Varför jag är Klar be om ursäkt För Min Son Som Är På autismspektrumet

Jag säger det igen och igen. Men, jag ska inte. Jag vet inte varför jag inte tycks kunna stoppa mig själv. Varför gör jag inte verkar bry sig så mycket om vad alla andra tänker när det kommer till min sons behov?

Jag kommer inte göra det längre. Jag kommer inte be om ursäkt för mig själv eller för min son.

Skylten på all-inclusive-kid ' s gym, "Vi Rock Spektrum" säger allt.

Äntligen ett ställe där du aldrig har att säga "jag är ledsen."

Jag kommer ihåg att berätta för min man frustrerad ensamma tårar, innan diagnos av autism var bekräftade, att jag bara ville gå någonstans ställa in enbart för familjer som vår. Där Lucas kunde köra men inte fly. Där slår på och av ljuset växlar skulle inte förvåna eller störa någon. Där den enda andra människor skulle det vara familjer som står inför liknande utmaningar, försöker göra sitt bästa, för att tillsammans med oss. Vi skulle inte behöva förklara något till någon om sina beteenden. Vi skulle inte behöva bli defensiv över döma, ser ut att ifrågasätta varför vår son kanske har gjort något på det sätt han gjorde, eller varför jag låta vissa saker skjuter hellre än att "disciplinera honom." En plats där jag inte känner mig så otroligt pressade att kontrollera alla situationer som kan uppstå och ber om ursäkt för alla till synes "olämpliga" beteenden.

Jag hade läst om alternativ: Sensoriska söndagar på Chuck E. Cheese är det speciella visningar på biografer, tilldelade timmar en gång i månaden på den lokala Children ' s Museum och nöjesparker som ger passerar göra boende. Och slutligen! Vi fick uppleva några bra minnen Vi på Rock Spektrumet, LEGO Land och Busch Gardens, att utnyttja sina möjligheter för personer med funktionshinder.

Vi fick delta i en familj båtliv festival för familjer med barn med funktionshinder, där varje familj var körd via en egen båt för en eftermiddag på stranden. Hur underbart att vara accepterat och inte behöva be om ursäkt! Dessa personer var alla utbildade om bland annat familjer med barn med funktionshinder. Dessa platser var som en oas i öknen. Fantastiskt! Uppfylla! Men unik.

I den vanliga världen, var vi tillbaka till känslan som vi hade att be om ursäkt för alla de sätt vi har bara inte riktigt passar in, eller de sätt som vi gjort för andra runt omkring oss någonsin så obehagligt.

Men, varför jag ber om ursäkt till alla? Eftersom jag tror att du inte förstår honom, och jag tror att du kommer att tolka hans beteenden på fel sätt. Och sanningen är att många människor gör.

Han behöver saker på sitt sätt. Han behöver för att välja färg, väg, samtalsämne. Han måste förbereda för en övergång från en aktivitet eller ett rum till ett annat. Att han inte alltid vill dela, och han kan göra oväntade höga ljud. Han kan skrika eller push när han inte kan tänka på orden tillräckligt snabbt. Han kan gömma sig under, inuti eller bakom möbler eller andra platser. Han kan kasta sin kropp på golvet, i mitten av gångvägen, försöker reglera sina sinnen. Han kan försöka att ta stora mängder av mat, om det är hans favorit, utan att fråga. Han har ett behov av att gå i trappor, när de är i hans ögon. Han måste vara upp och ner ganska ofta. Han behöver tid för sig själv. Han behöver tid med sin mamma att känna sig trygg, när saker och ting är överväldigande för honom. Ta det inte personligt när han inte ser dig i ansiktet eller svara på det sätt du hoppades att han skulle.

Jag kommer inte be om ursäkt för honom längre.

Han lär sig. Han växer, försöker Han göra känsla av sin värld i en uppsjö av förvirrande sociala signaler och ljud. Vad som intresserar honom kan vara en viss aspekt av något som vi aldrig ens märkt. Han får bo på det, och berätta om det om och om igen.

Jag kommer inte be om ursäkt.

Jag kommer inte be om ursäkt igen.

Han kommer förmodligen inte att säga "hej" till dig eller "hej då" till er, om han inte är på humör. Han kan använda sin iPad hela tiden vi deltar i ditt evenemang. Han kan inte titta upp från det för dig, och sedan kan han för den person bredvid dig, och ger dem det leende du hade hoppats på.

Jag kommer inte att säga förlåt.

Inte för att jag menar. Lita på mig, jag vill aldrig såra någons känslor. Men, jag kommer inte att fortsätta att försöka att bära tyngden av alla andras känslor på mina axlar längre.

Tänker tillbaka nu, jag vet inte varför jag någonsin sagt att jag var ledsen. Min värld förändrades snabbare än jag kunde kontrollera, och jag ville stoppa den. Men just det jag motsatte var på väg att hända i alla fall, och jag kämpade allt fel som strider varje gång jag sa "jag är ledsen" för hans räkning. Jag kämpade för att hålla saker som är samma, medan min son behövde mig för att bara stanna upp och se honom. Han behövde mig för att sluta förklara honom och älskar honom. Och jag behöver dig för att göra samma sak, därför att jag säger detta med uppriktig kärlek till dem som verkligen bryr sig om oss: jag är klar att säga jag är ledsen, både för min son och för mig själv.

Ursprungligen publicerad på Den Mäktiga .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar