Hur Kan Man Vara Omtänksam Mot De Som Kämpar Med Barnlöshet

Samhället vill få oss att tro att vad som definierar en kvinna är hennes förmåga att frambringa liv. Efter alla, att bli mamma är den högsta status som en kvinna kan uppnå. Det är vad vi är biologiskt gjorda för att göra rätt? Framtiden för den mänskliga rasen som beror på oss.

Men för de av oss som lider av infertilitet (1,5 miljoner gifta kvinnor i Usa enligt Centers for Disease Control), förmågan att nå status av biologiska moderskapet är omöjligt, eller åtminstone mycket svårt. Trots den tillgängliga behandlingar, piller och rutiner, det är en ganska god chans att vi kan aldrig se vårt namn i modern laptop på ett personbevis. Medan det finns säkert andra vägar att moderskap, faktum är att samma sak: Vi kan inte göra vad våra kroppar är tänkt att göra naturligt. Vi kan inte uppfatta.

Jag personligen tror inte att om du har känt den förkrossande tyngden av din egen reproduktiva misslyckanden som du någonsin kommer att förstå hur det verkligen förödande som är infertila. Jag hoppas att du aldrig gör det. Men med så många par som lider av denna åkomma, det är helt troligt att du känner någon som går igenom just detta.

Så för dem, och mig själv, jag ber dig att aldrig göra följande:

Vänligen fråga inte vem som helst, om du vet att de är infertila eller inte, om deras reproduktiva planer.

Det är bara äckligt. Du är väsentligt att säga, "Hej, har stora planer för ditt reproduktiva system detta år?" Det är ingen av ditt företag. Samtidigt som man ber någon om de har barn är oskyldigt nog, om personen säger nej, bara låta det gå. Om de vill att du ska veta att de försöker eller att de planerar att inom ett par år, de kommer att berätta för dig.

Du inte antar att eftersom du inte bli gravid med en gång och var tvungen att prova för sex hela månader du förstår även ett dugg av vad jag upplever.

Jag har kämpat med infertilitet för mer än 10 år. Medan du har haft dina förhoppningar grusas av ett fåtal negativa graviditetstest, jag har haft hundratals. När du har gjort det se till att ta dina vitaminer och studerade alla de bästa positionerna för befruktningen, jag har haft otaliga nålar tryckte in i min hud, tagit oändliga läkemedel och hormoner, hade invasiv förfarande efter invasiv förfarande gjort, och kan dra detaljerade återgivningar av vad min Mri och ultraljud se ut. Och i slutet, du blev gravid—jag ville inte.

Du behöver inte vara kränkt när jag inte går i din baby shower eller coo över ditt lilla barn.

Jag försöker inte förminska din glädje. Tvärtom, faktiskt. Om du visste hur alla andra på din baby shower kommer att långsamt förgöra mig på insidan och att varje gång jag ser på din baby allt jag kan se är varje hopp och dröm jag någonsin haft för moderskapet gå upp i lågor, jag kan tänka mig att det inte skulle vara roligt för dig heller. Det som kanske gör mig självisk, att inte bara suga upp det för din skull. Men tro mig, om jag kunde låsa denna smärta borta och finnas där för dig, jag skulle i ett hjärtslag.

Du behöver inte ge mig råd om jag inte ber om det.

Jag har en tumör på min hypofysen, och mina äggstockar inte fungerar som de är tänkt. Ingen mängd av att stå på huvudet eller se till att jag är avslappnad kommer att trolla göra mig gravid. Om du inte ger mig råd, jag kommer grin och bära den. Men tro mig när jag säger, jag har hört det förut. Jag har provat det tusen gånger. Och jag vill så gärna tro att det fungerade för din kusins bästa kompis systers student på högskolan kommer att fungera för mig också—men det kommer inte.

Du inte antar att jag kommer att komma över det i tid.

Det är inte en hamster som gick bort—det är tänkt att vara min biologiska rätt att få en liten bit av mig till världen. Jag var sex år i den här resan när jag förlorade mitt sinne och hade en härdsmälta i ett hantverk butik eftersom jag såg baby-tema scrapbooking stickers. Såren i dag är rå och smärtsamma som de var den dagen jag fick veta att min bild av att vara en mamma som inte existerade. Under åren har jag blivit bättre på att dölja det, men de är fortfarande är det .

Snälla döm mig inte för att inte vilja anta.

Om du har haft ett biologiskt barn i stället för att anta, att du vet exakt hur det känns att vilja ha egna barn—att du gjorde det. Antagandet är inte helt lätt eller billigt.

Snälla, gnäll inte på mig om din graviditet.

Jag förstår att svullna vrister och med att kissa varannan timme är irriterande. Jag får som vinner massor i vikt är frustrerande. Men snälla inse att jag skulle ta din plats i ett hjärtslag. Jag skulle acceptera varje hemsk liten sak till bara veta vad som är en mamma känns det som. Men på samma gång...

Vänligen inte utesluta mig eller prata ner mig.

Jag kanske inte vet vad det är som att föda barn, men jag har torkas ett par fimpar i min tid och kan skratta åt roliga kid historia. Om det är för mycket för mig, jag kommer att på ett artigt sätt ursäkta mig själv eller byta ämne. Och jag kommer inte ens vara arg. Plus, jag vet mammor som skulle döda för att bara ha en 10-minuters samtal med någon som inte kretsar kring blöja utslag eller konsekvens av bajs. Jag kan vara helt som person.

Du inte antar att alla andra barn kommer att fylla detta tomrum i mitt hjärta.

Jag har en underbar systerson och en vacker systerdotter. Jag skulle ge mitt liv för min styvson, och jag är så tacksam för hans existens i mitt liv. Men de är inte tröst barn. Det fungerar inte som det.

Nu, jag är säker på att jag har målat infertila folk som tickande bomber av känslor här, men jag lovar att vi är inte—åtminstone inte hela tiden. Om du försöker att stödja någon som är närvarande kämpar, mitt största råd är bara att fråga vad han eller hon behöver . Kom ihåg att det är en sorgeprocessen. Beroende på var de är i den processen, de kanske behöver du lyssnar när de gråta ut eller kanske för att ge dem en gigantisk tallrik med nachos och ett stort glas vin och aldrig någonsin prata om barn. Ganska enkelt.

ADVERT

Lägg till din kommentar