Inte upp Fötterna På Instrumentpanelen, Och Här är Varför

Efter att jag började köra som en tonåring, och i min 20-talet, jag hade en hemsk vana att jag inte ens inser var farligt. När jag körde, jag skulle sätta min fot upp på sätet så att mitt knä var böjd. Det var ett sätt för mig att sträcka ut sig på min långa pendlar till jobbet, och kände mig så mycket bättre än att bara ha min fot på golvet. Problemet var att mitt knä var smack dab framför krockkudde.

Och om jag var en passagerare, mina fötter skulle alltid hamna på instrumentbrädan medan jag läste, vilket är ännu värre.

Jag har aldrig satte ihop två och två tills någon berättade för mig hur farligt det var. Eftersom krockkuddar distribuerar mellan 100 och 220 km per timme, om du är i en olycka, kan du sluta med brutna ben — eller värre. Förra året, Tennessee, Chattanooga brandkåren varnade att köra med fötterna på instrumentbrädan kan "skicka dina knän genom ögonhålorna" i händelse av en krasch.

Det var en svår vana att bryta, men värt det.

Efter att sedan höra om några av de fruktansvärda saker som kan hända om du gör det, är jag galen varje gång jag ser någon utan att deras fötter på golvet i ett fordon i rörelse. Och om du ser dig omkring, ser du att det är en hel del.

Nu när mina barn är äldre, och de är stora nog att sitta i framsätet på ett säkert sätt, måste jag påminna dem om att hålla fötterna på golvet hela tiden — långa bilresor är de värsta. Naturligtvis känner vi alla ett behov av att flytta runt, men snälla, snälla lägg inte upp fötterna på instrumentpanelen medan att vara en passagerare i bilen.

Naturligtvis, du tror att du kommer att kunna få ner fötterna i tid. Det är när du säger till dig själv att du inte hamnar i en olycka i första hand, eftersom egentligen, vad är chanserna?

Audra berättade Tatum CBS News detta är vad som hände henne. Benen var korsade på streck under bara 4 km bort till sina föräldrars hus, och hennes bil blev påkörd. Medan resten av hennes familj gick bort utan att skada, säger Tatum, "i stort sett hela min högra sida var brutet, och att det helt enkelt på grund av min okunnighet."

Nu är hon på ett uppdrag att varna alla om farorna med att åka i bilen med fötterna på instrumentbrädan.

"Jag är inte Stålmannen. Jag kunde inte sätta min fot ner i tid," Tatum sa till CBS.

Två år efter olyckan, och efter många operationer, hon kämpar fortfarande. Tatum inte kan stå för, långa perioder i taget, eller fortsätta sin karriär som en FÄRG.

Jag visade den här historien för mina tonåringar tillsammans med ett par bilder på vad som faktiskt kan hända när du tar denna chans. Detta skrämde dem, och jag inte längre kan ha för att påminna dem att sätta sin fot ner.

Det dröjer inte länge innan de kommer att köra i bilar med sina vänner, och att få in en fender bender är mer sannolikt att hända. Om jag kan rädda dem från detta — något som är så förebyggas — det är värt det för mig att sätta lite skräck i dem.

Ibland kan jag fortfarande fånga mig själv att göra detta — det känns bra och naturligt att sätta våra fötter upp, men spara det när du kommer hem. Alltid, alltid håll fötterna på golvet när du är i ett fordon, oavsett om du är förare eller passagerare.

Vi behöver dig för att vara säker.

ADVERT

Lägg till din kommentar