Ett Utdrag från en "Kompromiss Kakan": Att sluta Fred Med en Orolig Mamma

När jag upptäckte index-kort för Kompromisser Tårta, brun med ålder och handskrivna, min första tanke var om min mamma någonsin bakat det. Och om så, har hon någonsin äta en bit? Den kvinna som jag visste var en kompromisslös karaktär. Den här kakan var inte en del av hennes begränsade tårta-baka repertoar när jag kom barn nummer fyra. Under åren efter mina föräldrars skilsmässa, hon gav upp de flesta insatserna för att bli tillsammans med någon, att överge de relationer hon hade en gång haft med grannar, vänner barndom, hennes familj, och även hennes barn.

Eller kanske de övergav henne, dessa gamla vänner och ytligt bekanta, också fasta på att döma denna psykiskt sjuka och frånskild kvinna, som om psykisk sjukdom eller skilsmässa, som cancer, var något som helt enkelt inte har diskuterat eller kommit för nära, så att det skulle visa sig vara smittförande.

Och jag misstänker att min mammas ilska och sorg över hur saker och ting blev inte uppmuntra andra till att tänka på henne i en snällare ljus, något som kan ha hjälpt henne att vara mindre arg och ledsen när man finna sig att en frånskild mor till fyra och märkt en psykisk patient. Den enda "formella" diagnos jag visste om var "utbränd schizofren" hörde av min syster, från en okänd medlem av det medicinska fältet. Ingen berättade för någon av oss direkt vad som var fel, allt vi visste var att hon en dag var helt enkelt kallad galen, och ingenting kan göras åt det.

Mina vänner i skolan tyckte hon var bara deprimerad. När jag nått högstadiet, hon var en snäll och cool mamma, någon som vill ta i den herrelösa barn som söker skydd från hårdare, mindre välvilliga föräldrar. Hon var inte en av de vuxna som tillhandahålls alkohol för barnen i deras hem eftersom hon trodde att det var ett säkrare sätt att ta itu med teenage dricka, men när vi rökte knark eller gjorde hallucinogener, det är som om vi blev inställda till hennes kanal. Hon har alltid uppmuntrat min konst insatser, inte ens ifrågasätta mitt behov av att rita direkt på tv-skärmen med kritor och tuschpennor under enstaka all-night-syra-resa teenage slumber party.

Jag var för ung för att veta vem som dumpade vem först, min mamma eller världen. Men så småningom, socialt flockdjur unga bruden blev en ibland flyktiga och likgiltig kvinna, och kompromisslös i de flesta saker, bland annat hennes kakor.

Vissa tror kompromiss är den typ av liv och en organiserande princip i civilisationen, medan andra vägrar att använda ordet, för att inte tala delta i en.

Oftast hon bakade Devil ' s Food cake med choklad buttercream frosting. Det lurade på skänken och styva med ålder. Mina tonåriga syster diet på hamburgare och vatten kvar inget utrymme för vad kakan kan göra för att hennes figur. Min bror inte lita på ingredienser våra galna mamma som används i henne från scratch skapelser, äter bara lagra-köpt bakverk. Jag spenderade mest tid hemma med henne, försöker förstå hennes olycka och frestad, alltid med tårta på skänken. Jag gjorde mitt bästa för att inte äta det eftersom mina syskon försäkrade mig om att jag var fet, deras smeknamn för mig är Knubbig, Chubbo, Slipar-o, och Åska Lår. Fotografiska bevis från den perioden, speciellt för mig som ställs i nätstrumpor och en snål dansen kostym, visa att jag inte var mer än tio eller femton pund över idealvikt, knappast motiverar sådana trakasserier. Jämfört med de andra chubbos i min dans klass, jag blev positivt svelte.

När jag hittade receptet kort för Kompromisser Tårta som jag tänkte på hur godartad ordet var i mitten av det tjugonde århundradet Amerika och hur sjukt ett ord är det i dagens polariserade värld. Det finns de som anser att kompromissen är den typ av liv och en organiserande princip i civilisationen, medan andra vägrar att använda ordet, för att inte tala delta i en.

Vår ordförande har varit obeveklig i sina ansträngningar att få kompromissa med sina politiska motståndare. Jag skickade honom ett recept för Kompromiss Kakan i en skrivelse att sympatisera med hans svåra situation. Jag föreslog att han skulle tjäna på det kommande Super Utskottet för att Minska Underskottet mötet, som arrangeras i ett försök att läka landets ökande partisan avgrunden, den ena sidan upprätthålla en policy mot användning av "K" - ordet. "Du kan inte ens vänta tills de har haft en bit eller två innan man berättar för dem vad det heter," föreslog jag. "Sedan se om någon drosslar!" Jag har inte fått ett svar och kommittén har misslyckats med att uppfylla sina mål.

Jag vilar mitt fall.

Enligt namn prydligt tryckt i övre högra hörnet av kortet, Eleanore Levey är dess författare. Jag vet inte om hon var från den sociala kretsen av min mors hemstad, Burlingame, eller en av de Tulelake damer som avgudade henne under de år hon undervisade i ett skolhus, eller om hon var en före detta granne i vår hemstad Castro Valley. Men om hon var typiska för sin tid, jag misstänker att hon inte har något annat än de bästa avsikter när hon skrev ordet kompromiss framför ordet tårta .

Copyright © 2013 av Nancy Spiller från Kompromiss Tårta: Lärdomar från min Mors Recept Box . Omtryckt med tillstånd av Kontrapunkt.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar