Att Vara Kreativ, Vad Är det Bästa Vanor att Följa?

© Doug Wheller/flickr

När jag berättar för folk att jag har jobbat på Bättre Än Innan , min bok om vana förändring, en av de frågor som folk oftast frågar mig är: "Vad vanor som är bäst för kreativitet?" De vill veta vad vanor hjälpa människor att tänka kreativt — och faktiskt också producerar.

Ofta kan människor göra mål för att anta en viss vana genom att peka på en känd figur som praktiserade som vana med stor framgång. Till exempel...

Kanske vi ska leva ett livet i lugn förutsägbarhet , som Charles Darwin.

Eller kanske vi borde skäm bort dig i supig festande liksom Toulouse-Lautrec.

Vi kanske ska vakna tidigt , som Haruki Murakami.

Eller kanske vi borde arbeta sent in på natten som Tom Stoppard.

Kanske är det okej att dra ut på tiden i det oändliga, som William James.

Eller kanske är det bättre att arbeta ordinarie öppettider , som Anthony Trollope.

Ska vi arbeta i tystnad , som Gustav Mahler?

Eller mitt i en rörelse i aktivitet , som Jane Austen?

Kanske är det bra att att dricka en massa alkohol liksom Friedrich Schiller.

Eller en mycket kaffe liksom Kierkegaard.

Är det bättre att producera arbete för många timmar per dag , som H. L. Mencken?

Eller kanske för att bara trettio minuter om dagen , som Gertrude Stein.

Det sorgliga faktum är att det finns ingen magisk formel, utan en-storlek-passar-alla-lösning—inte för oss själva, och inte för människor runt omkring oss.

Vi kommer inte att göra oss mer kreativa och produktiva genom att kopiera andra människors vanor, även vanor genier; vi måste veta vår egen natur, och vilka vanor tjäna oss bäst.

I sin fascinerande bok Dagliga Ritualer: Hur Konstnärer Arbetar från vilka dessa exempel är hämtade, Mason Currey grundligt undersöker arbete vanor 161 författare, kompositörer, konstnärer, vetenskapsmän och filosofer.

Dessa exempel göra en sak fullkomligt klar kreativa vanor: när briljanta människor varierar oerhört i den specifika vanor som de följer, de vet alla mycket väl vad vanor för dem, och de går till enorma längder för att upprätthålla de vanor.

Jag brukade berätta för alla som arbetar långsamt och stadigt var det bästa sättet att producera kreativa arbete. Eftersom det är vad som fungerar för mig .

Och jag som används för att uppmuntra alla att gå upp tidigt, för att arbeta i morgon. Eftersom det är vad som fungerar för mig .

Och jag brukade säga att det var bättre att jobba i en någorlunda lugn, lugn, ordnad miljö. Eftersom det är vad som fungerar för mig .

Men när jag arbetade på Bättre Än Innan , det blev alltmer klart för mig att mittemot vanor som fungerar bättre för vissa människor.

Jag är en Marathoner, men vissa människor är Sprinters.

Jag är en Lark, men vissa människor är Ugglor.

Jag är en Enkelhet-Älskare, men andra människor är Överflöd-Älskare .

Vi måste tänka på oss själva. Det är bra att fråga, "När har jag fungerat bra tidigare? Vad gjorde mina vanor ser ut då – och hur kan jag replikera dem?" Du kanske arbeta mer kreativt med ett lag – eller av dig själv. Kanske behöver du tidsfrister – eller kanske du känner strypt av tidsfrister. Kanske du gillar att arbeta med flera projekt på en gång — eller om du föredrar att fokusera på ett projekt åt gången.

Med vanor, som med lycka, hemligheten är att räkna ut själva . När vi formar våra vanor för att passa vår egen natur, våra egna intressen och våra egna värderingar, som vi har satt upp för att nå framgång.

ADVERT

Lägg till din kommentar