8 Saker En Mamma Diagnosen Bröstcancer Bör Veta

Någon som har haft bröstcancer kommer att berätta om de minns var de var när de fick beskedet, men lite annat om vad deras läkare sa direkt efteråt. Jag är inget undantag. Jag firade min 45: e födelsedag—mitt barn var 10 och 12 och vi hade nyligen flyttat från Maryland till Texas. Det fanns ingen familj i närheten, och jag var bara början på att få nya vänner. Det kändes som att slutet av världen.

Det har gått åtta år sedan den dagen jag fick diagnosen bröstcancer. Ser tillbaka, finns det ett antal saker som jag önskar att jag hade känt i början av min resa, som skulle ha hjälpt mig att bättre navigera mitt sätt, framför allt som en mamma med två små söner. Här är en lista med förslag för andra mammor som nyligen har fått sin diagnos eller behandling. Jag hoppas att det hjälper dig eller någon du älskar.

1. Berätta För Dina Barn En Sanning Som De Kan Förstå. Barn räkna ut saker, och ju mer man försöker gömma något, tänker du skydda dem, desto mer kan det hamna att göra det motsatta. Jag ville inte att gömma min sjukdom, men jag ville inte skrämma mina söner, så jag bara sa till dem vad jag trodde de skulle kunna hantera: att jag hade något som kallas för cancer, att du inte kan fånga det, och att min läkare skulle hjälpa mig att bli av med det. Jag förklarade också att det betydde att jag skulle ha en hel del möten, och vissa dagar kanske jag skulle vara mer trött än vanligt, men deras far och jag älskade dem och vi var här, som vi alltid är, för att ta hand om dem. Prata med dem som faktiskt hjälpte mig också—jag visste att jag hade ett jobb att göra och mål för att hålla.

Någon föreslog att den strålning process kan avmystifieras med att ta dina barn för att se var det kommer att äga rum. Jag gjorde det—de träffade läkaren och strålning tekniker som gav dem en tur. Av den tid som de hade gjort, de trodde att maskinen var helt cool och intressant och jag undrade om jag hade blivande forskare på mina händer (inte på det, btw).

På dagarna när jag behövde mer ner tid, särskilt efter kirurgi, och när den strålning som orsakas min hud att brinna, vi tittade på filmer eller serier eller spelade spel tillsammans. Det gick från potentiellt skrämmande att se din mamma är så trött av en sjukdom, till att tänka, Åh, vi vet vad vi ska göra, och vi kan hjälpa dig!

2. Gör Dina Kvällar Cancer-Fri. Efter nyheten om min cancer nått familj och vänner började telefonen att ringa, särskilt på natten. Det är när de flesta människor ikapp, eller hur? Problemet är, att när mina barn behövde mig som mest, och jag behövde tänka på "det" minst. Jag ville heller inte att mina söner att se mig någonstans i ett rum, eller hör mig att svara på frågor om min sjukdom. Mest ville jag avsluta dagen med positiv känsla av att göra saker som vi normalt skulle: aktiviteter efter skolan, läxor, middag och läggdags rutiner. Så jag gjorde en regel: jag ville inte prata om cancer på natten. Jag gick fran dreading telefonen ringer för att låta det gå till röstbrevlådan i 0 till 60. Och även om det var svårt att berätta detta—efter alla, att de menade väl, det var befriande.

3. Ta Lite Tid Att Väga Dina Alternativ. En diagnos är bara början på resan, och du måste lära dig att bli din egen bästa förespråkare längs vägen. Detta var en allvarsam sanningen för mig: att min behandling kan endast rekommenderas — de svåra beslut som var mig ensam att göra.

För att göra dessa svåra beslut, behöver du vara väl informerade, och du kan inte vara välinformerade tills du tar ett steg tillbaka och forskning dina alternativ. Ta anteckningar, ringa samtal, boka tider, och ställa massor av frågor, även om du hellre låtsas att det aldrig hänt. När jag fick beskedet, jag trodde att jag var tvungen att springa så fort jag kunde för att få cancer ur mig. Det var inte förrän jag träffade min kirurg, som berättade för mig att det var okej att bromsa processen ner lite (bara hur lite beror på vilken typ och stadium av cancer), som jag verkligen började förstå skillnaden mellan en känslomässig medicinska beslut och välgrundade medicinska beslut.

4. Vet att Det Inte är Ditt Fel. Det är konstigt hur din hjärna spelar spratt på dig när du är nere. Efter min diagnos, jag trodde att jag kanske hade gjort något för att förtjäna det, något att orsaka cancer. Detta förstärktes av antalet personer (inklusive främlingar i väntrum, och folk som jag kände väl) som berättade för mig om hur de kände bröstcancer till följd av stress. Att det var självframkallade. Jag antar att i efterhand denna teori har hjälpt dem att distansera sig från cancer—gav dem en känsla av att de kan styra vad som kändes out-of-control, och försett dem med en känsla av att de inte skulle få det också. Det är förvisso en teori. Men det är en teori som bär med sig den kraftfulla innebörden av skuld och skam.

Jag är här för att berätta, att vi inte orsaka vår egen bröstcancer. Det är inte hämnd för något som vi gjort i vårt förflutna. Vi är inte dåliga människor. Vi är inte förstört. Det finns många oundvikliga orsakerna till stress i livet. Det är en del av livet. Ja, några av oss är tätare lindade än andra—våra olikheter är det som gör världen gå runt.

5. Schema Behandlingar Så Att Du Har Något Att Se Fram Emot Efteråt. Storleken på min tumör sätta mig på gränsen till att behöva kemoterapi. Beslutet om huruvida eller inte att ha det kom ner till statistiska resultat, och min magkänsla. Ingen läkare skulle tala om för mig vad jag ska göra—det blev väldigt tydligt, väldigt snabbt. I slutändan valde jag för kirurgi, sex veckors strålning, och fem år av läkemedlet Tamoxifen. För att se till att jag inte kom hem från strålbehandling tycka synd om mig själv, jag planerade min vardag möten en timme innan jag plockade upp min yngsta son från skolan. Han var den bästa medicin — med en blick på hans ansikte när han såg mig, för att inte nämna hans kärleksfull kram, jag kunde inte ha bett om något mer. Varje dag plockade jag upp honom för en annan runda av strålning var bakom mig.

6. Be Om Och Ta Emot Hjälp. Jag är så dålig på detta. Jag tror att många mammor är. Och min man, som en hel del män, är inte av naturen en vårdare. Folk frågade mig för att låta dem veta om jag behövde något. Problemet är, när du går igenom något du har aldrig gått igenom, du behöver inte alltid veta exakt vad du behöver, tills du behöver det som mest, och du sitter där helt själv. Jag tror att den bästa hjälpen är den typ som bara händer: den person som säger att jag kan plocka upp din son och föra honom till spelet, eller jag släppa ut lite middag och kommer inte att stanna men att öppna dörren vid 5-tiden, okej? Eller, jag kommer med dig idag för att strålning, jag har fått "People Magazine" för oss!

Det fanns dagar jag var trötta ben, eller ledsen, eller ensamma, eller alla tre, men tänkte att jag ska kunna hålla upp och livet ska fortsätta som vanligt. Sanningen är, livet var inte som vanligt, och jag är människa, och människor behöver människor.

Och det är inte ett tecken på svaghet att be om hjälp, eller att acceptera det.

7. Bara Säga Nej Till Människor Som Vill Berätta Cancer Berättelser. Jag vet inte vad det är: kanske människor känner sig som om de hänför sig till eller bindning med dig när de berättar historier om människor att de vet med cancer. Jag tror att de verkligen menar väl, men jag måste säga att, om du ber att få höra dessa historier, det är inte alltid bra. För mig, även positiva berättelser var svårt att höra — jag menar, hur gör du för att leva upp till en framgångssaga när det inte alltid under din kontroll? Vad jag verkligen behövde för dem att lyssna till min berättelse, utan att döma.

8. Säg Bara Ja Till Ett Mantra. Jag trodde mantran och djup andning tekniker var alla New Age och långben tills jag insåg att jag tillbringade en stor del av min vakna stunder att hålla andan. Bokstavligen hålla andan. Så jag kom upp med ett par av mantran och bilder som jag använde för att hjälpa mig att ta mig genom min resa. Min favorit visualisering var choklad, och senare blev det en aktualisering—jag åt lite när jag kom hem. Vad kan jag säga? Jag är ytlig på det sättet.

Sanningen är, jag har aldrig hört någon på sin sjuksäng säga att de var sugen på brysselkål, och lika mycket som jag gillar dem, visualisera man inte kommer att ta mig till min egen lycklig plats, oavsett hur mycket krämig dressing jag stapla på.

Så det var inte slutet av världen trots allt bara i slutet av den värld som jag visste det. Jag är fortfarande här, äta choklad, tillämpa många av de lärdomar jag lärt mig att mitt dagliga liv, och titta på mina pojkar att bli män.

ADVERT

Lägg till din kommentar