I Stället För Att Tala Om För Barnen Att "Vara Försiktig", Försök Dessa Fraser I Stället

När jag var 11, jag tillbringat större delen av sommaren på ett rep att svinga med mina vänner. Det var längs den Provo River, mitt i ingenstans Utah. Inga föräldrar runt, bara barn. Mer eller mindre, det var en husky brun lina fastspänd till en döende träd, och vi tillbringade timmar med det, som arbetar på backflips och frontflips och magen floppar.

Ibland har vi klättrade upp i trädet och hoppade i floden från farliga höjder. Ibland har vi platt ut föll från trädet. Ibland fick vi in i slagsmål. Ingen har någonsin, inte en enda gång, sa till oss att vara försiktiga. Vi hamnade i trubbel, och vi har listat ut hur man får ut av det. Detta var i mitten av 90-talet, tillbaka när föräldrar kan låta sina barn gå ut och göra något liknande.

Jag har en 11-årig son, och skulle han fråga om han kunde gå till ett rep att svinga med hans vänner, skulle jag ärligt talat undrar om jag skulle hamna på trender nyheter genom att låta honom gå ensam. Men samtidigt, jag vet inte om han skulle inte ens fråga. För ett par år sedan, han och jag tittade på The Goonies . Precis innan den unga pojkar följt pirate ' s treasure karta i den övergivna sommar-restaurang — den plats där brottslingar som gömmer sig — Tristan sade: "Var är deras föräldrar?"

Verkligheten är, att uppfostra barn är mycket annorlunda nu — helikopter föräldraskap är egentligen inte ett alternativ längre, det är obligatoriskt (jag är inte glad över detta). Som en förälder som är uppvuxen i en tid då jag lärde mig mycket genom att få in farliga situationer och hitta min väg ut ur dem, jag kan inte hjälpa men undrar vad denna gör för att mina barns totala utveckling och förmåga att hantera framtida kamper.

Naturligtvis finns det studier visar att inte låta ditt barn att utforska och äventyr som jag gjorde som en ung människa kan orsaka senare problem med ångest. Till exempel, Forskare från Macquarie University Centre for Emotionell Hälsa, tillsammans med partners från Amsterdams Universitet och University of Reading, undersökta 312 familjer med förskolan-barn i åldern mellan Nederländerna och Australien om vad bristen på risk gör att våra barn.

"Resultatet visade att föräldrar som... uppmuntra[ed] sina barn för att tänja på sina egna gränser i större utsträckning hade barn som var mindre risk för utställande ångest symptom..."

Men vad gör det se ut, exakt? Hur ska vi driva våra barn att ta risker och samtidigt se dem som en hök?

Ellen Sandseter har forskat och skrivit om detta ämne i över 10 år. Under 2007 publicerade hon en lista 6 kategorier av riskabelt att spela i Europeiska Early Childhood Education Research Journal där hon uppmanar föräldrar att göra en sak i synnerhet: sluta säga "var försiktig."

Och jag vet, jag är med dig. Jag säger det HELA TIDEN. Det är bara andra dagen var jag göra middag med min son. Han var med potatisskalare och jag tänker, "var försiktig, som kan skära dig." Och naturligtvis började han arbeta lite mer försiktigt. Men ärligt talat, det var en potatisskalare. Gjorde jag verkligen behöver för att varna honom? Den faktiska risken var ganska minimal.

Sandseter slutligen bryter ner spela in i 6 kategorier: (1) att spela med stora höjder; (2) att spela med hög hastighet; (3) att spela med skadliga verktyg; (4) för att spela nära farliga element; (5) Rough-and-tumble play, och (6) spela där barn kan försvinna/gå vilse. Med varje kategori, hon styr föräldrar att verkligen tänka på vad du säger, snarare än att bara skjuta från höften med ett "var försiktig."

Till exempel, nästa gång ditt barn klättrar i ett träd, hon antyder att säga något i stil med "Vad är ditt nästa drag" eller "Ta din tid" eller min personliga favorit, "jag är här om du behöver mig."

Eller när ett barn är spela med en skadlig verktyg, såsom att svinga en klubba runt (vi har alla sett det och undrat hur många ögon skulle överleva), säga något i stil med "Pinnar behöver utrymme" eller "Ta mer plats", snarare än att ta det ifrån dem.

Så vad är det för makt i detta? Tja, det är bara det. Kraften överförs till ditt barn. Istället för att låta dem titta runt alla bug-eyed, rädda för något som de inte kan förutse, att dessa uttalanden tillåter dem att känna mer kontroll. Det uppmuntrar dem att sluta, ser för ett ögonblick, och planera sin nästa steg snarare än att bara bli rädd och kallar det en dag. Det uppmuntrar dem att ta risker på ett säkert sätt, i en väl regisserad sätt.

Och jag menar, ärligt talat, är inte det verkliga livet? Är inte det vad vi alla måste göra? Att ta beräknade risker. Genom att ändra sättet vi pratar med våra barn om riskerna, vi lär dem att vara säker på sin förmåga och lita på sig själva jämfört med att göra dem rädda. Det är en ganska fantastisk gåva, och det är ett ganska smart sätt att titta på ditt barn och även uppmuntra dem att ta nästa steg, oavsett om det är till nästa gren på trädet, eller nästa djärva liv flytta.

ADVERT

Lägg till din kommentar