Jag Kämpar för Att få kontakt Med Min Tonåring, Men Detta Är Vad jag Försöker Att komma Ihåg

Min 13-åriga dotter bokstavligen cringes när jag rör henne. Alla försök på att visa tillgivenhet till min en gång så gosig och tillgiven dotter är nu mötas med motstånd. Du vet, den jag är-en-teen-och-jag-sätt-för-gammal-för-denna attityd som förbrukar våra barn någon gång mellan 11 och 16.

När jag faller offer för denna melankoliska temperament, jag är snabbt drivs in i en mental frenesi, att försöka bestämma vad jag gjorde för fel för att förtjäna detta. Är hon fortfarande upprörd över att jag sade Piper kunde inte sova över i helgen? Är det straffet för skilsmässa, som blev klar för sex år sedan? Glömde jag att säga "jag älskar dig" i morse eller gjorde, jag säger det för högt när hon gick till skolan?

Som en själv-upptagna kontroll freak, jag tar självklart nästa steg att få min önskade resultatet av att fånga en liten hint av de yngre, mjukare version av min dotter: jag försöker för hårt. Jag ställer för många frågor och spänningen växer.

"Vem satt du med på lunch idag?" Jag vet inte riktigt vad jag ska säga för att få konversationen igång.

"Jag vet inte, Mamma", svarar hon.

"Ja, det gjorde du sitter med Megan?"

"Mamma! Varför bryr du dig?" Hennes upprördhet växer.

Hon är på mig. Jag försöker för hårt. Hala in det, och Mamma, rulle på. Ny strategi: mutor.

"Behöver du något nytt att ha på sig till dans i helgen?" Mutor fungerar alltid.

"Nej, jag har något."

För helvete.

"Vem vill gå och hämta glass?" Jag frågar, funderar om jag väcka hennes två yngre syskon med löften, hot fudge glassar, hon kan lätta upp också. Hon håller med om. Glass är det.

Jag stänga av musiken upp och tänka på hur lycklig hon är för att ha en mamma som lyssnar på Selena, Taylor, och även DJ Khaled. Vet hon vad andra mammor att lyssna på? Att hon inte har en aning om hur cool jag är. Jag sjunger högt, dansa när jag kör, och tänka på vad en cool mamma jag är. Jag kan vara 40 i ålder, men jag är bara 27 i anden.

"OMG Mamma, som kille är att se dig dansa. Stoooop", säger hon på de första röda ljus.

Hej, jag försöker här! Inte hon inser att allt jag har gjort sedan jag plockade upp henne på skolan var ett försök att känna sig som sin mamma igen? Den mamma som hon skulle krypa i säng med varje natt vid fyra års ålder? Mamma brukade hon dansa i vardagsrummet? Mamma brukade hon be om hjälp med läxor? Vad har hänt och hur kan jag förhindra detta? Jag vill ha min dotter tillbaka, nu!

Jag ser ofta symptom i tonåren som bevis på att jag gör något fel. Jag tror att jag kan styra min dotters handlingar och reaktioner. Genom försök och misstag, jag har lärt mig att ju mer jag försöker styra henne, ju längre bort jag pressa henne. Tonåringar är oförutsägbara. En minut, de är pratsam och glad och full av skratt, och nästa är de sulky, tillbaka, och slö. Över en natt, våra dyrbara och barn som är beroende omvandla till mini-vuxna, som kämpar för att bli oberoende tänkare som desperat vill förlita sig mindre och mindre på Mamma och Pappa.

Min dotter är en kommande av ålder. Detta är en viktig tid i hennes liv och även om jag kanske inte känner igen den 13-åriga vars shorts blir kortare och ben blir längre, jag inser att jag måste släppa taget och omfamna dessa omvälvande år. De är, trots allt, träning för vuxenlivet.

När en enkel konversation känns mer som att dra tänder, kom ihåg att detta är inte personligt. Det är mer troligt att din tonåring känner sig trygg med dig, och hon testa gränserna för självständighet och samtidigt hävda sin individualitet mer. Det handlar inte om ditt föräldraskap eller brist på sådan, det handlar inte om att kläderna du bär eller danssteg du åker ut i vardagsrummet. Det är helt enkelt ett symptom i tonåren. Detta är en bra sak. När det blir tufft, kom ihåg dessa grundsatser:

Detta är en tillfällig

Detta kommer inte att vara för evigt. Din tonåring kommer att mogna till en självständig vuxen. Det är oundvikligt. En dag, kommer du att se tillbaka och skratta åt moodier dagar och hur det gick ned. Så när det känns som att stormen är för stor för att slåss, vara starka, Mamma och Pappa, för att detta också ska passera.

Du är nog

Det är mycket skrämmande att bevittna ditt barn förvandlas till en tonåring och ung vuxen inför dina ögon. Det kan kännas som att hela relationen har förändrats. Det är okej att känna sig vilse ibland. Inte overthink det. Tvinga inte samtal. Lugn luft är okej. Avståndet är okej. Bara vara du. Disciplin och kärlek, med konsistens. Tala om för din fånigt skämt även om hon rullar med ögonen. Allt hon vill att du ska vara den person hon älskar: dig! Hon kan inte säga det eller visa det, men hon älskar dig villkorslöst för dig. Tror inte något mindre.

Hon vill bli älskad

Hon kan krypa när du kramar henne eller aldrig vara den första att säga "jag älskar dig" längre, men stannar inte på slutet. Att säga "jag älskar dig" lika mycket som du alltid att ha, mer om du är modig. Hitta nya och kreativa sätt att visa tillgivenhet om kramar inte göra det längre. Sätta post-it-lappar med ord av uppmuntran på hennes spegel. Sms: a henne vitsar eller gåtor från jobbet. Låt henne välja den meny till middag.

Hitta sätt att uttrycka din kärlek som inte kräver ett formellt godkännande från henne. Det är frestande att backa när ditt försök till kärlek möts med motstånd, men utmana dig själv att hitta nya metoder för att uttrycka din kärlek. Respektera sina gränser, men sluta aldrig att visa henne att du älskar henne precis som hon är, dåligt humör och alla.

Lägga rädslan åt sidan

Under min föräldraledighet ångest är rädsla — rädsla för att förlora den relation som jag vet det, rädsla för att förlora sin ovillkorliga kärlek, och rädsla för att misslyckas. Rädsla är en lögnare. Du kommer inte att förlora din tonåring eller hennes kärlek. När hon mognar och lär sig lärdomar för livet, din relation är noga med att gå igenom sin egen förändring, men lita på processen. Lita på att kärleken och banden du delar kommer att överleva vad som komma skall. Tror med övertygelse om att du är en bra förälder. Känner igen din underliggande rädsla och sätta dem åt sidan. Erbjuder din dotter utrymme och villkorslös kärlek hon behöver för att bli hennes vuxna jag.

Din tonåring är på en resa mot självständighet. Du är hennes coach, mentor, och som nummer ett fan. Älskar henne med allt du har och litar på dina föräldrars instinkter. Den bumpiest resor erbjuder det bästa lektioner, så spänn fast säkerhetsbältet och njut av åkturen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar