "cool" sätt. Men de ville inte lära sig mycket längs vägen.

4. Ikea är standardiserade. Det är utmärkt för att hacka.

Den natten som jag pratade med min fru om Ikea, jag letade på nätet och hittade en hel webbplats tillägnad hacka Ikea produkter. Det visar sig att folk faktiskt har varit att bygga och modifiera Ikea produkter för en lång tid, men det har varit en utlöpare gemenskapen av hackare:

IkeaHackers.nätet är en hemsida om ändringar på den och återanvända Ikea produkter. Hacka, som vi kallar det här, kan vara så enkelt som att lägga till en utsmyckning, vissa andra kanske kräver elverktyg och massor av uppfinningsrikedom.

Det var i Maj 2006 som jag gjorde en sökning på Ikea hacka och såg att det var så många fantastiska idéer som flyter runt på internet. Hur stort det skulle vara om jag kunde hitta dem alla på ett ställe, tänkte jag.

Tre sekunder senare...

En lampa exploderade i min hjärna, och resten, som de säger, rullade ut som svenska köttbullar. Det tog mig några nätter sömnlösa HTML-ing-men jag är glad att jag gjorde.

När något är så standardiserad och centraliserad som Ikea, det är utmärkt för att hacka. Folk komma med kreativa idéer på egen hand.

En standardiserad miljö har alltid en grupp som försöker att bryta sig fri från de begränsningar och göra något bättre och kraftfull, oavsett om det är Ikea eller utbildning.

Denna artikel är tänkt att vara en reflektion över vad jag såg i min egna klassrummet, och vad jag ser som något vi alla kämpar med, i utbildning. Jag var tvungen att ställa frågan:

Via John Spencer i vår bok, Ge

Vi vill att eleverna ska lyckas, så vi byggnadsställning och bygga upp ett stödsystem för dem att nå framgång. Men var går gränsen? Hur kan vi stödja studenternas framgång, fira dem att göra misstag längs vägen, och ta sig tid för dem att lära sig under processen med att skapa i stället för att bara följa en process för att skapa?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar