I Försvar Av Att Vara En Stel Förälder

Jag är en stel förälder. Detta kommer som en överraskning för mig, eftersom jag har alltid varit en ganska chill och flexibel person. Jag är en enkel resenär, någon som kan rulla med slag. Jag är inte kräsen. Åtminstone var jag dessa saker, i min pre-kid liv.

Nu, som mamma, jag är helt opraktiska. Mitt första barn var på ett schema från 2 veckor gammal, på grund av att någon gav oss en bok som rekommenderas det, och i dessa desperata, sömn-berövas första dagarna, skulle jag ha låst in någon ideologi som lovade en lösning. Om du hade berättat för mig att invadera Polen, jag skulle ha sagt "okej, om jag kan somna efter det."

För att vara ärlig, vi kunde inte ens hålla sig till exakt schema—det var mer som en ram som vi regelbundet avvikit från: Han vaknade vid 6:15 på morgonen i stället för 7! Det betyder att i morgon nap kommer att vara vid 8:15 i stället för 9, men låt oss driva den till 8:25 och sedan återta resten av dessa minuter, i steg hela dagen så vi kan fortfarande hålla sig till 7 p.m. läggdags! I efterhand, var det slags hysterisk, rolig, och lite galen-att—vi kunde inte hålla honom vaken när han ville sova, och vice versa. Men vi har ändå försökt, varje dag. Schemat var vår huvudsakliga samtalsämne. Som min syster i lag, en barnläkare, sade: "dessa planer i princip ge föräldrarna något att göra medan deras barn är naturligt att utvecklas till en normal sleeper." Men eftersom min son var en utmärkt sleeper från början (kanske på grund av boken, kanske inte—han hade en lugn och lättsam temperament, även från linda) vi gav all kredit till Schemat.

Eftersom vi trodde att det fungerade, vi fastnade på hela idén med företaget tupplur gånger och bedtimes, och när jag lärt mig att vara mindre hängas upp på 10 minuter hit eller dit, jag var fortfarande väldigt stel om min son, och då min andra son, att faktiskt ta sig en tupplur i sin spjälsäng, på ungefär rätt tid. Jag skulle inte schemalägga något mitt på dagen, eller jag ordnade barnvakt för honom om det var något som var oundvikligt. Och han gick till sängs på 7 p.m., ge eller ta en halv-timme, samma affär. I sin krubba, här hemma. Inga undantag.

Vi är också ganska stel om att resa. Vi har två barn som ofelbart spy i bilen. För varje resa vi vill göra, vi måste väga de potentiella roligt mot elände av två sjuka barn och en timme eller två i bil sittplats och städa upp. Vi måste väga bekostnad av ett hotell, plus det faktum att ingen av oss någonsin sover gott på ett hotell. (Vår yngsta son är en middle-of-the-night screamer—han avger en enda, desperata vrål som väcker oss alla upp i en kall svett. Sedan går han tillbaka för att sova och resten av oss ligger vaken, bultande hjärtan, för nästa timme.) Vi nästan alltid väljer att resa är inte värt det.

Och vi tar en massa flak för det från familjemedlemmar och vänner. Vi får inbjudningar till fester som börjar vid 6 pm som vi minska, eftersom det är det middag/bad/säng rutin. Vi gång vår resa runt sömn schema, även om det innebär saknas en del saker eller kommer för sent. Vi tar mycket få resor, trots att de har familj som skulle älska att se oss mer ofta. När vi reser, vi tenderar att gå någonstans och stanna där så länge som pengar och semesterdagar tillåter—i princip ställa upp en andra bostad så att vi kan kopiera våra rutiner utan avbrott.

Detta är till stor del eftersom jag vet att en resa till Paris, som jag ska vara att städa upp spyor i en taxi, spendera en vecka att göra med en jet-släpat 5-åriga och 2-åriga, och den som står framför Eiffeltornet medla i en konflikt över den rättmätige ägaren till ett gem...ja, det är bara inte värt det.

Detta gör bum mig lite. Att skriva det här, jag inser att jag låter inte bara stel, men helt obetydliga och tråkig. Jag brukade älska att resa—åkte jag till Europa för helgen, om jag kunde få en sista-minuten-erbjudande. Jag tog oklok road trips i bräckliga bilar. Jag älskade att leva på det sättet.

Men livet är val, och för tillfället väljer jag utvilad barn och ett förutsägbart schema. Spontanitet och äventyr är egentligen inte i korten för oss just nu. Min kära vän, som har barn lite äldre, säger mig att den frihet och flexibilitet är inte långt borta. "Du kan resa när de är förbi nap-barnvagn-blöja-sippy-cup stadium," sade hon. "Du kan göra saker i sista minuten utan att känna som om du är att förvandla en 18-wheeler runt på en smal väg."

Så jag sätter mitt hopp till det ögonblicket, när jag kan sluta vara så stela och börjar bli mig själv igen. Paris med en 5-åring och en 8-åring? Visst, om jag kan få en sista-minuten-erbjudande.

ADVERT

Lägg till din kommentar