Bekännelser av en Tänder Kvarnen

Du får oförklarlig huvudvärk som du misstänker kan vara migrän? Är din hals så stel att du har alla, men slutade titta i en riktning av rädsla för att riva upp något? Har du ibland vakna upp med en konstig, akut smärta i örat?

När jag fick höra av tandläkaren att jag var i färd med att mala mina tänder till damm varje kväll, min första reaktion var envisa förnekande. Först av allt, jag hade ingen käken smärta eller tand smärta eller någon av de andra smärtor som man kan definitivt ha om man slipning (eller "bruxing," om du föredrar den formella termen). Jag hade också anledning att vara misstänksam mot den här tandläkaren liberala diagnoser, som att jag aldrig haft en hålighet innan jag började se henne (en punkt av yrande stolthet), men nu är varje rengöring förde med sig nyheter om en nyupptäckt skrymslen eller vrår att hon skulle ta mig $80 att fylla.

Men då frågade hon mig om huvudvärk—jag hade varit övertygad om att det dova dunkande jag hade i mitt tempel för sex månader var något mer uppenbara, som en hjärntumör—och visade mig bilder på mina tänder, marken slät och ridgeless, mer som sötvattenspärlor än molarer. I korta för att jag var utrustad för en natt vakt, en massiv bit av akryl som snäpper fast på min topp tänder varje natt och har alla sex appeal av huvudbonader.

© purecaffeine/flickr

När du är förståeligt att meddela till alla du känner att du har precis upptäckt att du är en tänder kvarnen, du avslöja ett överraskande antal kolleger bruxers i din mitt—bruxism är incidensen uppskattas till 20-30 procent. Detta antal är förmodligen mycket lägre än den verkliga siffran, eftersom det finns sannolikt ett stort antal människor som inte tror att de gör något helt omedvetet, medan de sover, som kommer att lämna dem klistring sin mat vid 50 års ålder, och förkastar därför den diagnos. Men de gör så på egen risk: den kraft gnisslar tänder kan vara upp till sex gånger större än din normala, run-of-the-mill bita omkring 250 pund per kvadrattum. Det är en hel del kraft när man tänker på hur liten en tand.

Eftersom jag har kommit ren om att vara en kvarn, jag har träffat en kvinna som knäckt alla hennes bakre tänderna från bruxing en sex-årig, vars slipning är så högt att hans mamma kan höra det genom väggar; en medarbetare som gnashes genom tre nattvakter ett år, och otaliga andra, med ljusa plast fall på sitt sängbord där deras nattvakter sitta, den vuxna motsvarar den försummade hållare. Den vanligaste anledningen för tandgnissling är stress, men de flesta bruxers jag vet att avvisa detta, insisterar de har ingen mer stress än den genomsnittliga personen och dessutom har de inte stressad hela tiden, men fortfarande är de maler varje natt.

Det är inte upp av tandgnissling. Det är en särskilt upprörande lidande, eftersom kvarnen har ingen aning om hon gör det och inget sätt att kontrollera det eller få det att sluta. Det är en liten, hemlig rörelse som pågår inuti munnen på natten, en till synes obetydlig vana som förorsakar fantastiskt förödelse på hela kroppen—jag har haft smärtor så långt bort som i min höft från slipning mina tänder. Den enda lilla tröst som jag tar är att veta att så många andra människor är bruxers. Jag föreställer oss alla plikttroget svälja vår Valerian Root (en påstådd palliativ), knäppa i våra nattvakter som boxare innan den stora kampen, slår sig ner i våra sängar och bita ner i samklang, en tyst armé av grinigt sliprar, sammanbitna käkar tight med tid.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar