Omfamna Min Son är Konkurrenskraftig Streak

Nyligen var jag i Candyland med min 3 år gamla. Han hade nästan gjort det till Kungen Kandy slott och var glada över att vinna. Och sedan, som så ofta händer i den medryckande spel av Candyland, kallades han bakåt till Mormor Nutt ' s house. Han var synbart upprörd, hans lilla panna furrowing. Han berättade för mig att han inte kommer att gå till Mormor Nutt ' s. Han skulle stanna där han var!

Jag berättade för honom om han gjorde det, då vi egentligen inte spelar efter reglerna. Jag förklarade att någon av oss skulle få dras tillbaka till ett tidigare läge, och vi hade bara att spela tills någon vann. Jag sa också till honom att det inte gjorde något som fick Kungen Kandy s castle första, och vi kunde spela igen senare.

Jag var inställd för honom att vara oense häftigt, eller kasta en passform . Mirakulöst hade han inte heller. Han tjurade för en sekund, men åkte till Farmor Nutt-talet, och har fortsatt att spela spelet.

Jag var chockad över att detta ögonblick av nederlag hade blåst över så lätt. Hade jag genast flashbacks av att spela samma spel med min äldre son när han 3. Något liknande hade hänt (som kallas bakåt är ganska mycket det enda utmaningen i spelet). Men i stället för att lyssna till förnuftet eller beslutar att suga upp och hantera, min första son kastade Candyland styrelsen och alla dess delar klart i hela rummet.

Japp. Hans konkurrenskraftiga strimma lyste igenom även vid mogen ålder av 3.

Det blev bara värre av det. Om han vann, brädspel nästan alltid slutade med att han kommer upp med någon långsökt argument till varför han bör vinna, varför reglerna inte gjort någon känsla, eller anklagelser om att någon hade fuskat.

Han skämdes för mig några gånger genom att dra samma trick med sina mor-och farföräldrar, eller ens med sina vänner. Att säga han var en öm förlorare var en underdrift. Ofta, jag vill bara inte spela någon konkurrenskraftiga spel med honom. Eller jag skulle bara göra det på villkor att han spelar av de regler och acceptera det om han förlorade.

Det blev lite bättre med spel över åren — och han tack och lov inte dra något liknande på skolan. Men han fortsatte att vara ett barn som är ganska besatt av perfektion, med briljera, och att vara "bäst".

Lyckligtvis för honom, detta är ihopkopplade med en hög intelligens. I själva verket har han varit testade lika begåvade och jag har sedan dess lärt sig att begåvade barn uppvisar ofta orimliga nivåer av konkurrenskraft och perfektionism.

Naturligtvis inget av detta gör det mindre irriterande, speciellt när du arbetar med en 5-åring som slutar upp med ånga kommer ut ur hans öron varje gång han spelar, Gå Fisk.

Men något riktigt coolt som har hänt så har han blivit äldre — på något sätt har han lyckats utnyttja sin konkurrenskraftig streak för bra.

Min son är 9 nu. Han är fortfarande den brushuvud han alltid var, men han är mer medveten och gör mer av en ansträngning för att inte blåsa hans säkring. När det kommer till spel och andra konkurrenssituationer, jag ser hans besvikelse registrera sig, men han kan hantera det mycket bättre. Han definitivt föredrar att vinna, men han vet inte att vara en dålig förlorare.

Ännu mer än så, jag ser att hans konkurrenskraft har förvandlats till en sann vilja att lyckas, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak. Om han får ett mindre-än-perfekt kvalitet på matteprovet, han den som syftar till att studera hårdare för nästa. Det har funnits tillfällen när han varit för trött för att göra sina läxor, så jag säger till honom att han kan hoppa över det som natt. Men då ska jag se honom vakna tidigt nästa morgon utan min fråga, och sluta upp med sina läxor då.

Förra året, hela tredje klass fick inspelare. (Ja, jag var shopping för öronproppar inom några timmar efter att han tog sitt hem.) Min son bestämde sig för att han ville lära sig hur man spelar varje låt i musik boka perfekt innan någon annan gjorde det. Så han övade och övade, och zoomade genom de lärdomar som ingen verksamhet, blåser sin musiklärare bort.

Ganska fantastiskt, om jag får säga det själv.

Men så mycket jag är stolt över sitt intensiva behov av excel och lyckas, det gör jag fortfarande orolig. Livet är inte alltid rättvist — inte alls. Det kommer att finnas tillfällen när han snubblar eller misslyckas, även på de saker som han är bra på. Och han måste lära sig hur man handskas med dessa misslyckanden.

Jag försöker mitt bästa för att ge honom en säker plats för att — för att vädra ut sitt missnöje, frustration och rädsla. Jag ger honom massor av pep samtal och vägledning om hur du navigerar genom livet med karaktärsdrag som de som han har. Jag påpekar hur fantastisk han är, men jag vet inte skygga från att hjälpa honom ta itu med sina brister.

Hursomhelst, han är verkligen kommit en lång väg från 3-åringen som kastade Godis Mark i hela rummet. Och jag är stolt över varje dag de ljusa, energisk och målmedveten ung man, han är på väg att bli.

Mitt råd till alla där ute som har en eldig, konkurrenskraftiga liten flicka? Vänta. Andas. Grus dina tänder. Det blir bättre. En dag kommer du att se att ditt barn är hård på bästa möjliga sätt, helt självstyrande, och var bara väntar på sin tur att ta världen med storm.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar