Vad Det är Att Ha en Invalidiserande Ångest

Från hörnet av mitt sovrum, jag sjunka ner i en stor fåtölj med utsikt över bakgården, ställa ner min kaffekopp och ta en stund för att bara insupa solljus som strålar ut genom ett närliggande fönster. Detta " mig tid "saken är nytt för mig, men jag har starkt engagerat sig för att ta 30-60 minuter per dag bara för mig själv, helt enkelt för att finns och komma ut ur mitt eget huvud.

Oavsett hur många tidsfrister jag har att tillgodose eller som är sjuk den dagen, jag har bestämt mig för att ta en "inga ursäkter" strategi för att hålla dessa dagliga möten med mig själv. Ibland kan jag meditera, andra gånger har jag bara läsa en bok.

Att reflektera tillbaka på mina ord, du kan vara benägen att säga att jag är i samklang med egenvård och jag skakar balans av moderskap. Jag har ofta projekt som detta budskap till omvärlden, men om vi skall vara ärliga – ibland känns det som om min värld är helt sönder runt omkring mig och att jag har blivit avslöjad. Tack vare min ångest, att jag ibland undrar om det är en punkt att återvända.

Jag var alltid en oroliga barn som växte i en orolig vuxen. Som jag har lärt mig av min personliga utveckling books, ångest kan definieras som den djupt behov av att styra din omgivning, minskande av din dag, och din framtid. Det är inte konstigt enkla saker som att ett sjukt barn eller en bruten luftkonditioneringen kan skicka mig till en komplett tillstånd av panik. Det är inte logistiken på den fråga som jag är rädd för, till exempel en läkare resa eller betala en reparatör – det är i själva verket djupt förlusten av kontroll som jag känner när det är en situation i min omgivning som är till synes ur mina händer.

Den ironiska del av detta, naturligtvis, är att jag är en mamma till tre barn . Vi vet alla hur oförutsägbar barn kan vara, men att bristen på kontroll över små saker kan vara en del av anledningen till min ångest har tillsatts sedan jag blev mamma. Jag brukade skämmas över min ångest när jag gick igenom de motioner som moderskapet bakom en mask av balans och lugn. Jag visste inte ens tala om min egen man bara hur illa det hade blivit fram till i vintras, när det nådde till en okontrollerbar nivå.

Ordet "ångest" får kastas runt löst i vår kultur, men om du vet vad det innebär att lida av verkliga kliniska ångest, du vet precis hur handikappande det verkligen är. Det är så mycket mer än att vara nervös eller orolig – det är en kontinuerlig budskap fruktar att loopa igenom din hjärna, och oförmågan att klättra ur sängen och möta dagen, eftersom din rädsla är så stor att det ibland att du känner att de kan svälja du helt.

Den gångna vintern, vi gick igenom en riktigt grov patch med vår 4-åriga son. Han var planerad för operation och hade några beteendemässiga frågor som vi ännu inte hade kommit upp med en plan för att hantera. Det var då, tyngd av intensiv stress och multi-tasking, som påträngande tankar smugit sig in. Känslor av skam, tvivel och värdelöshet blev nästan kvävande.

Du är inte tillräckligt.

Detta budskap som jag sa till mig själv sipprade till varje hörn av mitt liv, och jag började tvivla på min värt som en förälder, en make, en vän och en professionell. Det kom till en punkt där jag inte vet vem du ska vända dig till för att få hjälp. Jag öppnade varsamt upp till ett par av mina nära vänner som jag kände mig trygg med, och samtidigt möten med min familj läkare och en psykisk hälso-och sjukvårdspersonal. Jag började läsa personlig utveckling-böcker för att räkna ut roten av min ångest och om det var något jag skulle kunna göra på min slut för att stoppa det.

Från en utomståendes perspektiv, ingen visste hur illa jag blev lidande. De såg bara bitar av min framgång i min verksamhet, den söta bilder på mina barn, eller Instagram inlägg av dricka hade jag med mina väninnor förra veckan. Det var ingen kunskap av djup smärta och tvivel på sig själv, påträngande tankar och känslan av att vilja krypa ur mitt eget skinn bara så att det skulle sluta.

Idag, den väg som är till för att hålla min ångest under kontroll är fortfarande en lärande process. Jag arbetar hårt för att hitta rätt kombination av psykiska och fysiska förändringar som har hjälpt mig att hålla mörkret på avstånd, men om vi skall vara ärliga? Ibland är det verkligen svårt. För dem av er som är lidande: för det första, jag är så ledsen att du måste gå denna väg. Här är något jag vill att du ska veta, men – du förtjänar hjälp.

När vi rider i ett flygplan, vi påminns att säkra våra egna masker syre innan de går till de av våra barn. Detta är helt enkelt därför att om vi är oförmögna att fungera, oss, vi kommer inte att kunna hjälpa dem runt omkring oss. Psykisk hälsa är inget undantag till detta. Om du hade ett brutet ben, skulle du se en läkare, få en gjuten, och läka. Om du skär på din arm, du skulle tvätta såret, gäller smittsamma, och sätta på ett plåster. Din psykiska hälsa är inte i efterhand – din hjärna är den drivande kraften i din kropp, så ta på dig dina syre mask, mama.

Jag önskar att alla i världen hade tillgång till högkvalitativa tjänster för psykisk hälsa.

Jag önskar också att psykisk sjukdom inte har ett sådant stigma som omger det.

Jag önskar att jag kunde bokstavligen håller handen för varje person i världen som lider och berätta för dem att jag finns här för dem och att jag förstår deras smärta. Jag hoppas att genom att dela min egen historia, kan jag ge någon annan mod att söka hjälp eftersom de kommer att veta att de inte är ensamma.

Vi är alla värda. Och vi är alla tillräckligt.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar