Min Make Hade inte Bond Med Vår Nyfödda (Men Allt blev Okej)

Jag vet inte vad jag förväntade mig, men det var inte likgiltighet.

Han höll vår bebis, givetvis. Poserade för bilder, ansikte-mot-ansikte-med vår squishy nyfödda, leende. Ändras en obligatorisk blöja här och där, och ruggade med bebis på bröstet, som de flesta pappor gör. Men jag kunde inte skaka av gnagande känsla av att min man var inte som i kärlek med våra barn som jag var, och det planterade ett frö av rädsla för att han skulle inte vara den typ av pappa jag hade hoppats att han skulle vara.

Kanske var jag paranoid, efter att ha vuxit upp i stort sett utan en far mig själv. För mina barn, jag ville ha en hands-on pappa, den typ som skulle lära dem hur man ska rida en cykel och ta dem fiske medan dosering godbitar av faderlig visdom. Min egen far, innan han bestämde sig för att han var trött på roll och split, var ganska mycket bara en fixtur — en platshållare i den traditionella "Pappa" slot, försörjare, killen som bytte glödlampor och unclogged toaletten. Aldrig typ att jag skulle anförtro sig åt eller ens umgås med. Kramar eller några yttre demonstrationer av föräldrarnas kärlek, verkligen — det var inte hans sak.

Men min barn, som jag har lovat, skulle ha en real pappa. Den typ som skulle visa dem varje dag hur viktigt de var till honom. Den typ som var närvarande och delaktiga och aktiva. Som pappor på TV. Precis den typ jag alltid önskat att jag hade. Och när jag bestämde att jag skulle begå mitt liv för att mannen som skulle bli min man, det var delvis för att jag såg på honom potential att bli den fantastiska slags far jag ville ha till mina framtida barn.

Men här var vi med vår nyfödda son, den som jag hade älskat direkt, från det ögonblick jag såg hans svullna lilla ansikte. Jag var slagen. Jag kunde ha stirrade på honom i timmar, och jag gjorde ibland, absorberande varje detalj hans långa ögonfransar och hans miniatyr naglar. Min man var inte alls lika förälskad med honom. Han var stödjande, hjälpa till med vad jag bad honom att hjälpa till med, men jag fick en tydlig känsla av att det skulle komma mer från en plats av plikt snarare än en önskan att ta hand om sina barn.

De veckor som kryssas av. Månader gick förbi. Jag var besviken. Kanske är det just hur män var? Kanske hade jag allt fel, denna idé om hur faderskapet var tänkt att se ut. Eller kanske hade jag bara oavsiktligt fortsatte ett mönster genom att välja en man som min far, reserverad och ointresserad. Jag var rädd och stressad.

Men efter ett tag — jag skulle säga att runt sex månaders mark — något skiftat, och det var som att min mans relation med vår son bara typ av tog fart. Han upptäckte den mest bombsäkert sätt att få honom att skratta och glad i det faktum att barnets skratta var en liten version av sin egen. Från den punkt på, de var som två ärtor i en pod, att min djupa lättnad, och jag förstod att något: Min partner, faderskap-vis, var bara lite av en late bloomer. Han hade bara börjat för att bond med vår son när barnet var gammal nog att visa något konkret i utbyte, ett leende, ett skratt, att nå ut med sina knubbiga händer.

Det är mycket vettigare för mig i efterhand. Det kan vara lättare för mammor att vara investerade i barnet från början. Vi har fått nio månader av fysiskt upplever sin tillväxt, och det intensiva arbete som utförs av arbetskraft och leverans, och med hjälp av moderns hormoner som flödar genom våra kroppar för att kick off limning processen. Pappor bara får titta på allt hända någon annan och visa upp när det är dags, och förväntas bli automatiskt ägnas helt enkelt för att, tja, de är pappor. Och några pappor är direkt i kärlek med sina nyfödda. För vissa, men, det tar bara mer tid och möjligheten att få ut något av den nya relationen. Men eftersom de inte kan verkligen säga, "Hej, jag är inte allt det här barnet," (jag menar, kan du tänka dig reaktionen?!) de måste gå igenom hela proceduren, tills den dagen kommer när de är genuint kunna njuta av sina barn.

Vi har gått igenom fyra nyfödda tillsammans nu, och jag kan berätta för er att min man var lika avlägsen sätt med var och en av dem. Han höll dem, kysste dem, hjälpte till med deras skötsel och utfodring, men för det mesta bara gick igenom de motioner. Det är, tills de fick lite äldre, lite mer interaktiva, lite mer robust. Då är det alltid förändrats. Deras förhållande tycktes sväva efter denna tidpunkt.

Jag frågade honom häromdagen varför det tog alltid honom så lång tid att värma upp för att våra barn.

"Eftersom du inte kan brottas med en nyfödd," skämtade han.

Vissa killar, tror jag, är som larver i en kokong. Du undrar om de någonsin kommer att helt komma in i världen av faderskap. Men när de gör det — när metamorfos från "givare" till "Pappa" är klar — det är en fascinerande, vacker förvandling. De förvandlas till den typ av pappa som kommer att titta på sina barn sova och förundras över hur högt och länge-limbed de är få. Den typ som kommer att krama och ge råd och kombitrafik rider, och ja, brottas. Den mest högljudda cheerer på åskådarplats.

Det är min man nu.

Den sista band, kanske det, men de första att komma igenom för sina barn — oavsett vad.

ADVERT

Lägg till din kommentar